Hlas z akademické obce proti K. Schwarzenbergovi

23. 1. 2013

čas čtení 2 minuty

Jako člen akademické obce UK a vysokoškolsky vzdělaný člověk vyjadřuji svůj hluboký nesouhlas se zněním petice lékařů, vědců a akdemických pracovníků na podporu K. Schwarzenberga.

Karel Schwarzenberg je nevzdělaný člověk, který nedokončil ani jednu vysokou školu, píše Jiří Országh.

Je předsedou strany, která má zásadní podíl na vládě, jež ustavičně krátí rozpočet veřejným vysokým školám, hodlá zavádět školné/zápisné a uvést akademickou sféru do závislosti na bankách, podnikatelích a jejich firmách. Navíc je člověkem, který je snadno manipulovatelný lidmi jako je M. Kalousek či podnikatel Bakala, člověkem, který toleruje korupci a je přímo zodpovědný za miliardový dar církvím v období, kdy vláda hlásá šetření, je zodpovědný za schválení zákona o docházce nezaměstnaných a zákona o veřejné službě, který byl Ústavním soudem označen za protiústavní (protože je v rozporu s Listinou základních práv a svobod). Akademikům, vědcům a lékařům, kteří podepsali petici na jeho podporu, zřejmě nic neříká kauza karlovarské Becherovky ani skutečnost, že místopředseda vlády Schwarzenberg se neozval, když premiér Nečas mařil policejní vyšetřování a hovořil o "bandě policejních plukovníků". Titéž lidé asi také zapomněli, že je předsedou strany, jejímiž členy jsou Kalousek, Drábek, Parkanová a spol. Důrazně nesouhlasím se stanoviskem petentů k "plné podpoře" Karla Schwarzenberga. Jejich stanovisko nereprezentuje postoj akademické obce.

Je s politováním, že někteří její členové se snižují k ubohé politické agitce tohoto typu zejména v souvislosti s tím, že Nečasova vláda, jejíž je K. Schwarzenberg místopředsedou, likviduje sociální stát, narušuje sociální smír v naší zemi a omezuje akademické svobody. Je rovněž s politováním, že tito vzdělaní lidé podlehli masivní manipulativní a bezobsažné kampani, která dělá z K. Schwarzenberga jakéhosi pohádkového hrdinu naprosto vytrženého z politického kontextu. Akademici by měli být mnohem kritičtější ve svých názorech a stanoviscích.

Na závěr připomínám, že nejsem podporovatelem M. Zemana.

Mgr. Ján Országh, klasický filolog, indolog

0
Vytisknout
12802

Diskuse

Obsah vydání | 24. 1. 2013