Dny palestinského filmu v Praze otevře světoznámý režisér Elia Suleiman

4. 10. 2012

čas čtení 2 minuty

V pražském kině Světozor se budou od 4.--7.10. poprvé konat Dny palestinského filmu. Festival zahájí snímek Čas, který zbývá od světoznámého režiséra Elii Suleimana, který bude rovněž osobně po projekci přítomen. Diváci tak budou mít jedinečnou příležitost popovídat si s touto mimořádnou filmovou osobností.

Festival bude pokračovat projekcí dalších současných filmů, jež ve světě získaly mnohá ocenění. Výběr festivalových snímků je jedinečný svou pestrostí a různorodostí: divákům bude nabídnut mix režisérek a režisérů, křesťanů a muslimů, z Palestiny i Ameriky. Filmy, které budou mít možnost diváci vidět, se nezaměřují primárně na izraelsko-palestinský konflikt. Ten ale přesto nevyhnutelně formuje životy hlavních hrdinů a hrdinek, aby do nich v některých fázích osudově zasáhl.

Jak poznamenal Šádí Šanaáh (organizátor festivalu), "cílem tohoto projektu je představit české veřejnosti lidskou tvář Palestinců, se kterými se běžný Čech nebo Češka setkávají pouze jako s objekty večerních zpráv, kde jsou obvykle spojováni s násilím. Účelem není Palestince vyobrazit jako oběti nebo jinak onálepkovat, ale představit je takové, jací jsou -- lidské bytosti, které milují, nenávidí, smějí se a pláčou. Jako lidské bytosti, které se nacházejí ve složitých a nelehkých situacích, na které reagují různými způsoby, ať už jako imigranti v USA, občané Izraele nebo uprchlíci bez státní příslušnosti."

Za zmínku stojí přinejmenším tři mladé režisérky: Annemarie Jacir -- mimo jiné také básnířka a autorka prvního palestinského filmu natočeného ženou režisérkou (Sůl tohoto moře), dále velmi zajímavá a invenční Najwa Najjar, jejíž snímek byl prvním financovaným převážně zdroji z Palestiny (Granátová jablka a myrha) a v USA žijící Cherien Dabis (Amreeka), jež se také podílela například na psaní scénáře pro americký TV seriál Láska je láska (v Česku vysílán na Prima Love).

Festival je zajímavý i geograficky: diváky provádí jak po palestinském a izraelském území, tak i po Spojených státech. Poodkrývá osudy lidí žijících v Izraeli (Čas, který zbývá, Muž bez telefonu), na hranici Izraele a Palestiny (Citrónový sad) anebo v Palestině (Granátová jablka a myrha, Sůl tohoto moře), cestuje s námi ze Západního břehu Jordánu až na předměstí Chicaga (Amreeka) anebo naopak z newyorského Brooklynu přes Tel Aviv až na Západní břeh Jordánu (Sůl tohoto moře).

Dny palestinského filmu budou pokračovat v Brně, a to od 12.--14.10. v kině Art.

0
Vytisknout
5393

Diskuse

Obsah vydání | 4. 10. 2012