Snowden požádal o azyl v Ekvádoru

23. 6. 2013

čas čtení < 1 minuta

Bývalý zaměstnanec americké zpravodajské služby NSA Edward Snowden požádal o politický azyl v Ekvádoru. Oznámil to na mikroblogu Twitter ekvádorský ministr zahraničí Ricardo Patino, který právě pobývá na pracovní návštěvě ve Vietnamu. Snowden dnes odletěl z Hongkongu, kde ho tamní úřady nevydaly do USA a dovolily mu odcestovat do Moskvy, kde se právě teď nachází.

Patinova zpráva potvrzuje předchozí vyjádření WikiLeaks, které ohlašovalo právě tuto cílovou destinaci Snowdenova útěku. Ekvádorský velvyslanec v Moskvě také řekl médiím, že se dnes setká se Snowdenem a zástupcem WikiLeaks.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

Zeman má čtyři kandidáty na premiéra, preferuje "vládu odborníků" bez politického mandátu

23. 6. 2013

čas čtení < 1 minuta

V obnoveném pořadu Radiožurnálu Hovory z Lán (Miloš Zeman) řekl, že by politickou situaci nejraději řešil jmenováním "vlády odborníků".

"V zásadě mám jasno a moje rozhodnutí bude takové, které nezklame moje voliče v prezidentských volbách," řekl Zeman.

Během předvolební kampaně měl mimo jiné billboardy s nápisem "Stop Nečasově vládě". Předvolební slib podle Zemana přitom ještě není úplně naplněn. "Nečasova vláda, byť je v demisi, je stále ještě vládou," řekl prezident.

V hledáčku má prý čtyři osobnosti, které by mohly převzít premiérskou funkci, a budoucí předseda vlády by podle Zemana nutně nemusel mít politický mandát.

Podrobnosti: ZDE

Snowden opustil Hong Kong, je na cestě do Moskvy

23. 6. 2013

čas čtení 1 minuta

Bývalý zaměstnanec americké bezpečnostní služby NSA Edward Snowden obviněný v USA ze špionáže dnes opustil Hong Kong a je na cestě do Moskvy. Podle hongkongských úřadů žádost o extradici není zcela v souladu s místními zákony. Hongkong uvedl, že americká žádost o Snowdenovo zatčení obsahovala "formální nedostatky" a požádal americkou vládu, aby objasnila, dříve než se Hongkong měl zabývat případem Snowdenova vydání, zda skutečně monitorovala digitální provoz občanů Hongkongu, jak zdokladoval Snowden.

Pohádka o předčasných volbách

23. 6. 2013 / Karel Dolejší

čas čtení 1 minuta

Byl jsem upozorněn ještě na jeden velmi prozaický, ale dost možná rozhodující důvod, proč lze sotva realisticky očekávat, že by se teď prezident podílel na vyvolání předčasných voleb. Preference Zemanovy strany SPOZ, kvůli vymahačské firmě expředsedy Mynáře lidově přezdívané Strana přátel organizovaného zločinu, se aktuálně pohybují pod hranicí volitelnosti. Efekt prezidentské kampaně se již vyčerpal a strana na nějakou novou kampaň nemá peníze. Doslova před několika dny, dávno po zákonné lhůtě (konec března), bylo uzavřeno účetnictví za prezidentskou kampaň v přibližné ceně 37,2 milionu korun (nejvyšší náklady ze všech kandidátů) a zaplaceny všechny dluhy. Strana SPOZ teď nemá prakticky ani korunu.

Duchcov se stal scénou rasistického násilí

22. 6. 2013

čas čtení < 1 minuta

Zasahují policisté na koních. Je slyšet pyrotechnika, policie používá slzný plyn. Agresivní neonacisté se rozhodli s policií bojovat, házejí kameny a v rukou mají klacky. Boj probíhá v ulici Husova u rybníku Barbora.

"Je to pouliční válka, policisté situaci podcenili. Útoku agresivních neonacistů čelilo v jednu chvíli pouhých 15 policistů. Dostal jsem několikrát kamenem, fotograf Stanislav Krupař má rozbitou hlavu. Je to tady velmi nebezpečné," hlásí náš spolupracovník přímo z místa.

Útok neonacistů byl zřejmě velmi dobře naplánován. Po pár metrech pochodu si neonacisté nasadili kukly a zaútočili na policisty. Zajímavé také je, že Tomáš Vandas, který jindy jde v čele průvodu, na místě nebyl a po ukončení projevové části shromáždění odjel.

V ulicích města jsou vidět sanitky.

Podrobnosti na serveru Romea ZDE

TOP 09 nominuje do čela sněmovny Langšádlovou

22. 6. 2013

čas čtení < 1 minuta

Poté, co ODS nominovala na premiérku Miroslavu Němcovou a nabídla TOP 09 místo v čele sněmovny, navrhne zřejmě druhá největší koaliční strana na post předsedkyně dolní komory parlamentu (místopředsedkyni a poslankyni za Středočeský kraj) Helenu Langšádlovou.

Podrobnosti ZDE

Británie a USA realizují plán na globální kontrolu internetu

22. 6. 2013

čas čtení 2 minuty

Z nejnovějšího dramatického odhalení whistleblowera Edwarda Snowdena vyplývá, že výzvědné úřady GCHQ v Británii a NSA v Americe realizují plán nazvaný MTI - Mastering the Internet. Jeho cílem je shromažďovat podstatné množství světových komunikací prostřednictvím internetu. Špehování internetu má být totální, píše v deníku Guardian Henry Porter.

Británie a Spojené státy byly po dlouhé generace hrdy na své demokratické hodnoty. Také jsou to země, které vytvořily pro svět internet - Američané vytvořili tu síť, Britové původně vymysleli tu myšlenku. Nyní ale obě země rychle vytvářejí systém, který jim umožní shromažďovat a analyzovat obrovské množství mezinárodně kolujících digitálních dat, včetně emailů, esemesek, telefonních rozhovorů, historie vyhledávání na internetu, materiálu z chatovacích serverů, z blogů a z mnoha funkcí systému Google.

V současnosti systém "luxuje" signály z 200 optických kabelů na fyzických bodech vstupu těchto kabelů do Británie a má umožnit i zvládnutí očekávaného obrovského provozu internetu, který má vzniknou v Asii. Systém Mastering the Internet zachází s pohrdáním s právy miliard vlastníků zahraničních internetových serverů, ohrožuje soukromí britských i amerických občanů a se stejným pohrdáním zachází i s právy poslanců. Po válce v Iráku a po krachu bank jsou britsko-americké snahy špehovat CELÝ internet dalším důkazem arogantní kriminality dvou nejstarších světových demokracií.

Výsledek Nagygate: TOP 09 se stává hegemonem na pravici, slabá vláda nahrává faktické změně ústavního systému

22. 6. 2013 / Karel Dolejší

čas čtení 2 minuty

Kalouskova TOP 09 získá výměnou za podporu kandidatury Miroslavy Němcové na premiérku dosavadní post této političky, tedy předsedu poslanecké sněmovny. V příštích volbách, ať už budou kdykoliv (ale pro Kalouska je samozřejmě nejvýhodnější, aby byly co nejdříve, než Nečasova aféra utichne), se TOP 09 stane nejsilnější pravicovou stranou. A pokud by se Zemanovi nepodařilo ani na dvakrát jmenovat premiéra, který získá důvěru, bude to osoba v čele sněmovny, tedy opět TOP 09, kdo rozhodne o dalším a posledním kandidátovi.

Zájmem prezidenta Miloše Zemana je jako vždy rozšiřovat vlastní moc a získávat pro sebe další vládní pravomoci, tak aby posouval ústavní systém směrem k (polo)prezidentskému. To se mu nejlépe podaří, bude-li vládnout úřednická vláda s mandátem přímo od něj, tj. od něj odvozená a na něm plně závislá. Druhá nejlepší varianta pro něj je slabá vláda v čele s premiérem z ODS. Předčasné volby a z nich vzešlá vláda se silným mandátem je až ta poslední možnost, kterou zvolí.

Takové jsou, v kostce, reálné dopady aféry Nagygate na českou politiku.

Americký list International Herald Tribune publikoval karikaturu, na níž brazilská prezidentka sleduje milionové protesty v ulicích a starostlivě je komentuje: "Vypadáme kvůli tomu jako země Třetího světa". "Hůř: Jako Evropa," dodává lakonicky opodál stojící spolupracovník.

Česká banánová republika ovšem nevypadá ani jako Evropa. Špatně zorganizovaných protivládních protestů se zde naposledy před sněmovnou zúčastnilo asi padesát osob. Všichni ostatní pasivně přihlížejí mocenské hře, na kterou nemají žádný vliv a v níž na jejich zájmy nikdo z hráčů nebere ohled. Přesto právě na tyto hráče slepě spoléhají a projektují na ně své absurdní představy kompenzující vlastní bezmoc.

Až se to zase hezky v kuloárech zobchoduje, půjde se s Kalouskem na pivo.

Pozvání do Lán na neděli 23. června

22. 6. 2013

čas čtení 1 minuta

Tisková zpráva

Některá media, zejména veřejnoprávní, neinformují diváky, posluchače o zásadním názoru voličů. Co si myslí o současné vládě, jaká navrhují řešení. Výrazně většinový požadavek je jednoznačný i jednoduchý. Jinou vládu na základě výsledku předčasných voleb. Není to požadavek voličů jedné strany , ale požadavek napříč celým spektrem politických stran. Je nepatřičné posunout parlamentní systém na systém boje o koryta. Nespokojení občané, voliči, iniciativy a hnutí se obracejí na prezidenta,a chtějí upozornit, že existují. Společnost se nedá škrtnout . Otevřený dopis vyjadřující občanský názor, ke kterému se mohou přihlásit další občané, aktivisté a osobnosti společenského života, chtějí organizátoři odpoledne předat dne 23.6.2013 prezidentu Miloši Zemanovi v Lánech.

Za organizátory:

Nezávislá média, Lenka Procházková
Iniciativa Ne základnám, Eva Novotná, mluvčí

Otevřený dopis prezidentu republiky Miloši Zemanovi

Předčasné volby jsou jediná reálná možnost jak změnit chování politiků

22. 6. 2013

čas čtení 3 minuty

tisková zpráva

Vážený pane prezidente,

obracíme se na Vás jako na prezidenta dolních 10 milionů občanů, abychom Vás podpořili v klíčové situaci po přijetí demise předsedy vlády Petra Nečase a faktickém pádu jeho vlády.

Tuto vládu nesestavoval vítěz voleb z roku 2010 a po většinu svého období stála na vratké podpoře poslanců zvolených za Věci veřejné, které se změnily, ať už z hlediska obsahu, tak formální struktury. Moc jsme od této vlády neočekávali, ale překvapilo nás, jak rychle a jak dalece přestala být "vládou rozpočtové odpovědnosti" a vládou "nepřipouštějící korupci ve společnosti a ve vlastních řadách". Korupční skandály dosáhly nebývalého rozsahu, protože za ně považujeme i církevní restituce a tzv. církevní smlouvy, které byly ve vládě projednány a schváleny ze dne na den v rozporu s jednacím řádem vlády.

Drtivá většina občanů a voličů si nepřeje pokračování vlády složené ze současných vládních představitelů. Všichni odmítáme jakékoliv politické "dealy", které jsou založeny na korupci politiků a politických stran. Považujeme za nutné zastavit vyprazdňování parlamentní, zastupitelské demokracie. Chceme Vás touto cestou podpořit, abyste se pokusil omezit do nebe volající "jánabráchismus" a rozetnout nedůstojný systém "škatulata, škatulata, hejbejte se".

Obracíme se na Vás s výzvou, abyste udělal maximum pro vybřednutí České republiky z politického bahna a vrátil tím občanům naději v obnovení důvěry k parlamentnímu systému, k demokracii s reálnou možností ovlivňovat politický život.

Česká média vytrvale formují, místo aby informovala. I to je důvod, proč si dnes nejsme jisti, zda je reálné dosáhnout co nejdříve předčasných parlamentních voleb, které považujeme za jedinou možnost, jak přerozdáním karet pozměnit chování politiků.

Snowden: Británie si kopíruje mezinárodní digitální provoz probíhající světovými optickými kabely

22. 6. 2013

čas čtení < 1 minuta

Z nejnovějších dokumentů, které prozradil americký whistleblower Edward Snowden, vyplývá, že britské výzvědné monitorovací středisko GSHQ je trvale nabouráno do světových optických kabelů a kopíruje z nich a ukládá obrovské množství globálního emailového provozu, informace zveřejněné na Facebooku, historii internetového vyhledávání uživatelů a telefonních rozhovorů a tyto informace poskytuje i americkému výzvědnému úřadu NSA.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Spojené státy obžalovaly whistleblowera Edwarda Snowdena

22. 6. 2013

čas čtení 1 minuta

Americké ministerstvo spravedlnosti obžalovalo whistleblowera Edwarda Snowdena ze špionáže a úřady požádaly Hongkong, aby byl vydán do USA. Poslanci v Hongkongu požádali, aby o záležitosti rozhodl Peking. Devětadvacetiletý Snowden je obžalován z krádeže vládního majetku, nepovoleného zveřejnění informací týkající se obrany státu a ze zlovolného rozšíření tajných výzvědných informací neschválené osobě.

Snowden se skrývá v Hongkongu. Podle listu Washington Post požádaly Spojené státy Hongkong, aby Snowdena prozatímně zatkl a z jiných zpráv vyplývá, že se Spojené státy připravují požádat Hongkong o Snowdenovo vydání.

Jeden hongkongský poslanec, Leung Kwok-hung, uvedl, že Peking by měl nařídit Hongkongu, aby ochránil Snowdena před vydáním, než jeho případ přijde k soudu. Leung také naléhal, aby občané Hongkongu "vyšli do ulic na Snowdenovu obranu". Jiný poslanec, Cyd Ho, náměstek předsedy prodemokratické Strany práce, požadoval, aby Čína "dala svůj postoj ohledně Snowdena jasně najevo".

Podrobnosti v angličtině ZDE

Brazílie: Prezidentka oznámila reformy financování veřejného sektoru

22. 6. 2013

čas čtení < 1 minuta

Brazilská prezidentka Dilma Rousseffová oznámila sérii reforem, které by měly zastavit celonárodní protesty. V televizním a rozhlasovém projevu prohlásila, že připraví nový plán financování veřejné dopravy a veškeré výnosy z ropného průmyslu budou investovány do školství. V zahraničí budou najaty tisíce lékařů, aby byla zlepšena zdravotní péče.

Policie s použitím síly vyklidila sídlo ruského hnutí Za lidská práva

22. 6. 2013

čas čtení < 1 minuta

Na policejní brutalitu si stěžují aktivisté ruského nevládního hnutí Za lidská práva, jehož kancelář v centru Moskvy obsadila během noci na dnešek pohotovostní jednotka.

Organizace patří k hlavním kritikům současného režimu v Rusku.

Uvolnění sídla hnutí požadovala moskevská radnice, podle níž dohoda o pronájmu vypršela již v únoru. Hnutí naopak podle BBC tvrdí, že pronájem zaplatilo až do konce června.

"Násilím nás vyhnali," řekla agentuře Interfax koordinátorka hnutí Alexandra Bukvarevová. Policisté při zásahu prý poškodili kancelářskou techniku a také - podle předáka dalšího nevládního hnutí Alexandra Čerkasova - používali "nepřiměřenou sílu".

Šéf hnutí Za lidská práva Ilja Ponomarjov (72) byl prý shozen ze schodiště a předák opoziční strany Jabloko Sergej Mitrochin utrpěl zranění nohy, další aktivisté byli podle stanice Echo Moskvy "tvrdě zbiti" a policisté je prý "doslova vyházeli na asfalt".

Podrobnosti: ZDE

Brazílie: Milion lidí v ulicích, prezidentka svolává krizové jednání

21. 6. 2013

čas čtení 2 minuty

Brazilská prezidentka Dilma Rousseffová dnes bude předsedat krizovému jednání štábu nejbližších spolupracovníků, které má najít odpověď na masivní protesty veřejnosti. V ulicích demonstruje milion lidí a došlo také k masivnímu vandalismu a ke zraněním.

Čtvrteční demonstrace byly zatím největší. Protesty minulý týden vznikly jakoby z ničeho, ale přivedly nakonec do ulic spousty nespokojených Brazilců, kterým vadí vše možné, od korupce a špatné veřejné dopravy až po vydání v řádech miliard dolarů spojené s šampionátem mistrovství světa ve fotbale, které má země hostit napřesrok.

Pro volby v září bude ústavní většina poslanců

22. 6. 2013 / Josef Mrázek

čas čtení < 1 minuta

Volby v září někteří chtějí a další dostanou pokyn pro ně hlasovat. Možná ani nebude potřeba někoho kupovat. Předseda TOP 09 v pátek 21.6.2013 v Událostech potvrdil scénář naznačený v tomto článku, když řekl, že kdyby Němcová neprošla, nemělo by cenu čekat a udělaly by se předčasné volby. Zapomněl jen dodat, že toto neprojití se dá zařídit, a že se TOP 09 docela hodí a že spolu s hlasy TOP 09 se dá dohromady potřebných 120 poslanců, Sněmovna se rozpustí a pokračovat se bude podle zákona, bez ohledu na vůli prezidenta.

Ivana Řápková: Potrefené husy začínají kejhat

22. 6. 2013

čas čtení 5 minut

Před několika dny jsem spolu s některými kolegy podala návrh novely zákona o odpadech, který by umožnil obcím, aby prostřednictvím obecně závazných vyhlášek mohly rozhodovat, zda na jejich území bude existovat výkupna sběrných surovin a pokud ano, jakou bude mít provozní dobu. Smysl novely je jasný -- obce, které patří k nejvíce postiženým v souvislosti s kriminalitou založenou na výkupu kovů, mají mít právo se samy rozhodnout, kolik výkupen na jejich území chtějí mít a umožnit jim tak lepší a účinnější kontrolu dodržování zákonů v oblasti sběru a výkupu surovin. Až dosud o žádostech na zřízení výkupen rozhodovaly pouze krajské úřady a obce do tohoto procesu nemohly účinně zasahovat, píše poslankyně Ivana Řápková v reakci na článek Petra Millera.

Kalouskova hra s ODS, aneb Naprosto slušňácká poprava

21. 6. 2013 / Boris Cvek

čas čtení 3 minuty

Všichni se shodují, že najít pro vládu nového premiéra/premiérky dostatečnou většinu ve Sněmovně nebude snadné. Vzhledem k tomu, že hlasování o důvěře nebude tajné, bude možné však přeci jen spoléhat na stranickou disciplínu poslanců, kteří ještě zůstali v klubech vládních stran. Lze je sečíst a potom k tomu "sehnat", zřejmě nějakými protislužbami, potřebný počet poslanců, kteří různě přeběhli či vystoupili či "rebelovali". Včera v Událostech komentářích však Miroslav Kalousek v reakci na kandidaturu Miroslavy Němcové na post nové premiérky, jak ji ze svého středu vybrala a podpořila ODS, přišel s tím, že nejprve bude zapotřebí v tajné volbě, jak je volen předseda/předsedkyně Sněmovny, sehnat většinu 101 poslanců a obsadit předsednické místo ve Sněmovně po Miroslavě Němcové. Podle Kalouska se tak zároveň otestuje a v případě úspěšné volby i vytvoří skutečná poslanecká většina pro budoucí vládu.

BRAZÍLIE:

V Rio de Janeiro zasáhla policie proti více než milionu lidí v ulicích

21. 6. 2013

čas čtení < 1 minuta

Ve čtvrtek večer v centru Rio de Janeiro rozehnala brazilská policie největší demonstraci za posledních dvacet let. Menšina demonstrantů házela kamením, zapalovala automobily a strhávala sloupy veřejného osvětlení. Policie střílela pepřový sprej a gumovými projektily do davu demonstrantu. Nejméně 40 lidí bylo zraněno.

Obrovská demonstrace, počet jejíchž účastníků úřady odhadly na 300 000 a organizátoři na víc než milion lidí naplnila ulise Ria. Bylo to součástí vlny protestů proti korupci, policejní brutalitě, špatným veřejným službám a plýtvání peněz na světový šampionát ve fotbale.

K obdobným demonstracím došlo i v jiných brazilských městech, celkový počet účastníků se odhaduje na 2 miliony. Asi 110 000 lidí demonstrovalo v Sao Paolo, 80 000 v Manausu, 50 000 v Recfe a 20 000 v Belo Horizonte a Salvadoru.

Podrobnosti v angličtině ZDE

"Podnikání" uvnitř katolické církve

Duchovním správcem zloděj v kostele

21. 6. 2013 / Aleš Uhlíř

čas čtení 6 minut

Není nic zvláštního na tom, když se podnikání nedaří a podnikatel skončí v dluzích. Ani důkladná příprava a znalosti nejsou automaticky zárukou podnikatelského úspěchu. Dost lidí, kteří to nikdy nezkusili, alespoň podvědomě ví, oč jde a co všechno to obnáší, když si někdo na svůj chléb vydělává jako osoba samostatně výdělečné činná. Je to něco jiného než každý měsíc dostávat svůj stabilní příjem. Vysmívat se někomu, kdo v podnikání neuspěl, je hloupé. Nejlépe se v Česku daří "podnikání" těm, kteří mají ty správné kontakty a známosti a umí inkasovat peníze z veřejných zdrojů, což představy o podnikání a podnikatelích u většiny české veřejnosti negativně ovlivnilo.

Zuby nebrat

21. 6. 2013 / Marek Řezanka

čas čtení 7 minut

"Korupce politiků je největším problémem naší země. A je zajímavé, že ti politici, co hlasitě bojují proti korupci, jsou často ti nejzkorumpovanější."

Kdopak toto napsal -- a v jaké souvislosti? Že by se snad jednalo o projev L. Zaorálka, který je namířen proti vládě P. Nečase, která si do štítu dala boj proti korupci a rozpočtovou zodpovědnost?

Samá voda. Autorem je novinář a šéfredaktor Reflexu, Pavel Šafr, který dne 16. 5. 2012 v článku Spadla klec, doktore Rathe, reagoval na zatčení hejtmana, kterého očividně neměl rád.

Pavel Šafr rád vynáší soudy hned na začátku kauz, kdy ještě lze jen těžko posoudit, kam budou směřovat a co vše se ještě (ne)zjistí.

O železné kleci systémové korupce

21. 6. 2013 / Karel Dolejší

čas čtení 5 minut

Na počátku vzniku nějakého relativně nového společenského systému stojí vždy individuální jednání. Německý sociolog Max Weber v klasické práci Protestantská etika a duch kapitalismu poukázal na to, že vznik kapitalistické mentality byl původně spojen se zcela individuální náboženskou motivací jednat racionálně, efektivně a hospodařit šetrně, jak to vyžadovaly některé protestantské sekty. Suma takto soustavně jednajících jednotlivců však postupně vytvořila systém, který už je na takové motivaci dále nezávislý a jednotlivcům prostě vnucuje jisté chování, protože v jeho rámci nemají na výběr. Tak vzniklo to, čemu Weber říká "železná klec" (stahlhartes Gehäuse) sociální racionalizace. V jistém okamžiku přestane být vysoce individuálně motivovaných racionálních asketů třeba, stanou se anachronismem. Nejsou už pilíři systému, ten stojí na jiné půdě.

Se systémem institucionalizované korupce a klientelismu to není jiné. A tak jako v případě kapitalistické racionalizace, i zde v jistém okamžiku přestává mít smysl zabývání se jednotlivci a tvrzení, že "oni za to můžou".

Drobný posun k možné systémové reformě?

21. 6. 2013 / Jan Čulík

čas čtení < 1 minuta

Karel Dolejší píše:

Představa, že teď vyhmátneme několik jednotlivců a tím, že je exemplárně potrestáme, celý tento systém nabouráme, je neskutečně naivní. Nejde a nemůže jít o to exemplárně trestat poražené v českém politickém systému za údajnou nezákonnou korupci, jestliže vítězové za skutečnou systematickou korupci trestáni nejsou a ani nebudou. A přirozeně, ani žádná "osvěta" zde nic nespraví, ledaže by vedla k výrazné změně voličského chování, například k nevoličským kampaním proti systémové politické korupci jako takové.

Nesouhlasím. Jestliže zatčení "několika jednotlivců" vedlo aspoň k takové diskusi, jejíž součástí jsou například i články Karla Dolejšího, už to je pokrok k možné systémové reformě. Všechno ovšem záleží na občanech.

Poslanci s.r.o. aneb Politika bez hodnot a politici s cenou

20. 6. 2013 / Veronika Sušová-Salminen

čas čtení 13 minut

Nechci čtenáře Britských listů zahlcovat svými názory a jsem si vědomá toho, že se v jistých momentech moje poslední články poněkud opakují. Opakují se především v jednom leitmotivu, kterým je pro někoho možná naivní akcent na to, že by poslanci, naši zástupci (a politici obecně), měli svůj mandát vykonávat v souladu s Ústavou České republiky. V posledních dnech se totiž ukazuje, že ač máme formálně demokracii, nemáme demokraty a máme i vrcholné politiky, kteří tomu pojmu zásadně nerozumí. K tomu by se nemělo mlčet.

Spanilá jízda. Politický styl Nečasovy vlády a jeho důsledky

19. 6. 2013 / Veronika Sušová-Salminen

čas čtení 12 minut

"Lid je zdrojem veškeré státní moci; vykonává ji prostřednictvím orgánů moci zákonodárné, výkonné a soudní." (Ústava ČR, čl. 2, par. 1.)

"Slib poslance a senátora zní: "Slibuji věrnost České republice. Slibuji, že budu zachovávat její Ústavu a zákony. Slibuji na svou čest, že svůj mandát budu vykonávat v zájmu všeho lidu a podle svého nejlepšího vědomí a svědomí."" (Ústava ČR, čl. 23, par. 3)

Odstupujícímu premiérovi Nečasovi zlomil vaz skandál spojený se zneužitím vojenské tajné služby pro soukromé účely jeho nejbližší spolupracovnice a milenky Jany Nagyové. ODS se teď zřejmě pokusí o kosmetické změny ve vládě, která by ve staronovém složení měla pokračovat dále. Je samozřejmě otázka k jakému řešení se přikloní prezident Miloš Zeman, který má nyní rozhodující slovo v celé věci. O dalším vývoji je nyní zbytečné spekulovat, ale myslím si, že je už dnes dobré se zaměřit na první kolo katarze spojené s činností odcházející vlády Petra Nečase.

Demokratický model v České republice selhal, protože se nehodí pro českou mentalitu

21. 6. 2013

čas čtení 13 minut

Když 20. 12. 1886 vyšel jako úvodník v časopise Čas polemický článek Huberta Gordona Schauera "Naše dvě otázky", těžko mohl mladý spisovatel očekávat, že tohle bude jeho nejznámější a nejslavnější dílo, které vejde do dějin. Přesto se tak stalo. V článku Schauer přemýšlel o tom, zda je česká společnost dostatečně mravně silná a početně dostatečně veliká, aby si budovala samostatnou kulturu, a zda by nebylo lépe včlenit se do velkého národa německého a v jeho rámci ve vědě, v kultuře, ve všech oborech lidské činnosti dokázat věci nadnárodního významu, píše Pavel Kotál.

Pro úplnost nutno dodat, že Hubert Gordon Schauer pocházel ze smíšené česko-německé rodiny. Toho také stateční čeští vlastenci plně využili a pro následující reakci, které se mladému spisovateli dostalo, by se nejlépe hodilo slovo "nářez". Žádný český pes by od něj kůrku chleba nevzal...

Proč se o tom však zmiňovat dnes? Po více jak 125 letech?

Václav Klaus je trapný

21. 6. 2013 / František Štván

čas čtení 1 minuta

Na svém webu zveřejnil karikaturu, na níž jsou coby rodiče dětí dvě ženy, respektive dva muži. Zatímco děvče se ptá mužů, který z nich je její matkou, chlapec se žen táže na otce. Klausova trapnost spočívá v tom, že se zvídavé děti v péči homosexuálních dvojic mohou ptát i na něco, co je na poctivou odpověď složité hlavně pro lidi, co na lži a zhasínání před právníky postavili svůj politický růst.

Například by se na jakémkoliv sněmu ODS mohlo děcko stejně složeného doprovodu jako v karikatuře ptát, kdo je z těchto politiků k veřejným penězům a k voličům naprosto poctivý. Pokud by se nejednalo o fanatické současné a bývalé členy či příznivce ODS, pak by tázajícímu děcku mohli odpovědět stejně, jako na otázku zkoumající jejich biologickou úlohu. NIKDO!

Vůbec by mi nevadilo, kdyby moji myšlenku některý z karikaturistů ztvárnil a karikaturu poslal Klausovi k vyvěšení na svém webu.

Praktiky politického systému v ČR a ústavnost

21. 6. 2013 / Jaroslav Kuba

čas čtení 15 minut

Způsob uspořádání vztahů ve společnosti a úpravy života jejích členů, či-li obecně vzato „režim“, byl u nás na přelomu 1989-1990 předhozen napospas změnám. Díky  dohodě Bush – Gorbačov na Maltě, uzavřené o nás a bez nás, spojencem končícím, spojencem nastávajícím.

Byli jsme však na změny připraveni?

Virtuální mediální očista Pavla Šafra a tragická postava

21. 6. 2013 / Radim Hreha

čas čtení 4 minuty

Souhlasím s Pavlem Šafrem když ve svém článku v Reflexu konstatuje, že : „Petr Nečas vstoupí do historie jako tragická postava. Usiloval celkem úspěšně o očistu ODS.“ Autorovy další hodnotící úsudky jsou však nepřesvědčivé, ne-li podezřelé. Napsat o někom, že po dobu tří let „neměl čas krást,“ vyžaduje i v tuzemských mediálních vodách hodně drzosti, či lokajství.

Několik nebezpečných mýtů o tom, že korupce "nemusí být přece trestná"

21. 6. 2013 / Jan Čulík

čas čtení 5 minut

Kdyby bylo skutečně pravda, že si česká policie osobuje právo kriminalizovat morální poklesky, které však nejsou trestně postižitelné, jak píše Karel Dolejší, bylo by to velmi znepokojující. Nemyslím si však, že k tomu dochází. Prodávat politické postoje za pracovní místa je otevřenou korupcí a ve všech slušných společnostech je to trestně postižitelné. Představa, že by bylo možno si ze zvolené funkce poslance v parlamentu udělat podnik a prodávat své postoje za výhody či peníze, je šílená. To, že se tato korupční praxe např. ve Spojených státech v řadě případů trestně nestíhá, je šokující a politováníhodná, v žádném případě to přece není argument, že by se neměla stíhat ani v České republice!

Je absurdní obviňovat globální týdeník The Economist z britského nacionalismu - jakože údajně píše jen o korupci v podle něho "méněcenných" východoevropských zemích, kdežto korupci např. v USA pomíjí. To prostě není pravda, jak zjistíte lehce prostřednictvím vyhledávače. Namátkou tyto dva články z Economistu o korupci v USA:

Je systémová korupce, kterou nikdo neřeší a nikoho nezajímá, "důkazem" jasných a nezpochybnitelných norem západních společností?

21. 6. 2013 / Karel Dolejší

čas čtení 2 minuty

Jan Čulík opět rozehrává svůj moralistní lyrismus, který má emocionálním nábojem překrýt nepříjemná fakta, o nichž on ani ostatní hlasatelé údajně "naprosto jasných západních politických hodnot" prostě nechtějí nic vědět, protože jim to narušuje kýčovitý barvotiskový obrázek dobře uspořádané společnosti. V současných USA má politická korupce ještě mnohem více než v ČR systémový charakter, nikdo s tím vůbec nic nedělá a v Economistu se o tom nepíše ani čárka - možná i proto, že ten s cíli organizací jako ALEC, tj. redukcí veřejného sektoru a omezováním odborových práv, ve skutečnosti sympatizuje a tak k tomu prostě "taktně" mlčí. Poslanci jsou přitom takto upláceni naprosto soustavně, mnoho let a ve velkém měřítku, a žádný z nich za to nikdy neskončil ve vězení.

Je ovšem něco jiného, když se tak říkajíc proflákne jednotlivá izolovaná korupční kauza, typicky taková, v níž nefigurují systematičtí soukromí upláceči, ale nějaký místní starosta či ministr čištění kanálů ve Rwandě. To je potom na čase čtenáři ukázat, že hodnoty u nás jsou naprosto jasné, toto my naprosto, ale naprosto odsuzujeme, začneme okamžitě hystericky kvílet nad stavem veřejných mravů. Vždyť se tím nic neriskuje.

Když se píše o požadavku systémového řešení - a tím nejsou ani moralistní kecy, ani policejní praxe zahrnující represívní zásahy proti politikům a dlouhodobé odposlechy na hraně zákona - jde o to, že zde zcela zřejmě žádné jednotlivé odstrašující příklady nefungují. Záleží totiž především na tom, jak je mocný ten, kdo korumpuje. Když to dělají miliardáři a každý to má na očích a prakticky každý den to může pozorovat, žádný, jednoduše žádný represívní zásah se nekoná. Když takové mocenské krytí neexistuje nebo se právě rozpadlo, jako v případě Nečasovy vlády, může dojít na leccos. Poučení, které korupčníci vyvodí z kauzy Nagygate, bude tedy naprosto jasné, ale úplně jiné, než o kterém píše Jan Čulík: Zajisti si naprosto neprůstřelné mocenské krytí.

Bývalí politikové globalizací expropriovaného státečku ovšem mohou být docela bez rizika proměněni v obětní beránky a předhozeni publiku, aby se tak nadále živila iluze, že hodnoty jsou přeci jasné a není zde přece o čem diskutovat.

28909

OBRAZY Z RUS:

Sen noci svatojánské

22. 6. 2013 / Jan Čulík

čas čtení < 1 minuta

Kouzelná svatojánská noc z 21. na 22. června v Priozerské oblasti v Rusku, asi 150 km severně od Petrohradu, nedaleko finských hranic. Vyfotografováno ve 02.19 ráno.

(Mimochodem, někteří čtenáři namítají, že název "Obrazy z Rus" nezní příliš česky. Dovolil jsem si intertextuální odkaz na Karla Havlíčka... :) JČ)

28901

Ještě jednou k výzvám, aby Petrohraďané "mluvili správně rusky"

21. 6. 2013 / Jan Čulík

čas čtení 1 minuta

K článku"Mluvte kultivovaně" napsal Lubomír Molnár, který žil sedm let v Moskvě, že přízvuky, uvedené na publikovaném plakátu v petrohradském metru, jsou regionální, nikoliv spisovná ruština, a že tedy jde o přehnaný lokálpatriotismus.

No nejsem si tak stoprocentně jist, protože ty plakáty pojednávají o nejrůznějších aspektech ruského jazyka a tento například cestujícím v metru vštěpuje, jaké mají používat správné idiomy a obraty :) To už nebývá rysem regionálního dialektu.

Konzultoval jsem to s Rusy - samozřejmě pouze Petrohraďany - a ti opakovali, že cílem není prosazovat lokálpatriotismus - konec konců vědkyně, která poučné plakáty uvádí, je autorka slovníků spisovné ruštiny - spíš - a k tomu se stavěli i Petrohraďané posměšně - prezentovat obyvatele Petrohradu jako představitele ultracivilizované vrstvy ruského národa.

Co se týče zákonů postihujících homosexualitu, bylo mi vysvětleno, že Putinova vláda neustále vydává nejrůznější nesplnitelné, byrokratické a běžný život omezující zákony, nikdo je ale nedodržuje. Ty zákony se totiž - přesně podle sovětského vzoru - používají pouze proti těm lidem, které chce vláda kvůli něčemu dostat.

Bohužel, proběhla nicméně zpráva, že byli zatčeni dva mladí homosexuálové za to, že se na veřejnosti drželi za ruce - bylo to kvalifikováno jako "propaganda ve prospěch homosexuality".

28900

OBRAZY Z RUS:

Kolik si vydělá v Petrohradě prodavačka

21. 6. 2013 / Jan Čulík

čas čtení < 1 minuta

Napadlo mě, uprostřed vší té opulence a obsesivního konzumerismu v dnešním Rusku, kolik tak vydělává prodavačka v supermarketu. A dostalo se mi odpovědi v hypermarketu OKay, kde jsem vyfotografoval tento náborový plakát.

Pokladní podle tohoto plakátu vydělá 13 500 - 15 660 Kč měsíčně, prodavačka 13 920 - 16 740 Kč měsíčně, kuchařka 14 520 - 17 340 Kč a "prodavačka - konzultantka" 12 120 - 14 930 Kč.

Korupce -- a její bahno -- je zneužití postavení k osobnímu prospěchu

21. 6. 2013 / Vladimír Rott

čas čtení 10 minut

Korupce je zneužití postavení k osobnímu prospěchu.
klasická definice, prezentovaná (mj. i) na prvním semináři o korupci v ČR v 90. letech

(pozn.: V následující diskusi pak "upřesněno", rozvedeno (a zde, pro čtenáře BL, zase zkráceno) na: "Korupce je (jakékoliv) zneužití postavení (funkce apod.) k (jakémukoliv) osobnímu prospěchu."  Další z dobrých a zajímavých diskusí proběhla na jednom ze setkání lidí v 90. letech v našich zemích živě diskutujících o problémech, které po rozpadu SSSR (mj. i) u nás najednou vypluly na povrch -- aby "se", jak se ukázalo, vesele začaly rozvíjet a množit -- a o tom jak na ně, co s nimi. Zájem o věc vedl i ke konferenci, workshopu "Corruption -- how, and why, to avoid it" pořádanému v listopadu 1998 v Praze s lidmi z a kolem transparency.cz, zejména s Marií Bohatou (dokumentace workshopu ZDE).

Korupce, a její bahno, je také jedním z našich zásadních problémů

Potěšitelný pokrok je v tom, že se o korupci během posledních pár let docela dost i u nás začalo diskutovat. Jak se přitom ukázalo je podstatným problémem to, že -- přesto že definice korupce je tak krátká a jasná -- stále ještě "tak nějak" "nevíme" co korupce je. Tedy ještě neumíme "vidět", rozpoznat a pak i vědět. Jistě, v jedné z kultur, společností, které po staletí znají a, stále ještě, akceptují privilegia -- jakákoliv, byť třeba i sebemenší -- jako neoddělitelnou součást (politické) moci -- či jakéhokoliv, byť třeba sebemenšího "postavení" (funkce) -- taková "neznalost" ani tak neudivuje.

28898

Především je šílené mlčet ke korupci na všech úrovních

21. 6. 2013

čas čtení 6 minut

Vážení, je sice pěkné, že Karel Dolejší ve své poznámce k názoru Jana Čulíka upozorní na naprostou zvrácenost mnohých "demokratických zástupců amerického lidu" v kauze ALEC, a upozorní nás tak na jinou úroveň defraudace moci, avšak to nic nemění na faktu, že soudobá ČR je korupcí prolezlá "od suterénu až do nejvyšších pater", píše Martin Míček

A bohužel to nic nemění na faktu, že velká většina občanů je s tímto stavem nejspíše smířena... A to je vskutku ne periferní - ale centrální!

Myslím, že jsem pochopil to, nač z principu Jan Čulík upozornil již nejednou: že se k tomu všemu mlčí! A to je vskutku náš a šílený nepořádek!

Nahlížení na funkci či úřad jako na "bumážku" ke smlouvání "co za to" je u nás doslova systémovým základem "funkce státních ale mnohde i soukromých firemních struktur"...

Například praxe rozhodování stavebních úřadů "povolných vůči investorům jako pracovnice onoho "bordelu"-bez ohledu na zájmy občanů - má při neexistenci kvalitního zákona o státní službě, v praxi smíšeného modelu státní správy "zelenou" - a pro občany katastrofální následky...

A co dál, občánku?

21. 6. 2013

čas čtení 2 minuty

Že tato vláda vládla s použitím korumpování námi volených poslanců, nad tím už nepochybuje nikdo z běžných občanů, píše Miroslav Daněk.

Velmi obratně se jednak ministři, ale i poslanci hájí tím, že jsou sice voleni za politickou stranu, ale pak mají volné ruce v tom, jak se budou chovat. Záleží prý jen na nich, co oni si představují pod pojmem nejlepšího vědomí a svědomí a nejsou přitom vázáni žádnými příkazy.Ale co s tím?

"Rebelové" vzali úplatek

21. 6. 2013

čas čtení 1 minuta

Pokud by páni Tluchořové a ostatní trafikanti zvítězili v řádném konkursu a soutěži na ona výnosná místa, bylo by vše OK, píše Anna Hykšová.

O žádné soutěži, resp. umístění v ní, nepadlo jediné slovo. Obsazení jakéhokoliv místa v nesrovnatelně nižší úrovni u každé firmy či instituce je nezbytně spojeno s výběrem kandidátů, kde kandidáti musí prokázat způsobilost profesních a morálně-volních vlastností své osobnosti.

Žádné výběrové řízení nebylo, je to tedy jednoznačný úplatek. Navíc bývalí poslanci byl snad voleni voliči, k nimž mají určité závazky. Pokud už vyjádřili svůj nesouhlas se svými spolustraníky, měli si za nesouhlasem stát v parlamentu a ne se vzdávat poslancování. V takovém případě jde o zpochybnění systému volených poslanců.

Tedy vůbec není možno srovnávat jablka s hruškami.

Přece není až tak podstatné, zda místo poslaneckých 100.000 Kč měsíčně, včetně náhrad, mají pouze 23.000 Kč základního platu člena správní rady.

The Economist: Důkaz, jak hluboko klesla česká politika

20. 6. 2013

čas čtení < 1 minuta

[...] V druhém případě paní Nagyová údajně loni podplatila tři poslance z Občanské demokratické strany lukrativními místy ve státem vlastněných firmách za jejich podporu vlády. Petr Nečas, který se podílel na této dohodě, podle jednoho z prozrazených dokumentů, je v případě podezřelou osobou, řekl České televizi státní prokurátor.

Výmluvnou podrobností, do jak hlubokého bahna se propadla česká politická kultura, je skutečnost, že v českých médiích a na internetu vznikla zuřivá debata o tom, zda tato ošklivá dohoda je vůbec korupcí. (Podtrženo BL) "Toto není korupce," řekl na tiskové konferenci Marek Benda, dlouholetý poslanec za ODS. "Je to tak absurdní. Museli bychom zrušit politiku jako takovou, nebo připustit, aby oni vydali stovky, možná statisíce těchto žaloba za posledních dvacet let, pokud vezmu v úvahu i města a regiony."

Zdroj: THE ECONOMIST

Pozn. red.: The Economist má tři miliony čtenářů.

Je šílené tvrdit, že kupčení s postoji poslanců v parlamentě není trestné

20. 6. 2013 / Jan Čulík

čas čtení < 1 minuta

K lakonickému komentáři globálního týdeníku Economist není co dodat. Je šílené, že poslanci z ODS hovoří o "diktatuře policie", že ministr "spravedlnosti" požaduje "vyšetření olomouckého prokurátora" a že někteří čeští právní odborníci usuzují, že rozdávání prebend za politické postoje není kriminální korupce! protože pak by prý museli skončit v Česku ve vězení všichni politici!

Právě... Jak píše Economist, to, že se o takto jasné věci může v českých médiích vůbec diskutovat, je naprosto šokující...

Když stát požírá občanskou společnost a policie stráží morálku

20. 6. 2013 / Karel Dolejší

čas čtení 5 minut

Je věcí státu a jeho institucí, aby se řídil ústavou a zákony. A je věcí jiné sféry, občanské společnosti, aby posuzovala dodržování morálních norem a vymáhala je. To co zákon formálně dovoluje není ještě proto v pořádku, existují i sankce jiného druhu než policejní pouta a obušek. Erazim Kohák kdysi popisoval sociální izolaci spekulantů s hypotékami vojáků americké občanské války, která se v některých lokalitách táhla řadu generací. Něco takového vůči nemorálním zbohatlíkům na cizím neštěstí zákon jistě nenařizoval, nicméně lidé to praktikovali právě proto, že hanebné skutky neodpouštěli.

Alarmující není, jak se někteří naprosto autoritativně, avšak naprosto mylně domnívají, že se dnes debatuje o tom, zda postup exposlanců ODS v kauze "trafik" byl protiprávní, nebo neetický, a zdá má být v celkovém kontextu systémové politické korupce zrovna on trestně stíhán. Alarmující je, že neetické jednání bývalo, ale už není vnímáno coby horší a větší problém než samotné porušení zákona. Bývaly zajisté případy vcelku banálních porušení zákona, které člověka ve společnosti nijak drasticky nestigmatizovaly, a vedle toho případy jednání neetického, které zákon sice formálně nezakazoval, avšak netolerovalo se ze strany veřejnosti v žádném případě. Hlavním znakem současného českého mediálního inkvizitorství je naproti tomu neuvěřitelně skandální axiom, že policie stráží morálku - zatím v případě ústavních činitelů. Nikoliv, nikdy tomu tak nebylo a ani ve svobodné společnosti být nemůže. Systematické směšování právní a morální argumentace ad usum českých represivních složek představuje naprostý rozchod s celou moderní západní politickou tradicí začínající až u Johna Locka (1632-1704).

Britský expert na korupci: Funkce pro exposlance jsou nemorální

20. 6. 2013

čas čtení 1 minuta

Z právního hlediska je rozdávání lukrativních postů bývalým poslancům sporné, z pohledu etiky nepřípustné. Záleží na tom, jak chápete politiku. V Británii by to ale neprošlo, říká profesor Daniel Hough, vedoucí Centra pro výzkum korupce na britské University of Sussex.

Může být nabídka pracovní pozice pro nepohodlného poslance úplatkem?
Neznám všechny detaily tohoto případu, ale vím, že velmi podobný se stal v Novém Jižním Walesu v Austrálii na začátku 90. let. Tamější premiér měl velmi těsnou většinu v parlamentu a přiměl jednoho poslance k rezignaci, když mu nabídl dobrou práci ve veřejné sféře. A všechny tyto diskuse se tam tehdy odehrály. Špatnou zprávou je, že lidé se neshodli na žádném konsenzu. Pro některé je to jednoznačně způsob, jakým se dělá politika. Podle jiných je politika o morálce a etice, o tom, udělat správnou věc. Ti říkají, že z morálního hlediska toto jednání neobstojí a je korupcí.

Podrobnosti: ZDE

Dnešek rozhoduje o tom, jaká bude politická norma v budoucnosti

20. 6. 2013

čas čtení 1 minuta

Vidím v televizi defilovat celou generaci politiků, kteří se snaží obhajovat svět, který sami stvořili a nyní nejsou schopni přiznat, že ten svět je prohnilý, píše Jan Czerný. Svět netransparentních dohod, kde můžete směnit cokoliv za cokoliv. Nikdo neví, kde ty dohody vznikly, kdo za ně nese odpovědnost. Jaké politické grémium je odhlasovalo?

Pravý opak skutečné demokracie.

O trestní vině rozhodne soud. Pokud ale neřekneme jasné NE politikům, kteří se nás snaží přesvědčit, že jejich svět je ten jediný možný, tak se opravdu nebudeme moci divit, že budeme muset žít v jejich světě a podle jejich norem.

A propos, členové ODS a TOP09 by se měli vytrvale ptát, který stranický orgán rozhodl o tzv. "normálních" politických obchodech se třemi poslanci ODS.

Korektní politické dohody jsou samozřejmě v demokracii potřebné a nutné, mají však (na rozdíl od dohod nekorektních a korupčních) vždy dvě hlavní charakteristiky: dohoda je schválena k tomu určeným orgánem strany (nebo orgány stran) a je v principu vždy veřejná.

K tomu dodává Jan Čulík: A takové dohody se nemohou týkat osobního prospěchu jednotlivých politiků či poslanců, ale musejí to být dohody o problémech veřejného zájmu a o tom, jak tyto problémy řešit.

Kde je kampaň Economistu proti upadlé americké politické kultuře?

20. 6. 2013 / Karel Dolejší

čas čtení 1 minuta

American Legislative Exchange Council (ALEC) je organizace založená energetickými magnáty bratry Kochovými, která v posledních letech provozuje následující postup: V jednom státě Unie nakoupí poslance, přes které prosadí vlastní vzorové návrhy zákonů redukující veřejný sektor a omezující odborová práva. Následně jsou tyto zákony sunuty do dalšího státu a postupně přecházejí na federální úroveň.

Kongresmani, kteří s ALECem za úplatu spolupracují, zcela evidentně poškozují veřejný zájem a patrně (pokud nějaké mají) odporují svému svědomí, když hlasují pro cosi, co dostali hotové od lobbistů a nepřipíšou k tomu prakticky ani čárku.

Samozřejmě, při všeobecně známé vysoké úrovni západní politické kultury, mnohem a mnohem vyšší než v České banánové republice, docela jistě brzy dojde k tomu, že nejméně polovinu zástupců amerického lidu na státní a federální úrovni zavřou, odvedou v "medvědovi" do privatizované věznice za asistence televizních kamer. Už se na to opravdu těším. Snad pak o tom začne psát i Economist. Doposud se ALECu kriticky věnují téměř výhradně jen americká alternativní média.

Moralistní pokrytectví systematicky přecházející opravdu velké přečiny definující tuto epochu a rochnící se v okrajových kauzách kdesi v semiperiferní či již jen periferní zemičce je mnohem větším zlem než sama cynická politická korupce. Způsobuje totiž naprosté zmatení hodnot a předstírá zásadovost tam, kde tato zcela chybí.

Dokonalá privatizace

19. 6. 2013 / Ilona Švihlíková

čas čtení 7 minut

Miloš Pick, velký český národohospodář, který již bohužel není mezi námi, již v 90. letech psal o tom, že české hospodářství se "stabilizuje na samém dnu." Myslel tím dlouhodobou stagnaci a úpadek výkonnosti českého hospodářství.

Netušil, že to platí i o politice.

Je ovšem pravda, že Nečasova (čti: Kalouskova) koalice je schopná posunovat ono dno stále níž a níž. Má jednu jedinou schopnost: přežívat v hnilobě. Navazuje tím na dlouhodobé procesy, které se dotýkají již prvotního nastavení ekonomického a politického systému v procesu transformace na počátku 90. let.

Made in Czechia 2013

19. 6. 2013 / Karel Peka

čas čtení 5 minut

Premiér

Pravděpodobně nejslabší premiér, jakého jsme od revoluce měli. Dokazuje, že každá strana se jednou personálně vyčerpá. Vygenerovala člověka, který z osobností dané strany pouze zbyl. Zbylý pan Čistý. Nebo také již přeformátovaný stranicky matador a tedy už v tuto chvíli politicky sterilní bílý kůň? Katolík, který po vystudování vysoké školy několik měsíců pracoval v reálném podniku kdesi na severu Moravy. Z politického eléva se dostal za dvacet let na vrchol politické pyramidy strany i vlády. Cestou vybudoval manželství se čtyřmi potomky, které se mu na vrcholu moci rozpadlo.

Policie šetří v Českých drahách. Dojde na "Parlamentní listy"?

19. 6. 2013 / Karel Dolejší

čas čtení 1 minuta

Policisté nyní prošetřují i hospodaření Českých drah, a to zřejmě především kvůli jejich investiční politice související s projektem OpenCard a Romanem Janouškem. V minulosti ovšem Česká televize zjistila, že některé aktivity spojené s prodejem inzerce zde slouží k dobývání renty z tohoto státního podniku, a to právě i firmami spojenými s kmotrem Janouškem. Společnost Grand Princ, do roku 2008 vydavatel titulu Parlamentní listy (jedná se o lobbistický časopis předstírající spojení se státní správou a původně také zneužívající státní znak, který často zveřejňuje texty velice problematických autorů ultrapravicového zaměření) zde působila prostřednictvím prodeje předražené inzerce v jí vydávaném časopise Pendolino i Parlamentních listech samotných - a Janoušek měl být angažován i v podezřele podhodnoceném prodeji společnosti Railreklam.

Ze společnosti Grand Princ přešli k nynějšímu vydavateli Jan Holoubek a Jiří Čermák, autoři projektu internetové verze a nyní majoritní vlastníci vydavatelské společnosti. Prostřednictvím mediálního podnikatele Michala Voráčka zde existuje vazba na Jaromíra Soukupa, který v ČR vlastní celou řadu mediálních titulů.

V současnosti patří Parlamentní listy spolu s deníkem Právo a několika málo dalšími do exkluzívního klubu "zemanovských" médií, s nimiž přednostně spolupracuje kancelář prezidenta.

Unesou Češi břímě svobody?

19. 6. 2013 / Karel Dolejší

čas čtení 5 minut

Server Finmag.cz v souvislosti s aférou "Nagygate" publikoval devět let starý text soudce Mezinárodního soudu pro lidská práva ve Štrasburku Aleše Pejchala s výmluvným názvem Policejní kontroly poslanců aneb od demokracie k diktatuře. Jakkoliv se právě probíhající aféry zdánlivě netýká, formuluje článek obecné zásady, které jsou ve skutečnosti prudce aktuální. A hlavní závěr zní, že pokud nejsou voliči dostatečně vyspělí na to, aby jisté chování svým poslancům netolerovali (tzn. dali jim výslovně najevo, co si o nich myslí, že to a to naprosto netolerují, a především nehlasovali pro ně a jejich strany ve volbách, přinejmenším dokud takového chování nezanechají), nemůže tuto kontrolu suplovat výkonná moc bez rizika nastolení diktatury. Ještě jinak řečeno, kontrola chování poslanců, za které tito nesou výhradně politickou, nikoliv právní odpovědnost, spočívá plně v rukou občanské společnosti a demokracie je ohrožena, kdykoliv občané z pohodlnosti přistoupí na to, aby ji za ně vykonával někdo jiný.

Volby skutečně budou začátkem září, dá se vymyslet proč

19. 6. 2013 / Josef Mrázek

čas čtení 2 minuty

O tom, co škodí nebo prospívá občanům, se v televizi moc nemluví, nepočítáme-li lži. Že by měla politika sloužit k účelnému obstarávání věcí veřejných, se dávno zapomnělo. A strany, které hlásají, že každý se má o sebe postarat sám, se opravdu o sebe starají. A tak není při úvahách o politické budoucnosti vhodné hledat za vším ženu, ale prospěch politických stran. Padlá vláda škodila mnoha lidem, ale protesty byly marné. Až najednou přišel zákrok, ovšem zatím jen na okraji toho škodění, a postihl výhradně jen jednu z vládních stran, jakoby ta druhá hlavní byla čistá. Není, ale ať to sama zařídila, nebo ne, získala, tak říkajíc, komparativní výhodu. Podívejme se, jak by jí chtěla využít.

Boj proti korupci, nebo útok na politiku jako takovou?

19. 6. 2013 / Václav Adam

čas čtení 8 minut

Většina národa se raduje z policejního zásahu na úřadu vládu a ze zatýkání politiků a státních úředníků. Já jsem proti současné vládě od začátku, ale to, co se nyní odehrává, vzbuzuje spoustu otazníků, které bychom si měli klást. Bohužel lidé naštvaní na vládu mají krvavé oči, na některých internetových diskusích se dokonce objevují výzvy k věšení naší politické elity apod. Naštvanost národa lze chápat, zároveň bychom však měli přemýšlet!

Současná politická situace podněcuje hledání systémových alternativ neoliberálního kapitalismu

19. 6. 2013 / Michael Kroh

čas čtení 9 minut

V poslední době se jako houby po dešti vyrojily teoretické a publicistické příspěvky, které se vyznačují společnými závěry o neudržitelnosti současného globálního neoliberálního kapitalistického systému. Jednotliví autoři k této problematice přistupují z různých pozic -- jedni akcentují hrozby globálního oteplování, jiní neodvratitelné vyčerpání fosilních přírodních zdrojů, jiní zase devastaci životného prostředí novými technologiemi či zdravotní rizika z hromadné potravinářské výroby a veřejného stravování.

Ministr spravedlnosti chce přezkoumat policejní zásah z minulého týdne

19. 6. 2013

čas čtení < 1 minuta

Ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS) nechá přezkoumat, zda byl zásah policie, při kterém byla před týdnem zatčena šéfka kabinetu Jana Nagyová, bývalý poslanci ODS a vedení Vojenského zpravodajství, adekvátní.

Ministr dodal, že nechce posuzovat vinu či nevinu obviněných, ale jde mu o přiměřenost zásahu. V souvislosti se zásahem vláda padla a nyní úřaduje v demisi.

Blažek řekl, že posouzení vypracuje společně s odborníky na ústavní, správní a trestní právo. Hotové by mělo být v řádu týdnů, závěry ministr předloží Parlamentu.

Podrobnosti: ZDE

Nález Ústavního soudu Pl. ÚS 10/13

19. 6. 2013

čas čtení < 1 minuta

Obávám se, že bohužel snaha policejních orgánů ve věci obvinění skupiny poslanců ze zneužití pravomoci veřejného činitele převzetím neoprávněné výhody - placené funkce (pracovního místa), za odstoupení z PS resp. "vrácení" poslaneckého mandátu mateřské straně, opět nebude úspěšná, píše Jan Slanina.

Upozorňuji na výše uvedený nález ÚS, který na tyto skutečnosti nereflektoval a zřejmě je akceptoval v tomto nálezu jako legální. Nicméně naději dává v této věci zveřejněné Odlišné stanovisko soudce Ústavního soudu Jana Musila v bodě 4. Odůvodnění odstavce I. Protiústavnost legislativní procedury.

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL za duben 2013

25. 5. 2013

čas čtení 2 minuty

V dubnu 2013 přispělo finančně na Britské listy 186 osob bankovním příkazem celkovou částkou 38 474,44 Kč, dobrovolným předplatným prostřednictvím mobilu v lednu 2013 částkou 5277.48 Kč.

Zůstatek byl koncem dubna 2013 160 981.38 Kč, z toho má být částka v rezervě na exekutorský projekt 166 375,59 Kč, takže výdaje na provoz Britských listů do ní zasáhly a Britské listy dlužily exekutorskému projektu 5394.21 Kč.

Prosíme: v příspěvcích nepřestávejte, musíme hradit průběžné náklady, i když se je snažíme udržovat na minimu.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno nově zaslat i z mobilního telefonu nebo na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

84090