Nespravedlivě na koberečku

24. 10. 2012 / Marek Řezanka

čas čtení 7 minut

Miroslav Kalousek může slavit navzdory volebním výsledkům, které ovšem více méně považuje za slušné, neboť se TOP09 "ukotvila" v krajích a má i dva nové senátory. Není totiž radno být Kalouskovým soupeřem. Své by mohli vyprávět Rath, Bárta, John či Lessy. Výše jmenovaní v lepším případě z vysoké politiky odešli, v horším případě jsou stíháni policií a čelí soudnímu procesu.

Český občan dostal v posledních dnech a měsících několik zpráv o tom, kdo je "padouch" a kdo "hrdina" - o "jedné rodině" (parafráze na slogan z Limonádového Joea) raději pomlčel.

Dozvěděli jsme se, že ministr Kubice v ničem nepochybil, ministr Kalousek dostal ve svém sporu s Lessym za pravdu, a Petr Lessy má punc uličníka a osoby krajně nedůvěryhodné.

Ještě by pánové Kubice a Kalousek měli získat nějaké ocenění za boj proti korupci a za ochranu právního státu.

Škoda jenom, že se nějak zapomnělo na kauzu letounů CASA, na zmanipulované obvinění klíčového svědka v této kauze a na bezprecedentní útok ministra Kalouska na činnost policie.

Ale i to zřejmě patří k demokracii, která je v České republice podle všeho založena na tom, že moudří a osvícení sami nejlépe vědí, co policie vyšetřovat může, a co ne, či kdo vládu sestavit smí, a kdo (navzdory sebevětšímu volebnímu triumfu) v žádném případě.

Inspekce bezpečnostních sborů ukončila vyšetřování kauzy ohledně údajného zneužití pravomocí bývalého policejního prezidenta Petra Lessyho a státnímu zástupci předala návrh na podání obžaloby. Rozhodnutí žalobce v této věci se čeká do měsíce.

Stížnost Petra Lessyho na postup ministra Jana Kubiceho přitom soudy zamítly. Lessy má sice na své straně Lásku (tedy advokáta), pravdu prý (podle soudů) nemá.

Ústavní soud zamítl i třetí z pěti stížností poslance Davida Ratha, který čelí obvinění z korupce. Rath si v ní stěžoval na pochybení Sněmovny při rozhodování o jeho vydání k trestnímu stíhání. Rath je patrně jediným politikem, který je na rozdíl od Dalíka, Drobila, Parkanové či Drábkova náměstka V. Šišky (jenž byl právě z vazby propuštěn) nebezpečný a na něhož si musíme dát pozor. Sice dodnes nevíme, co konkrétně spáchal a jak silné důkazy proti němu svědčí, ale to nás přece ani zajímat nemusí. V médiích jsme si ho již odsoudili a nějakého toho zkorumpovaného politika v base zkrátka potřebujeme.

Pokračovalo též soudní jednání s V. Bártou, který čelí obvinění za korupční jednání. Sněmovní půda je ovšem svatá, takže již teď je jisté, že "nestandardně výhodné půjčky" poskytnuté v poslaneckém klubu na přetřes nepřijdou.

"Právě tuto část NS vyjmul z pravomoci orgánů činných v trestním řízení, protože podle Ústavy ČR se na jednání poslance v rámci orgánů Poslanecké sněmovny ČR vztahuje ochrana.

Další část skutku, která se již neodehrála na půdě poslaneckého klubu, ale ve veřejných prostorách, pak zůstává nedotčena pro projednání Městskému soudu v Praze v rámci podaného odvolání a tato část se nevyjímá z pravomoci orgánů činných v trestním řízení," sdělil mluvčí soudu Petr Knötig.

U ledu již dávno před tím skončila kauza udělování pochybných vysokoškolských titulů v Plzni. "Nepodařilo se nám prokázat, že došlo ke spáchání konkrétního trestného činu, který by spáchala konkrétní osoba," shrnul konec jedné (kdysi horké) aféry mluvčí protikorupční policie Jaroslav Ibehej.

Je to důležité sdělení veřejnosti, aby mohla klidně spát, zatímco muž, jenž přimaloval na předvolební plakáty stran tykadla, a který proto, že po zaplacení způsobené škody odmítl přijmout trest veřejných prací, neboť nesouhlasí s kvalifikací svého jednání jako výtržnosti (ale deklaruje ho jako legitimní projev občanské neposlušnosti), je stav financování politických stran.

Pokud již padne něco konkrétního proti Rathovi, potom v souvislosti s financováním volební kampaně ČSSD, se dodnes nezapomnělo na Pepy z Hongkongu v ODS, podivné panamské toky zaznamenaly Věci veřejné, kauza kolem pánů Drábka a Šišky rozvířila debatu kolem financování kampaní TOP09. Strana nestrana LIDEM zase dostala peníze od firmy se skrytou vlastnickou strukturou.

"Pro mě je důležité, že za tím stojí konkrétní člověk. Společnost patří panu Daliboru Tesařovi a on se rozhodl prostřednictvím této firmy nám poslat peníze. Je to velmi movitý člověk a má několik různých firem, takže nemusí být v podezření, že peníze nejsou z podnikání," uklidňovala lidi K. Peake ze subjektu LIDEM.

Za vším stojí nějaký konkrétní člověk, takže můžeme být klidní. Přece jenom by si někdo mohl vzpomenout na varování P. Nečase před naprosto anonymními a záhadnými plukovníky, kteří tahají za nitky vysoké politiky. Není nad to znát konkrétní tvář, ať již jde o pány Chrenka, Tesaře či kohokoli jiného, kdo financuje politiky zcela nezištně z čirého altruismu a ze starostlivosti o naši zem. Vše je potom průhledné, čisté, v pořádku.

To jenom věčně nespokojení škarohlídi budou namítat, že strany a politici by na financích vlivných ekonomických kruhů závislými být neměli, s připomenutím pořekadla o souvislosti mezi pojídání chleba a zpívání písničky (Koho chleba jídáš, toho píseň zpívej).

K celkové orientaci v novodobém pojetí "dobra" a "zla", kdy se máme mít na pozoru hlavně před "lživým a falešným dalajlamismem" a před Evropskou unií (z níž by prezidentští kandidáti Jakl a Bobošíková nejraději vystoupili), přispěl i prezidentův vicekancléř Hájek, který nám ozřejmil, kdo je nástrojem "lži a nenávisti", a kdo naopak "pravdy a lásky".

Aspoň víme, na čem jsme. Ideologické kyvadlo nás fackuje se železnou pravidelností z obou stran, že nemáme ani čas k zamyšlení, jaké hodnoty chceme chránit, a co odmítáme z podstaty věci tolerovat. Jedině tak se může stát, že za všechny hříchy stávajícího systému je v očích mnoha občanů vinna demokracie, která s tím systémem nemá nic, ale zhola nic společného.

0
Vytisknout
10737

Diskuse

Obsah vydání | 26. 10. 2012