Syrská armáda předvedla izraelský džíp. Prý dokazuje, že Izrael pomáhá povstalcům

22. 5. 2013

čas čtení 1 minuta

Izrael popírá, že by dodával zbraně syrským povstalcům. Tvrdí to syrská vláda, která předvedla džíp vyrobený v Izraeli, o němž tvrdí, že byl ukořistěn při nedávných bojích v okolí strategického města Kusajr u hranic s Libanonem.

Podle Damašku je džíp Sufa důkazem izraelské vojenské pomoci povstalcům. Izraelci to popírají a tvrdí, že daný model byl vyřazen z vozového parku IDF už před lety a není jasné, jak se k povstalcům dostal.

Libanonská stanice al-Majadín blízká hnutí Hizballáh odvysílala záběry syrského vojenského personálu sdžípem, zjevně poškozeným střelbou. Jedná se o relativně starý pancéřovaný džíp Sufa, který je v Izraeli vyráběn na základě licence firmy Chrysler.

Tato vozidla IDF používaly po dekády na okupovaných územích a byla také používána na jihu Libanonu do roku 2000, kdy se odsud Izrael stáhl.

Na záběrech je jasně viditelné licenční číslo 669491 a další prvky typocké pro vozidla IDF.

Izraelské vojenské zdroje sdělily listu Harec, že neposkytují syrským povstalcům logistickou ani vojenskou podporu a vozidlo se k nim muselo dostat náhodou.

Předběžné vyšetřování ukazuje, že dané vozidlo bylo vyřazeno před deseti lety a "je možné", že zůstalo v Libanonu, nebo bylo prodáno jako přebytečné.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
8281

Diskuse

Obsah vydání | 24. 5. 2013