Brzo se provalí celá hrůza útoků bezpilotními letadly

4. 10. 2012

čas čtení 1 minuta

Podmínkou každé další etapy tzv. "války proti terorismu" bylo utajování. Protizákonná věznice v zálivu Guantánamo, tajná vězení CIA ve východní Evropě a tajné přeposílání vězňů plukovníku Kaddáfímu, to nebyla zrovna rozumná politika. Ale pokud se tato strategie utajovala, politikové měli možnost předstírat, že dělají něco proti terorismu," píše v deníku Times známý lidskoprávní právník Clive Stafford Smith.

Problémy začaly vznikat, když na veřejnost začala pronikat pravda. Ukázalo se, že vězni zadržovaní v zálivu Guantánamo nebyli, konec konců "ti nejhorší" teroristé. 88 procent osob vězněných v zálivu Guantánamo (686 ze 779) bylo propuštěno bez jakéhokoliv stíhání. Východoevropské mučírny nepřinesly žádné klíčové informace. Politika Tonyho Blaira, v jejímž rámci skočil Blair s Kaddáfím do postele, jen vedla k odkladu Arabského jara.

A totéž se stane s bezpilotními letadly. Spojené státy inzerují, že jsou nejefektivnější zbraní proti terorismu. Možná se dovíme, že vyvolávají více extremismu, než kolik ho eliminují.

V neděli pocestuji s Imranem Khanem, politikem a bývalým sportovcem, do Waziristanu, v severozápadním Pákistánu. Místní náčelníci, pákistánská armáda a dokonce i Talibán nám zajistili bezpečnou cestu. Takže už zbývají jen Spojené státy a některé nespolehlivé elementy v pákistánské tajné službě. Napsal jsem o naší cestě prezidentu Obamovi. Obama schválil svůj nejnovější seznam osob, které mají být v Pákistánu Američany zavražděny. Kdo se postaví na naši obranu, pokud má příští Obamova bomba naše jméno?

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
11086

Diskuse

Obsah vydání | 5. 10. 2012