Oranžový klub se dobývá do otevřených dveří

20. 5. 2013

čas čtení 3 minuty

Se zájmem sleduji veskrze zajimavou diskusi na téma zavedení povinné rodičovské dovolené pro otce. Slovíčka o svobodě zde létají z jedné strany na druhou jak o Francouzké revoluci :) . Rád bych přispěl svou troškou - otce, který se svého času mezi prvními rozhodl, tohle prohození "rolí" vyzkoušet na vlastní kůži, píše Daniel Bosák.

V roce 2003 se nám narodil synek a to byl začátek diskuse mezi námi, jak dál s výchovou, kdo bude vydělávat a kdo bude doma. Manželka si s ním užívala onu dobu dovolené mateřské do jeho věku šesti měsíců. Od této chvíle až do jeho třech let jsem se stal "otcem na rodičovské dovolené" já. V našem malém městě takovým "exotem", kdy nad Vámi chlapi ohrnují nos a ženy sledují zda to zvládáte. Bylo mi to jedno. Jak šel čas chlapi se ptali jaký to je, a že "jsem dobrej, jak jsem to ženským natřel".

Ženy mě pak sledovaly s neskrývaným obdivem a snad by mě každá třetí vyměnila za toho svého. I to mi bylo jedno... Se svým synem jsem byl zkrátka šťastný. S odstupem času mohu říci, že přes počáteční nesnáze "zapraných plenek" a hledání komunikace mezi mnou a malým to byly nejkrásnější roky mého rodičovství. Člověk se mohl, resp. musel dávat tomu malému celý, ale oproti rodiči co pracuje se mezi nimi vyvine mnohem silnější pouto. Po pěti letech v roce 2008 se nám narodila dcerka a tentokrát si to s ní užívala manželka.Všem otcům milujícím své děti doporučuji vyzkoušet !

Tímhle malým exkursem do vlastního rodičovského žití, jsem chtěl jen říci, že systém dovoloval a dovoluje otci být svému potomku blíže, dovoluje dokonce i laicky řečeno rozpůlit rodičovskou dovolenou mezi oba dva rovným, či jakýmkoliv jiným dílem na kterém se shodnou. Snaha ČSSD mi tedy připadá víceméně zbytečná a bojím se i kontraproduktivní. Za svou osobu mohu říci, že nutit mě do "rodičovství", asi bych si jej odbyl, možná pronadával, ale rozhodně bych si jej neužil ku prospěchu svého potomka, přes aktivní pochopení role manželky, které si od té chvíle mnohem více vážím a mnohem více jí miluji.

Možné, že rodiče dětí, tak jako já, by více přivítali boj ČSSD na poli zaměstnaneckém, kdy by kupříkladu rodiče dětí do 15 let nesměli vykonávat přesčasy, aby mohli tento čas trávit s potomky. Aby měli přednostně volno o víkendech, kdy jsou děti doma a tak dále.

Závěr? Otec který sám chce, iniciativu ČSSD nepotřebuje. Otec který nechce, navzdory iniciativě ČSSD otcem na rodičovské dovolené nebude, i kdyby měl zalarmovat armádu babiček, tetiček a známých, které se mu o ratolest do příchodu manželky z práce postarají..:). Pomyslel někdo od ČSSD, že takový otec bude klást třeba vinu za to že "musí být doma" tomu maličkému ? Kolik z těch tvůrců iniciativy bylo otců, kteří rodičovskou dovolenou se svým potomkem prožili? Možná se mýlím, ale řekl bych, že ani jeden...

Pěkný den přiji všem a doporučuji politikům a tvůrcům iniciativ nejdříve hodně naslouchat, aby věděli co rodiče v přítomné době trápí, třeba pak přijdou s iniciativou, která nejen rodičům pomůže, ale přinese i ony kýžené hlasy ve volbách, o které vlastně stále dokola běží...

0
Vytisknout
9476

Diskuse

Obsah vydání | 22. 5. 2013