Dnešek rozhoduje o tom, jaká bude politická norma v budoucnosti

20. 6. 2013

čas čtení 1 minuta

Vidím v televizi defilovat celou generaci politiků, kteří se snaží obhajovat svět, který sami stvořili a nyní nejsou schopni přiznat, že ten svět je prohnilý, píše Jan Czerný. Svět netransparentních dohod, kde můžete směnit cokoliv za cokoliv. Nikdo neví, kde ty dohody vznikly, kdo za ně nese odpovědnost. Jaké politické grémium je odhlasovalo?

Pravý opak skutečné demokracie.

O trestní vině rozhodne soud. Pokud ale neřekneme jasné NE politikům, kteří se nás snaží přesvědčit, že jejich svět je ten jediný možný, tak se opravdu nebudeme moci divit, že budeme muset žít v jejich světě a podle jejich norem.

A propos, členové ODS a TOP09 by se měli vytrvale ptát, který stranický orgán rozhodl o tzv. "normálních" politických obchodech se třemi poslanci ODS.

Korektní politické dohody jsou samozřejmě v demokracii potřebné a nutné, mají však (na rozdíl od dohod nekorektních a korupčních) vždy dvě hlavní charakteristiky: dohoda je schválena k tomu určeným orgánem strany (nebo orgány stran) a je v principu vždy veřejná.

K tomu dodává Jan Čulík: A takové dohody se nemohou týkat osobního prospěchu jednotlivých politiků či poslanců, ale musejí to být dohody o problémech veřejného zájmu a o tom, jak tyto problémy řešit.

0
Vytisknout
7479

Diskuse

Obsah vydání | 21. 6. 2013