Britský premiér Cameron se stal terčem ostré kritiky konzervativců za nekompetentnost

21. 10. 2012

čas čtení 2 minuty

David Cameron čelí požadavkům od konzervativních poslanců v Dolní sněmovně, aby se zbavil svého nejužšího kruhu spolupracovníků v Downing Street a zastavil proud nekompetentních rozhodnutí, která v poslední době ochromila Konzervativní stranu.

Konzervativci prožívají krizi sebedůvěry v souvislosti s nynější rezignací Andrewa Mitchella, čelného představitele Konzervativní strany, který byl sprostý na policisty před vchodem do Downing Street, protože ho do ulice nechtěli pustit s jeho jízdním kolem. Vadí jim také celá řada nekompetentních a nepromyšlených rozhodnutí, včetně příslibu premiéra Camerona, učiněného tento týden bez vědomí ministra energetiky, že donutí energetické firmy, aby všem zákazníkům účtovaly jen nejnižší existující tarif v Británii.

Poslanci Konzervativní strany požadují od Camerona a jeho ministra financí Osborna, aby vyhodili své nejbližší spolupracovníky. Stěžují si, že mnoho poradců v sídle premiéra jsou "teenageři" z anglických soukromých škol, kteří nemají žádné znalosti z podnikání ani z řízení. Jeden bývalý ministr charakterizoval nynější situaci jako "naprostý rozklad".

Konzervativcům také vadí, že se doprostřed kontroverze dostal sám ministr financí, který tento týden nastoupil ve vlaku do vozu první třídy s jízdenkou do třídy druhé a odmítl přejít do jiného vagónu "mezi plebejce". Až po hádce s průvodčím poslal asistentku, aby doplatila rozdíl do jízdenky pro první třídu. Týdeník Sunday Times uvádí v neděli, že k stejnému incidentu prý s Osbornem ve vlaku došlo už jednou, letos v květnu.

Norman Tebbitt, bývalý čelný ministr ve vládě Margaret Thatcherové, označil Cameronovu vládu za nekompetentní. Uvedl: "Tato vláda se označuje za vládu bezcitných zbohatlíků. Jenže minulé konzervativní vlády měly daleko více osobností ze skutečně bohatých a aristokratických vrstev. Hlavním problémem této vlády není, že její ministři jsou bohatí, ale že jsou nekompetentní."

Podrobnosti v angličtině ZDE ZDE

0
Vytisknout
6649

Diskuse

Obsah vydání | 22. 10. 2012