Úspěch odpůrců jaderných elektráren:

Bezpečnost Temelína má být přezkoušena

22. 10. 2012 / František Řezáč

čas čtení 4 minuty

Poprvé se má konat dvoustranné přešetření bezpečnosti reaktorů české atomové elektrárny v blízkosti bavorských hranic. Tímto překvapujícím úspěchem Greenpeace a Zelených skončilo v hornofranckém Wunsiedelu významné setkání.

"Je to šílený průlom" řekla členka okresní rady za Zelené a iniciátorka setkání Brigitte Artmannová na dotaz Bavorského rozhlasu. Artmannová zdůraznila, že Greenpeace bojuje již 12 let o možnost nahlédnout do dokumentů a připuštění nezávislého grémia expertů.

Při setkání ve wunsiedelském sídle okresního úřadu se sešli na pozvání Artmannové a okresního úřadu vedoucí českého úřadu pro dozor nad atomovými zařízeními, odpovědní činitelé atomové elektrárny Temelín, Greenpeace a Zelení, aby se poradili -- podle Greenpeace -- o nebezpečném svaru na reaktoru číslo jedna v Temelíně.

Bouřlivá debata a překvapující nabídka

Po vášnivé debatě učinil český úřad pro jadernou bezpečnost překvapivě nabídku, že vyšetřování připustí. V roce 2014 by měli nezávislí experti Temelín přezkoušet, předtím bude možnost nahlédnout do dokumentace, říká Artmannová. Greenpeace bojuje už léta za odstavení jaderné elektrárny, jelikož podle jejich náhledu by jeden svar na reaktoru nevydržel zvýšené zatížení tlakem. Při nedávno prováděných tlakových zkouškách evropských atomových elektráren tento svar nebyl přezkoušen. Podle členky wunsiedelské okresní rady za Zelené Artmannové tento svar provozovatelé atomové elektrárny s ostatními neuvedli. Greenpeace vyčítá provozovatelům Temelína zatajování. Atomová elektrárna má být dobudována o dva další reaktorové bloky na celkem čtyři.

Slyšení v červnu: "To je strašidelné představení"

K veřejném slyšení ke spornému rozšíření Temelína v červnu přicestovali také bavorští odpůrci atomových elektráren. Podle Gerharda Albrechta, mluvčího pasovské "Platformy proti Temelínu" se jednalo o "strašidelnou a znepokojující událost". Asi 400 údajných odpůrců atomové energie, z nich většina z Německa a Rakouska, k tomu několik málo Čechů, se ocitlo po přísné tělesné prohlídce v sále. Na otázky odpůrců bylo odpovídáno jen velmi pomalu, protože nebylo tlumočeno simultánně, hlásil tenkrát médiím Albrecht. Důležité body byly zachyceny na velkém promítacím plátně, ovšem jen česky. České úřady kategoricky prohlásily, že si nemohou změnu energetické politiky dovolit. Také dvě skupiny ze Smrčin (pohoří Fichtelgebirge s pramenem Ohře, pozn. Překl.) a Bad Stebenu na místě vyložily karty a bojují proti dostavbě poruchové atomové elektrárny Temelín. Iniciátorkou byla přitom už tenkrát také členka okresní rady za Zelené Brigitte Artmannová. Její okres Wunsiedel přijal jednomyslně rezoluci proti rozšíření elektrárny.

Kritika české vlády

Artmannová kritizovala termín veřejného slyšení. Česká vláda prý ho vědomě stanovila na pracovní den do těžko dosažitelných Budějovic a k tomu ještě na herní den čtvrtfinále ME ve fotbale. Také poslanec bavorského zemského sněmu Eike Hallitzky mluvil o "velmi křiváckém uspořádání", které neodpovídá německé představě o přezkoušení vlivu na životní prostředí, který překračuje hranice.

Tak například přihlášky ke slovu byly vyvolávány jen podle náhodného principu. Donést si vodu do sálu v plastových lahvích bylo dovoleno posluchačům teprve po protestech.

Hallitzky ohlásil právní kroky proti řízení (EIA, pozn. překl.). Kromě toho je naprosto nepředstavitelné, že by bylo všech 50 000 námitek proti dostavbě elektrárny již úplně zpracováno. Z Německa byly ještě do začátku tohoto týdne akceptovány námitky. Ministerstvo životního prostředí znovu zdůraznilo, že je proti novostavbě a že chce českou vládu "přesvědčit o změně energetické politiky a bavorské cestě směrem k obnovitelným energiím, případně ji podporovat.

Slibovaná transparentnost

Začátkem května slíbil český liberálně konzervativní předseda vlády Nečas spolkové kancléřce Angele Merkelové (CDU) při setkání v Praze transparentnost při dostavbě atomové elektrárny Temelín která je v blízkosti bavorských hranic. Nečas ale zároveň požadoval akceptování tohoto záměru. Pro stavbu nových reaktorů se očekávají projektové náklady téměř osm miliard eur.

Zdroj v němčině (obsahuje video a další články k tématu): ZDE

0
Vytisknout
9361

Diskuse

Obsah vydání | 24. 10. 2012