Boj proti korupci, nebo útok na politiku jako takovou?

19. 6. 2013 / Václav Adam

čas čtení 8 minut

Většina národa se raduje z policejního zásahu na úřadu vládu a ze zatýkání politiků a státních úředníků. Já jsem proti současné vládě od začátku, ale to, co se nyní odehrává, vzbuzuje spoustu otazníků, které bychom si měli klást. Bohužel lidé naštvaní na vládu mají krvavé oči, na některých internetových diskusích se dokonce objevují výzvy k věšení naší politické elity apod. Naštvanost národa lze chápat, zároveň bychom však měli přemýšlet!

Určitě není normální, když policisté v kuklách vtrhnou v noci na úřad vlády, je to sledováno médii takřka online a i pravicová a provládní média zásah podporují a politiky (obecně napříč spektrem) dehonestují. Politici nejsou v této zemi populární (podobně i v jiných zemích světa), ale buď zde chceme systém parlamentní demokracie, a pak bychom měli politiky i trochu chránit a bránit, nebo zde parlamentní demokracii nechceme. Myslím si, že parlamentní demokracie je hrozný způsob vlády, ale nejlepší z možných. Podobně se vyjádřil kdysi i Winston Churchill. Na to, o jak bombastický zásah šlo, tak policie toho moc nemá. Čekal jsem, že policie bude mít v rukách něco opravdu velkého a silného. Například někoho zadrží s miliony v kufru. Zatím se jedná o podivnou sledovací aféru, kde je spousta nejasností a podivností a dále o starou kauzu "trafik" pro tzv. rebely ODS. Nejsem volič ODS ani žádné jiné vládní strany, pokud si přečtete mé starší články, pochopíte, že jsem velkým kritikem současné vlády, ale uvažuji o pár tahů dopředu. A to, co postihlo současnou vládu, může postihnout i nějakou vládu příští! Třeba levicovou.

Můžeme dlouze diskutovat na téma politických trafik. Ale souhlasím v tomto s expremiérem Nečasem, že podobné obchody jsou běžnou součástí politiky. A dodávám, že nejen u nás, ale všude na světě. I v těch nejvyspělejších zemích. V politice prostě odjakživa platí, že je něco za něco. Ať už jde o programové kompromisy, nebo o personální otázky. Uvědomují si například komunističtí a sociálně demokratičtí poslanci, že příště může zasáhnout policie s plukovníky Kubicem a Šlachtou i proti nim? Představme si, že po volbách vznikne menšinová vláda sociální demokracie s podporou KSČM. A vzhledem k tomu, co je dnes kriminalizováno, se klidně může stát, že na vládu vtrhnou ozbrojení zakuklenci a zatknou politické špičky s tím, že komunističtí poslanci podpořili vládu výměnou za nějaké funkce, parlamentní či kontrolní ve státních, popř. polostátních podnicích a bude to hodnoceno jako korupční jednání. K tomu si představme mediální a i antikomunistickou hysterii a státnímu převratu nic nebrání.

Nemá smysl zde jmenovat stovky dalších případů, kdy nějací politici dostali nějaké místo v nějaké dozorčí radě. V médiích zaznělo příkladů více než dost a týkají se politiků napříč spektrem. Pokud to chce někdo kriminalizovat, jedná se o útok na politiku jako takovou!

Můžeme dlouze debatovat, zda jsou tyto politické obchody morální. Jistěže ideálním stavem jsou férová a transparentní výběrová řízení. Ale v porovnání s tím, že nějaký post ve státní sféře získá někdo na základě známostí či příbuzenských vztahů, mi přijde politická nominace férovější. To, že se někdo narodil jako něčí příbuzný, to není žádná zásluha. To, že někdo si post politicky vybojuje, vyžaduje jistý um a úsilí. Pokud se vrátíme k případu těch 3 poslanců ODS, je tam absurdní obvinění například u poslance Šnajdra, který si vzdáním se poslaneckého mandátu a přijetím oné "trafiky" výrazně pohoršil. V čem je tedy ten úplatek? Navíc se argumentuje tím, že poslanci za úplatu porušili svůj poslanecký slib a nehlasovali podle svého svědomí. Ale ono je to jinak. Oni, aby nemuseli hlasovat proti svému svědomí, tak se vzdali mandátu. Pravda, nemusíme těmto poslancům věřit a třeba pan Tluchoř není zrovna důvěryhodná osoba, ale my levičáci bychom neměli mít krvavé oči, když se jedná o politického soupeře (nepřítele). Vždy by nám mělo jít o spravedlivé posouzení.

Ale co je na celé věci možná úplně nejhorší, je to, že se jedná o účelovou kriminalizaci. V politice jde o obrovské peníze a obrovskou moc. Proto se tam (logicky) často hraje na hraně. Tak jako všude, kde jde o obrovské peníze a obrovskou moc. Mám na mysli velký byznys, mám na mysli i vrcholový sport. A když se najednou objeví někdo, kdo to začne (nutně účelově) kriminalizovat, je to vychýlení z pravidel hry a může to mít dalekosáhlé důsledky. Nejsou větším nebezpečím pro parlamentní demokracii než nějací političtí "šíbři" spíše moralističtí sekyrníci? Proč tak hájím politiky? Ujišťuji Vás, že nejsem politicky činný, ani nemám žádnou "trafiku". Ale politika mě baví a zajímá a až získám ještě více životních zkušeností, rád bych politiku dělal. Ale chci, aby v té době tady ještě vůbec nějaká politika byla a nechci být kriminalizován. Můžete namítnout, že když budu dělat vše čistě, tak se nemám čeho bát. Já se ale obávám, že politika nejde dělat úplně čistě. Když jediným politickým rozhodnutím můžete kupříkladu přihrát (nebo naopak odebrat) celému odvětví desítky miliard korun, určitým věcem a podezřením se nevyhnete!

Mnoho levicových aktivistů včetně mě si stěžuje, že státy a politici mají v éře globalizace oproti soukromému kapitálu a korporacím čím dál menší moc. Pochopte přátelé, že podobné kriminalizace a útoky na politiku moc státu ještě více oslabují. Boj proti korupci je jistě potřebný, ale v posledních letech se z toho stává hlavní, někdy jediné, politické téma. Mnohé strany hesly o boji proti korupci de facto zakrývají, že nemají žádný ucelený program. Jsou tu různé organizace, které deklarují cíl boje proti korupci. Ale pozor! Nerealizuje se prostřednictvím tohoto "morálního" boje proti korupci nějaký jiný, skrytý cíl? Co když jde o rafinovaný útok na celý veřejný sektor a sociální stát? A to určitě není v zájmu levicových voličů.

Mnohé politické strany, zdá se mi, se na věc dívají jen z hlediska příštích voleb a co nejlepšího výsledku v nich. Copak si neuvědomují, že i ony mohou být příští obětí policejního puče? Jak jsem již psal, v politice se hraje o hodně. Jsou zde silné protichůdné zájmy, každodenně se rozhoduje o miliardách. To si jsou všichni tak jisti, že nenaštvou někoho mocného a ten pak proti nim nepoužije účelové kriminalizování? Politika není něžná květinka a nikdy nebude. V politice jsou velcí a tvrdí hráči. A i když nás politici štvou, měli bychom mít na paměti, že ti lidé jednají pod obrovskými tlaky. Snad si nemyslíte, že když politiky vymýtíte, že budeme žít v krásném a morálním světě!

Souhlasím s Václavem Klausem, který 17.6. prohlásil, že politika by se měla odebrat z rukou pánům v kuklách a vrátit politikům. A že politici by se měli semknout a bránit náš politický demokratický systém. Musím říci, že byť asi s 95% názorů Václava Klause nesouhlasím, nebylo by mi proti srsti, kdyby jej prezident Miloš Zeman pověřil sestavením úřednické vlády.

0
Vytisknout
11834

Diskuse

Obsah vydání | 21. 6. 2013