Ředitel tiskové kanceláře Associated Press:

Obamova vláda poškozuje novinářskou práci

26. 6. 2013

čas čtení 1 minuta

Gary Pruitt, ředitel globální tiskové kanceláře Associated Press, varoval, že americká vláda nikdy nedokáže zastavit proud informací od whistleblowerů o tajných špehovacích programech ve Spojených státech a v Británii. Poukázal na to, že Obamova vláda pronásleduje whistleblowery daleko agresivněji než jakákoliv jiná americká vláda a že to poškozuje práci sdělovacích prostředků a likviduje obraz USA jako země svobody projevu.

Pruitt se takto vyjádřil po mediálním skandálu ve Spojených státech, kdy americké úřady nařídily konfiskaci telefonních záznamů tiskové kanceláře AP a pohrozily reportéru Fox News trestním stíháním. Americké ministerstvo spravedlnosti letos v dubnu a v květnu tajně odposlouchávalo více než 20 telefonních linek reportérů a redaktorů tiskové kanceláře Associated Press ve snaze zjistit, kdo jí prozradil informace o překažení bombového atentátu v Jemenu.

Obama nařídil ministerstvu spravedlnosti, aby provedlo revizi svých předpisů poté, co nejvýznamnější americká média varovala, že vláda zasahuje do jejich práce. Generální prokurátor Eric Holder ho má o revizi informovat dne 12. července.

Pruitt varoval, že tyto incidenty ohrožují americkou pověst jako "majáku svobodného tisku pro svět". Dodal, že už dochází k tomu, že zdroje informací odmítají hovořit s reportéry Associated Press, protože se obávají, že vláda si je prostřednictvím tvrdého vyšetřování zjistí. "Vláda nemá právo vlastnit informace o tom, komu reportéři telefonují a s kým komunikují," varoval Pruitt.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
8026

Diskuse

Obsah vydání | 27. 6. 2013