Taliban vyhlásil válku Gruzii. Gruzínská policie údajně odhalila teroristickou skupinu

18. 6. 2013 / Jimi Dabrundašvili

čas čtení 3 minuty

Gruzínské Ministerstvo vnitra vydalo prohlášení o zadržení dvou občanů Ruské federace, pocházející z Dagestánu. Dva mladí muži, údajní teroristé, jsou hledaní ruskou policií za účast na vraždě a za další těžké zločiny ZDE. Střídavě bydleli v Gruzii a pohybovali se po kavkazských regionech. V tbiliském bytě, kde bydleli, se našlo velké množství trhavin a střelných zbraní. Navíc tento byt vlastní osobní pilot prezidenta Saakašviliho, pocházející z etnické menšiny Čečenců.

Pátrání po teroristech začalo po výbuchu u vojenského kontingentu Gruzie v provincii Helmad v Afgánistánu, při kterém zahynulo 7 vojáku a 9 jich bylo zraněno ZDE. Gruzie v Afghánistánu v rámci ISAF disponuje největším vojenský kontingentem, který není členem Severoatlantické Aliance. Momentálně v regionu působí 1561 vojáků. Za poslední měsíc ztráty gruzínských jednotek dramatický vzrostly, celkem 29 zabitých a kolem 20 raněných.

Poté této události Tálibán zveřejnil videonahrávku ZDE. Na velmi kvalitně zpracované nahrávce v anglickém jazyce s britským přízvukem jsou použity záběry gruzínských vojáků z gruzínské televize PIK. Televize založená prezidentem Saakashvilim vysílala, k nelibosti Ruska, zprávy o Gruzii na rusky mluvícím Severním Kavkaze. V říjnu minulého roku, necelý měsíc po volbách, byla však novou vládou zrušena ZDE.

Vyhrožování Tálibánu není nic neobvyklého, ale pro velmi nestabilní Gruzii, která sousedí se severním Kavkazem Ruské federace a nemá vízový režim s Íránem, může být hrozba vážná. Navíc videonahrávka byla na internet umístěna jakýmsi Hammadem Zamanem přímo z Gruzie. V minulém roce tajné služby Gruzie odhalily bombu, která ohrožovala životy izraelských diplomatů a to zrovna v době, kdy při výbuchu autobusu v Bulharsku zahynulo několik izraelských turistů.

Zveřejnění této nahrávky společnost v Gruzii znepokojuje. Slovní přestřelky mezi vládou a opozicí neberou konce. Objevili se domněnky, že prezident vyvolal hněv Tálibánu svým dotazem v přímém přenosu na počet zabitých Talibánců jednotlivých vojáků. Jinde se spekuluje o tom, že videonahrávku Tálibánu zveřejnila nahrávací studia patřící synovi premiéra Gruzie, miliardáře Bidsini Ivanishviliho.

Situaci nijak nepomohlo ani příliš rychlé vyřešení případu a nešikovnost vyšetřovatelů, kteří neovládají základy kriminalistiky. Oficiální zpráva Ministerstva vnitra, kde je vidět průběh zajištění velmi závažných důkazů na místě činu bez použití rukavic a jiných prostředků se stala terčem posměchu. ZDE

Gruzínská policie se stala výkladní skříní reforem vlády Michaila Saakashviliho. Korupce a účast policistů na organizovaném zločinů je minulostí. Ovšem nezákonné předávání podezřelých do Ruské federace byla zastaveno až po rusko-gruzínské válce v roce 2008. Zdá se však, že se tato praxe znova objevuje. Hrozí, že do Ruska budou deportováni lidé, kteří možná nemají s teroristickými útoky nic společného a nejsou autory výše uvedené nahrávky.

0
Vytisknout
7798

Diskuse

Obsah vydání | 20. 6. 2013