Ekvádor odmítl obchodní smlouvu s USA, azyl Snowdenovi však nedal

27. 6. 2013

čas čtení 3 minuty

Ekvádorská vláda odmítla Andskou dohodu o preferenčním obchodu, ale Snowden se do Ekvádoru z Moskvy asi nedostane

Ekvádor učinil ve věci Edwarda Snowdena vůči USA vzdorné gesto. Odmítl totiž preferenční obchodní styky se Spojenými státy. Vláda prezidenta Rafaela Correy ve čtvrtek uvedla, že ruší Andskou dohodu o preferenčním obchodu, aby se Ekvádor nemohl stát obětí amerického "vydírání" ohledně žádosti o vydání Edwarda Snowdena.

Činitelé ekvádorské vlády také na dopolední tiskové konferenci nabídli dar 23 milionů dolarů Spojeným státům na kursy v dodržování lidských práv. Byla to ostrá odpověď na americkou kritiku situace v oblasti lidských práv v Ekvádoru.

Když jedna a jedna (ne)dávají pět

27. 6. 2013 / Marek Řezanka

čas čtení 12 minut

Všichni ti, kdo se bijí v prsa, jak prezident republiky postupuje nedemokraticky, autoritářsky a totalitně, by měli sepsat petici. Název by mohla mít: "Podporujeme korupční jednání na české politické scéně" a obsah by mohla mít následovný:

"My, níže podepsaní, jsme pobouřeni postupem prezidenta republiky, který má tu drzost, že vládu podezřelou z korupčního jednání nechce nechat dokončit svou misi. Považujeme korupci za nedílnou součást stávajícího systému a běžný prostředek k upevnění své moci.

Jediný případ, kdy jsme ochotni tolerovat nějaké vyšetřování korupce, je do nebes volající kauza exhejtmana Davida Ratha. Tam je v pořádku, že ihned rezignoval na svou funkci hejtmana, měl se však také vzdát poslaneckého mandátu.

Je ale naprosto nepřípustné, aby policie stíhala tak ušlechtilé duše, jakými jsou Vlasta Parkanová, Petr Nečas -- a nedej bože Miroslav Kalousek.

Jak můžeme důvěřovat vládě, která nás špehuje?

27. 6. 2013

čas čtení 7 minut

Neměli bychom se bát nějakého budoucího orwellovského státu, v němž budeme podrobeni totálnímu elektronickému monitorování. To je totiž naše dnešní realita.

"Pokud jste občanem této země, který dodržuje zákony, nemáte se čeho bát." Tak reagoval britský ministr zahraničí William Hague na odhalení skutečnosti, že Spojené státy a Velká Británie špehují občany v obrovském, mezinárodním měřítku. Zkuste o tom, že se nemáte čeho bát, přesvědčit rodinu Stephena Lawrence, píše v deníku Guardian George Monbiot.

Poté, co Stephena Lawrence, černošského teenagera, zavraždili bělošští rasisté, policie zaměstnala čtyři detektivy, jejichž úkolem bylo špehovat rodinu a přátele Stephena Lawrence, ve snaze "najít na ně něco". Lawrencovi a lidé, kteří podporovali jejich boj za spravedlnost, byli občané dodržující zákony. Jenže policie proti nim nasadila tajné agenty a jeden z těchto špionů nyní přiznal, že cílem bylo hledat "dezinformace" a "špínu". Za jakým účelem? "Zdiskreditovat kampaň za spravedlnost pro Stephena Lawrence."

Prezident na ostrově "negativní deviace"? Mediální obraz Miloše Zemana

26. 6. 2013 / Veronika Sušová-Salminen

čas čtení 24 minut

Od Zemanova zvolení uplynulo skoro půl roku a víc než tři měsíce je prezidentem republiky. V rámci volební kampaně bylo možné vidět, že se česká společnost nejenom rozdělila na dva tábory, ale že se v českých médiích ustálil v podstatě konkrétní mediální obraz Miloše Zemana, který nám ale -- podle mého názoru -- dnes už zabraňuje ve smysluplné a objektivní debatě o prezidentově skutečné politice. Tak jako i jinde i v tomto případě převládá forma nad obsahem.

Kdo vytváří v Německu mínění o Česku?

27. 6. 2013 / František Řezáč

čas čtení 1 minuta

O současném dění v ČR referuje v německém tisku jistý Hans-Jörg Schmidt, a to v listě Die Welt známého Springerova nakladatelství. Schmidt je také dopisovatelem novin Landeszeitung, čtrnáctideníku německé menšiny v ČR.

Při volební kampani k prezidentským volbám i po ní se Schmidt angažoval ve prospěch jednoho z kandidátů, předsedy TOP09 Karla Schwarzenberga.

Pražský zpravodaj vlivných německých novin tedy není nezávislý novinář, nýbrž aktivista jedné strany, jednoho názoru. Je smutné, že je pak zpětně citován, například veřejnoprávní ČT24, jako by reprezentant "německého" veřejného mínění. Schmidt patří mezi pražskou kohortu "novinářských děvek" od Lidovek přes MFD do Die Welt a zase zpátky třeba citace ne ČT24. Tak se to dělá. Nebo dosud dělalo, doufejme...

Kdyby se takto někdo choval v německém, ale taky rakouském, švýcarském novinářském milieu, máme-li se omezit na německy mluvící země, brzy by si v nezávislých novinách ani nevrznul. Z Prahy zatím vrzat může. Právě, že jen vrzat, nikoli objektivně informovat...

K čemu je nenávistná agitka dobrá

27. 6. 2013 / Vladimír Rott

čas čtení 2 minuty

Díky nenávistné agitce pana Řezáče, zveřejněné na BL*), jsem se dověděl o Hans-Jörgovi Schmidtovi, Saském rodáku (*1954, Halle nad Sálou), od počátku devadesátých let žijícímu v Praze a na severu Čech. Našel jsem jeho publikace, a člověka dobrého srdce, který s porozuměním doprovází nedorozumění našich dvou sousedských národů a zejména i ty již započaté cesty z něj.

Jak zardousit nenarozenou vládu

27. 6. 2013 / Josef Mrázek

čas čtení 1 minuta

K nekrvavému řešení kritického stavu našeho parlamentu by mohlo vést navržené hlasování o rozpuštění Sněmovny 16. července. Zatím to ale vypadá tak, že Sněmovna nebude rozpuštěna, protože proti budou ti, co již nikdy nebudou zvoleni a také TOP 09, protože se vyskytly obavy, že bez imunity by se Kalousek a prý i jiní nemuseli dočkat nových voleb na svobodě a hlasů odebraných ODS by si neužili.

A tak bude muset Rusnokova vláda do 23.července požádat Sněmovnu o důvěru a nebylo by nemožné ji získat, nebýt usnesení ÚV ČSSD, které to znemožňuje a nahrává ODS podobně, jako Bohumínské usnesení. Donutí to totiž prezidenta, aby jmenoval dalšího předsedu vlády, protože jinak by nemohl být projednán rozpočet.

Potom se bude vše opakovat a s příslušným zpožděním by mohlo nakonec dojít i ke jmenování paní Němcové, čímž by byl průběh katastrofy dovršen. Ovšem jen tehdy, když by si to občané zase nechali líbit a pokud by některé opory koalice stále ještě nebyly za mřížemi.

Půjde Kalousek do tepláků?

27. 6. 2013 / Vít Klíma

čas čtení 2 minuty

Leží-li někdo voličům Miloše Zemana v žaludku (a zřejmě nejen jim), pak je to Miroslav Kalousek. Podařilo-li by se Rusnokově vládě posadit jej "do tepláků", její mise by byla vrchovatě naplněna. Nová vláda bude mít deset měsíců na to, aby našla nějakého jeho "kostlivce ve skříni", nebo mu "policie" -- jako v detektivce - sama podstrčí "kokain", který pak slavnostně v jeho kapse najde. Odstraněním Kalouska z politické scény by se tak Zeman zbavil jediného schopného protihráče, TOP 09 by se s největší pravděpodobností rozpadla a dvojice Kuba -- Němcová žádného významného protivníka nepředstavuje, natož Karolína Peak či duo Sobotka -- Zaorálek.

Jaké karty má v ruce Miroslav Kalousek? Velice slabé:

Miloš Zeman -- politik a čeští trpaslíci

27. 6. 2013

čas čtení 3 minuty

Na české politické scéně se zjevil politik. Politik, který své kroky promýšlí několik tahů dopředu. Politik, který si společně s Václavem Klausem zaslouží toto označení (jen pro jistotu, dřív než budu ukřižován, nejsem příznivcem ani jednoho z nich), míní Ladislav Sudík.

To, co vidíme na české politické scéně je jedním slovem zoufalství. Doposud se naše politické elity snažily tvářit jako ti, kteří vědí a kteří jsou ti nejsilnější a nejschopnější.

Jenže na scéně se objevil starý, olezlý jezevec z Vysočiny a najednou se ukazuje, že celá naše politická elita je bandou směšných trpaslíků.

Jistě můžeme diskutovat o tom, jestli je Zeman politikem velikosti Mount Everestu nebo Řípu, ale bohužel v české kotlině mu nikdo z "politiků" nesahá ani po kotníky.

Rusnokova vláda a příští volby

27. 6. 2013 / Stanislav Křeček

čas čtení 2 minuty

Rusnokova vláda, ať již v jakémkoliv budoucím složení, nepředstavuje jen fenomén dotýkající se současného vládnutí, jak si mnozí, pod pojmem aktuální situace představují, ale může se velmi výrazně dotknout i budoucích voleb, ať již se budou konat kdykoliv. Nejde totiž jen o jakousi vládu SPOZ -- to by bylo příliš jednoduché -- ale o něco mnohem významnějšího: Rusnokova vláda totiž v podobě, do jaké se může transformovat v okamžiku budoucí volební kampaně (a nemusí to zdaleka být jen kandidátka SPOZ) se může zjevit jako onen soubor nových tváří, po kterých lidé, znechuceni současnou politickou realitou - ať již oprávněně nebo jen pod vlivem mediálních kampaní -- volají.

Nic nového pod sluncem

27. 6. 2013 / Václav Novotný

čas čtení 4 minuty

Můžeme si položit otázku, co ponejvíc ohrožuje postavení politických stran, a to bez rozdílu. Je to občanská společnost. Největším nebezpečím se potom stávají odbory, iniciativy a hnutí, které jsou schopny se domluvit a táhnout za jeden provaz k prosazení cíle, na kterém se shodly.

Ani v tomto okamžiku nemají odbory, iniciativy a hnutí zajištěný úspěch. Jako příklad lze uvést předání požadavku na předčasné volby prezidentu republiky v Lánech, tedy akci, která je spojená s mediální prezentací, průvodem a shromážděním.

Tak jako na minulých demonstracích pod heslem STOP VLÁDĚ, tak i na všech akcích organizovaných iniciativami a hnutími se pokaždé objeví jeden nezvaný host, jehož prezenci by mu mohl závidět kdejaký studentík. Jeho prezence je totiž stoprocentní. Jmenuje se Zdeněk Ponert a svému hnutí dal název Skutečná demokracie, aby podtrhl, že jakýkoli jiný demokrat než on skutečným není. Jak se tento neskutečně "skutečný demokrat" projevuje a co hlásá?

50 procent občanů souhlasí se jmenováním Jiřího Rusnoka premiérem

26. 6. 2013

čas čtení < 1 minuta

Podle průzkumu označuje 50 procent Čechů jmenování Jiřího Rusnoka předsedou úřednické vlády za krok správným směrem. Se jmenováním Rusnoka nesouhlasí 44 procent dotázaných.

Většina lidí chce, aby se co nejdříve uskutečnily předčasné volby. Že by úřednická vláda vedla zemi až do řádných voleb v příštím roce, je přípustné jen pro zhruba pětinu lidí.

Zdroj: ZDE

K současnému vývoji v Somálsku

Nový stát Jubaland má prezidenta

27. 6. 2013 / Petr Komers

čas čtení 10 minut

Nedávno došlo na území Somálska k události, která by opět mohla o krok posílit naději na blízký mír a sjednocení země. Samotná Federální somálská vláda, reprezentující nyní celé Somálsko a uznávaná mezinárodním společenstvím, se však na tuto událost dívá spíše opačně, píše Petr Komers, který se právě vrátil z návštěvy Somálska.

Na západ od Banánistánu, aneb O české politické schizofrenii

26. 6. 2013 / Karel Dolejší

čas čtení 6 minut

Čeští političtí trosečníci uprostřed rozmarného léta driftují na kře ledové a zatím příliš nevnímají, k jakým paradoxním koncům to povede. Zatímco v geografickém smyslu zůstává tato země samozřejmě na místě a nehne se ze středu Evropy ani o milimetr, politicky se stále více posouvá daleko na východ od Visly. Je stále exkluzívnější - vylučuje cizince, Romy, sociálně slabé, neziskový sektor nebo i živnostníky - a stále autoritářštější. Liberální 90. léta jsou v prachu, zkuste někomu mladému vysvětlit, že se netýkala ani zdaleka jen ničím nebrzděného rozkrádání.

Babiš koupil MFDnes, Lidové noviny i Metro

26. 6. 2013

čas čtení < 1 minuta

Majitel potravinářsko-chemického kolosu Agrofert Andrej Babiš koupil vydavatelství Mafra, které vydává MF Dnes a Lidové noviny.

Zdroj: ZDE

Bude tragikomické sledovat, jak se bude měnit zaměření těchto listů, poznamenává Jan Čulík.

"Odborníci"

26. 6. 2013 / Karel Dolejší

čas čtení 4 minuty

Martin Pecina, kandidát Zemanovy vlády (nazývejme věci pravými jmény) na ministra vnitra, působí jako generální ředitel ve firmě Vítkovice Power Engineering, která je pravděpodobným dodavatelem "dostavby" jaderné elektrárny Temelín. Jako takový je v jasném střetu zájmů a neměl by v žádném případě dostat možnost coby člen sboru ve vládě získávat strategické informace, natožpak rozhodovat, o této megazakázce v minimální odhadované ceně 200 miliard korun.

ODS, TOP 09, LIDEM si berou občany jako rukojmí

26. 6. 2013

čas čtení 1 minuta

Tisková zpráva ČMKOS a ASO

Reformy bývalé vládní koalice ODS, TOP 09, LIDEM byly špatné a škodlivé pro občany a ekonomiku ČR. Byly hlavním terčem kritiky a protestů organizovaných ČMKOS, ASO, Koalicí dopravních odborových svazů a občanských iniciativ. Odbory na nich požadovaly odstoupení vlády. Přestože vláda nakonec skončila aférou, která nemá v naší zemi obdoby, snaží se za každou cenu pokračovat s jiným premiérem. Hystericky reaguje na rozhodnutí prezidenta Miloše Zemana jmenovat vládu odborníků. ČMKOS a ASO považují ustavení vlády odborníků, která připraví státní rozpočet, pomůže účinně řešit situaci lidí v souvislosti s povodněmi a dovede zemi k předčasným volbám, za správný krok. Hysterické reakce bývalé vládní koalice, která už předem vyhrožuje, že žádný státní rozpočet nepodpoří, považují odbory za poslední nezodpovědné gesto, kdy zneužívá situaci a občany si bere jako rukojmí. Tato vláda dovedla ČR svými reformami do podstatně větší krize, než je v sousedních zemích, a to jak hospodářské, tak i politické.

Vyzýváme všechny politiky a politické strany, aby se soustředily na zájem ČR a ne pouze na zájem svůj! K tomu mohou nejlépe přispět předčasné volby.

Přestaňte už konečně myslet jen na sebe!

Jaroslav Zavadil, předseda ČMKOS

Bohumír Dufek, předseda ASO

V Praze dne 26. 6. 2013

Sobotka propásl velkou příležitost

26. 6. 2013 / Michael Kroh

čas čtení 6 minut

Jmenování vlády mimo půdorys dnešní pravicové koalice, u níž si nemůžeme v žádný okamžik jisti, že má skutečně podporu oněch 101 hlasů, přineslo občanům úlevu a satisfakci. Nejnepopulárnější a nejskandálnější vláda v historii ČR si další pokračování nezasloužila. Na tom se shoduje veřejnost s opozičními parlamentními i neparlamentními stranami.

Je logické, že pád vlády uvítala i ČSSD. Předseda Sobotka i místopředseda Hašek se vyjádřili zcela jasně. Jenže to bylo včera a dnes tam už je malinký distanc. Bohuslav Sobotka otevřeně kritizuje skutečnost, že do vlády mají být jmenováni bývalí ministři sociálně demokratických vlád, kteří jsou nakloněni prezidentovi a nepatří zrovna do jeho stranického výběru. Je to trochu předčasné, protože kromě jmenování Martina Peciny ještě nic oficiálního nevíme a předpokládám, že Jiří Rusnok bude jednat i s vedením ČSSD. Nicméně slova byla již vyřčena, nedají se vzít zpět a dobrý signál pro voliče levice to vskutku není.

Prezident a jeho koule

26. 6. 2013 / Radim Hreha

čas čtení 2 minuty

Žijeme v prostředí kde pravicoví politici kamuflují korupci za svoji demokratičnost a kde aktivističtí novináři předstírají hájení veřejného zájmu.

Máme prezidenta. Má koule a ví na co je má. Tak by vypadal výrok Annuntio vobis gaudium magnum: Habemus Papam! Testiculos habet et bene pendentes, kdybychom v tomto státě ctili katolickou papežskou tradici. Rozhodnutí prezidenta Miloše Zemana nejmenovat vládu na „průsečíku“ dosavadní zdiskreditované koalice je v souladu nejen s Ústavou ČR, nýbrž i logikou, dobrými mravy a s největší pravděpodobností i v harmonii s názory většiny občanů této země.

28740

ANALÝZA

Co čeká pravici a co získá Zeman

26. 6. 2013 / Štěpán Kotrba

čas čtení 6 minut

rozhovor pro Parlamentní listy. Ptal se Jaroslav Polanský.
Miloš Zeman jmenoval Jiřího Rusnoka premiérem, třebaže nelze čekat, že jeho vláda získá důvěru. Jaké benefity může Rusnokova vláda přinést této zemi?
Odpovím nejdřív protiotázkou - a musí mít všechno benefit??? No dobrá... Tak první: Ištvan a spol. budou pokračovat v decimování korupčních politiků. Že se to dotkne i TOP 09, je nabíledni. Policie už té hrabivé elity má také dost.

Britská policie špehuje 9000 "domácích extremistů"

26. 6. 2013

čas čtení 1 minuta

Mnoho aktivistů vůbec nemá záznam v trestním rejstříku

Britská celostátní policejní jednotka pro boj proti domácímu extremismu špehuje téměř 9000 "domácích extremistů". Používá k tomu sledovacích technik, včetně policistů v civilu, placených udavačů a odposlechů. Sleduje politické aktivisty z celého politického spektra.

Scotland Yard se v současnosti potýká se skandálem, kdy vyšlo najevo, že po vraždě černošského teenagera Stephena Lawrence policie nařídila svým pracovníkům, aby "něco našli", co by zkompromitovalo aktivisty požadující řádné vyšetření této vraždy a potrestání vrahů. Policie hledala nějakou "špínu" také na hlavního svědka vraždy.

Žižka byl taky zeman

26. 6. 2013 / Karel Sýs

čas čtení < 1 minuta

Tak máme dvě vlády, pane Švejku!

Zaplať pánbůh, paní Müllerová!

Kdyby nic jiného Zeman nezpůsobil, než že jsme mohli vidět smečku vypelichaných vlků, jak se třese do kamer, jak soptí s knedlíkem v krku, stálo by to za to!

Všichni ti vyžírkové, bába od vychladlé plotny, vrchní skokan na vysychajícím prameni, kníže trpící spavou nemocí, kamarádi z mokré čtvrti, kmotři, strýčkové, fridolíni a dětřichové se sčuchli do houfu a zaujali děravou kruhovou obranu.

Nikdo je už nechce, ale oni nemohou pochopit, proč musí od koryta, když ještě není vyžrané do dna!

Hoří jim koudel u prdele a ta už nezhasne!

Ředitel tiskové kanceláře Associated Press:

Obamova vláda poškozuje novinářskou práci

26. 6. 2013

čas čtení 1 minuta

Gary Pruitt, ředitel globální tiskové kanceláře Associated Press, varoval, že americká vláda nikdy nedokáže zastavit proud informací od whistleblowerů o tajných špehovacích programech ve Spojených státech a v Británii. Poukázal na to, že Obamova vláda pronásleduje whistleblowery daleko agresivněji než jakákoliv jiná americká vláda a že to poškozuje práci sdělovacích prostředků a likviduje obraz USA jako země svobody projevu.

Německá vláda zaútočila na Británii za špehování internetu

26. 6. 2013

čas čtení 5 minut

Snowdenova odhalení vedla v Německu k tomu, že se britsko-americká špehovací praxe srovnává s praxí bývalého komunistického režimu a s praxí Gestapa a Stasi. "Domníval jsem se, že tahle éra skončila, když padla Německá demokratická republika," řekl v rozhovoru pro tiskovou kancelář Reuters poslanec Evropského parlamentu Markus Ferber.

Německá vláda vyjádřila rostoucí hněv německých občanů nad britským globálním programem špehování telefonního a internetového provozu. Přímo konfrontovala britské ministry ohledně špehovacího programu Tempora, který používá britské výzvědné středisko GCHQ.

Za nemalou část povodňových škod může lenost s hloupostí

26. 6. 2013 / Aleš Uhlíř

čas čtení 12 minut

Lidé dokáží rychle zapomínat. Nemám zrovna na mysli ty, pro které svět začal s jejich narozením a vše dřívější jakoby nebylo. Spoustu věcí můžeme znát z historie, nicméně to, co jsme osobně zažili, naše vlastní poznatky a zkušenost, jsou někdy nepřenositelné. Lidský život, byť i velmi dlouhý, nemusí stačit k tomu, aby člověk zažil to, co jeho rodiče nebo prarodiče. Není tomu ani sto let, co maturitní ročníky byly hromadně posílány na válečná jatka. Pouze o tom dnes vědět a nemít tu strašnou zkušenost je dost málo pro to, abychom o tom znali něco víc nad rámec dostupných historických pramenů. A tak je to se vším, co jsme nezažili sami.

Europa Jagellonica II.: rozežraná večeře páně Fajta

25. 6. 2013 / Štěpán Kotrba

čas čtení 16 minut

Ředitelka tiskového odboru a tisková mluvčí Ministerstva kultury České republiky Lenka Brandtová odvedla kus profesionální práce, když se pokusila uspokojivým způsobem odpovědět na mé otázky, týkající se desetimilionové dotace projektu Europa Jagellonica. Odpověděla mi takřka obratem, hned 19. června 2013 odpoledne. Za to ji musím pochválit. O obsahu jejích zpráv (za které ona osobně nemůže) se však už stejně pochvalně vyjádřit nemohu. Za obsah je totiž odpovědná ministryně Hanáková (TOP09-STAN).

Pokud si vzpomínám, paní Brandtová na ministerstvu kultury v době, kdy stejnojmenná výstava probíhala, nepracovala. Snad tedy ani nemohla vědět, že se mě pokouší mystifikovat. Řečeno diplomaticky.

William Binney v BBC:

Snowden udělal veřejnosti obrovskou službu

26. 6. 2013

čas čtení 4 minuty

William Binney také pracoval pro americkou výzvědnou organizaci National Security Agency. William Binney začal během času být také nespokojen s činností NSA, protože dospěl k názoru, že část její práce porušuje základní ústavní práva. Tvrdí, že se snažil upozornit na své znepokojení své nadřízené prostřednictvím oficiálních kanálů, avšak nadřízení ho ignorovali. Stal se problémem pro americké úřady a v jednu dobu proti němu provedla razii FBI. V roce 2010 dostal William Binney konečně dopis od amerického ministerstva spravedlnosti, jímž dostal plnou imunitu. Dopis potvrdil pro Binneyho ochranu jako pro whistleblowera.

V rozhovoru pro rozhlas BBC hovořil William Binney o své práci pro NSA. Rozhovor, který se vysílal v pořadu BBC Radio Four The World Tonight v úterý ve 22 hodin večer, se podstatně odlišuje od toho, jak informaci o skandálu s britsko-americkým špehováním občanů po celém světě pojala Česká "veřejnoprávní" (?) televize.

Pragmatik k pragmatikovi sedá, rovný rovného si najde?

26. 6. 2013 / František Štván

čas čtení 1 minuta

Co spojuje tandem Rusnok -- Zeman? Nepochybně je to chladný egoistický kalkul, zaměřený na co nejužitečnější řešení problémů. Proč si to myslím? M. Zeman se dodnes netají nenávistí k těm členům ČSSD, kteří mu údajně v roce 2003 nepomohli do prezidentské funkce.

Proto je dnes obzvlášť zajímavé, že ač tehdy poslanec za ČSSD J. Rusnok veřejně, v rozporu s oficiálním postojem ČSSD, podpořil kandidaturu V. Klause, tak to na Zemanovo "citové" pouto k němu nemá žádný vliv. J. Rusnok, který byl vždy zastáncem velké koalice ČSSD-ODS, se krátce po zvolení V. Klause, místo přetavení sociálně demokratických myšlenek do legislativní podoby, poslaneckého mandátu za ČSSD vzdal a raději odešel do penzijního byznysu. Dodnes si myslím, že měl být z ČSSD, za to, že kývl na post v expertním týmu ministra V. Tlustého z ODS, vyloučen. J. Paroubek měl prostě pravdu, když ho vnímal jako člověka, který se myšlenkově s ČSSD rozešel. To samé se podle mne stalo M. Zemanovi a možná proto byl J. Rusnok postaven do čela úřednické vlády.

Nemohu si pomoci. Z mého pohledu to vypadá, že se mocensky najde co je kolísavé, nepevné, nerozhodné a oportunistické.

Rusnokova vláda možná nemá budoucnost, ale má úkol

26. 6. 2013 / Štěpán Kotrba

čas čtení < 1 minuta

Jejím klíčovým mužem bude Martin Pecina - ministr vnitra. Ten slíbil garantovat pokračování "policejní kampaně" i ve špičkách byznysu a politiky. Zastřeně o tom hovořil prezident. Čili si dovedu představit, že dojde k dalšímu zatýkání v řadách politiků a klidně může být předsedkyně sněmovny konfrontována s dalšími žádostmi o souhlas se zatčením poslanců. Z kterých stran to bude, je jedno. Může se ale klidně stát, že rozpočet projde. Stejně tak jedno je, zda Rusnokova vláda dostane důvěru nebo ne. Lhůta pro jmenování dalšího premiéra neexistuje...

Plyn z břidlic nezastaví ropný zlom, ale může vytvořit ekonomickou krizi

26. 6. 2013

čas čtení 9 minut

Nafeez Ahmed, výkonný ředitel Institute for Policy Research and Development

Nabubřelá tvrzení průmyslu by se mohla odklonit od optimistických růstových předpovědí do pěti let.

Nová zpráva, vydaná minulý týden US Energy Information Administration (EIA), zdvojnásobila objem "technicky vytěžitelné" ropy a plynu, které jsou celosvětově k dispozici. Zpráva uvádí, že zdroje z břidlic ("shale-based") zvyšují globální zásoby ropy o 11 %.

V reakci na chyby v této nové studii, zapříčiněné konzultační energetickou firmou Advanced Resources Interantional Inc. (ARI), EIA říká: "Tyto odhadnuté zdroje ropy a zemního plynu jsou vysoce nejisté a zůstanou nejistými do té doby, než budou rozsáhle testovány těžebními vrty".

Pravice a Rusnokova vláda

25. 6. 2013 / Boris Cvek

čas čtení 5 minut

Pravicová koalice ODS+TOP09+LIDEM má možná 101 poslanců pro podporu vlády Miroslavy Němcové v této chvíli, kdy ji sjednocuje odpor proti prezidentu Zemanovi. Ještě nedávno však Miroslav Kalousek vymyslel a skrze TOP09 diktoval ODS nutnost "ověřit" si tuto většinu v tajné volbě předsedy Sněmovny. Že většinu ve Sněmovně nemá, připustil již dříve expremiér Nečas, přičemž vláda Němcové má stát na tomtéž půdorysu jako vláda Nečasova. Kromě toho nikdo nemůže vědět, co udělá nikým nevolená strana LIDEM, která již jednou zradila, a to totiž projekt, za který byla voliči zvolena do Sněmovny. LIDEM nemá politickou budoucnost a Rusnokova vláda bude mít možnost nabízet posty ve státních firmách nebo státní správě, o něž mohou mít lidé z vedení LIDEM zájem.

Lobbisté ohrožují německou demokracii

26. 6. 2013

čas čtení 1 minuta

Dary do stranických pokladen, korupce mezi poslanci, boční výdělky - lobbisté mají v Německu příliš velký vliv, podrývají demokracii. Konstatuje to zpráva neziskové organizace LobbyControl.

Najít případy lobbování není těžké. Existují ministerští náměstci, kteří pobírají lukrativní výdělky v automobilovém průmyslu, poslanci sedící za tučné odměny ve správních radách obchodních sdružení, nebo politické strany, které přijímají pouze malé individuální dary, takže nemusejí zveřejňovat, kdo za nimi stojí.

Tragédie pod střechou světa versus odveta islamistů

25. 6. 2013 / Daniel Veselý

čas čtení 3 minuty

Na severu Pákistánu pod horou Nangá Parbat došlo ke krvavému neštěstí: islámští militanti usmrtili deset zahraničních horolezců včetně dvou Slováků ZDE a jednoho Američana. Spolu s nimi byl zabit jejich pákistánský průvodce. Tucet ozbrojenců v uniformách polovojenské jednotky, kteří nad ránem vnikli do stanového tábora, zpočátku drželo šerpy jako rukojmí, ale posléze začalo střílet po horolezcích a nakonec uteklo.

Petiční kampaň za přijetí zákona o prokázání původu příjmů a majetku

25. 6. 2013

čas čtení 2 minuty

Tisková zpráva SPOZ

Z iniciativy Zemanovců startuje kontaktní petiční kampaň za přijetí zákona o prokázání původu příjmů a majetku.

Přes 140 českých měst a sto tisíc podpisů. Takový je cíl kontaktní kampaně za přijetí zákona o prokázání původu příjmů a majetku, který je dlouhodobou programovou prioritou Zemanovců.

PŘEDSEDA PIRÁTŮ REZIGNOVAL

Ivan Bartoš: "Být Pirátem je samozřejmě super a pohodička. Vést stranu žádná legrace není"

25. 6. 2013 / Štěpán Kotrba

čas čtení 4 minuty

◄ Ivan Bartoš na konferenci Pirate Parties International v Praze v roce 2012, foto Jori Bertel

Ivan Bartoš dnes rezignoval na post předsedy Pirátské strany. jeho rozhodnutí je velkou měrou dle Jakuba Michálka výsledkem stresové situace, případně zklamání z několika posledních pirátských akcí. Podle piráta Martina "Broocha" Brože to je právě Michálek, který chce stranu převzít a pléduje i pro jeho odvolání z postu místopředsedy.

"Odešla jediná mediální stár. Jedinej známej ksicht. Ten, kterýho znal každej. Nyní se můžeme naprosto rozloučit s jakýmkoliv volebním úspěchem. Strana bez charismatického předsedy nemá šanci na úspěch. Gratuluji všem, kteří o Ivanovo odvolání neustále usilovali - právě jste položili Českou pirátskou stranu.", konstatoval Radek Holodňák z oblastního předsednictva a předseda pirátů z Žatce. " Vůči Pirátům mě to mrzí, ale nejen politikou je člověk živ," konstatoval na rozloučenou Bartoš.

Zemanova šance: opřít se o "dolních deset milionů"

25. 6. 2013 / Milan Daniel

čas čtení 2 minuty

Jak se dalo čekat, prezidentovo rozhodnutí vyvolalo bouřlivou Kalouskovu nevoli. Za Kalouskem stojí další stovka zákonodárců kšeftujících s mocí, která v minulých měsících v důsledku svých rozhodnutí ztratila legitimitu (ovšem, ne legalitu). Vládě, které vyslovila důvěru, vyslovuje naopak nedůvěru drtivá většina občanů. Zeman se při svém rozhodnutí opřel o ustanovení ústavy, což sice stačí na to, aby se současnou sněmovnou vedl vleklou válku, neopřel se však o vůli lidí. Když mu minulý týden zástupci několika občanských iniciativ chtěli předat své podpůrné stanovisko, na Hradě je odmítli převzít.

Čínský státní deník chválí Snowdena, že "strhl svatouškovskou masku" Washingtonu

25. 6. 2013

čas čtení 1 minuta

Čínský státní Lidový deník pochválil amerického whistleblowera Edwarda Snowdena, že "strhl svatouškovskou masku Washingtonu" a odmítl obvinění, že Peking Snowdenovi umožnil odjet z Hongkongu.

Ostře formulovaný komentář na titulní stránce zahraničního vydání Lidového deníku, oficiálního listu Čínské komunistické strany, reaguje na ostrou americkou kritiku Číny, že dovolila Snowdenovi uprchnout.

Čínská vláda uvedla, že je vážně znepokojena Snowdenovým tvrzením, že USA hackersky pronikly do mnoha sítí v Hongkongu a v Číně, včetně unvierzity v Tsinghua, kde je jeden z čínských internetových uzlů, a do čínských mobilních společností. Věc řeší s Washingtonem.

Dvě tváře Miroslavy Němcové, aneb Co (ne)vypadá životaschopně

25. 6. 2013 / Marek Řezanka

čas čtení 3 minuty

Otázka, která visí již několik dní ve vzduchu a která ještě do úterka v éteru viset bude, zní: Je možné, aby pokračovala silně nedůvěryhodná a nekompetentní vláda s malou kosmetickou úpravou, totiž s jiným premiérem?

Kdo má tímto premiérem být? Má vůbec ODS na čelných místech někoho, kdo by nebyl spojován s nějakou podezřelou osobou, s klientelistickým jednáním či přímo s podezřením na korupční jednání? ODS přišla se jménem Miroslavy Němcové. Ta s žádnou korupční kauzou dohromady dávána není. Ale stačí to? Jaké ministerstvo již vedla? Jaký je její dlouhodobý politický program? Jak je profilovaná? Za co se bije a jaké má výsledky?

To jsou otázky při výběru premiéra země jistě relevantní.

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL za duben 2013

25. 5. 2013

čas čtení 2 minuty

V dubnu 2013 přispělo finančně na Britské listy 186 osob bankovním příkazem celkovou částkou 38 474,44 Kč, dobrovolným předplatným prostřednictvím mobilu v lednu 2013 částkou 5277.48 Kč.

Zůstatek byl koncem dubna 2013 160 981.38 Kč, z toho má být částka v rezervě na exekutorský projekt 166 375,59 Kč, takže výdaje na provoz Britských listů do ní zasáhly a Britské listy dlužily exekutorskému projektu 5394.21 Kč.

Prosíme: v příspěvcích nepřestávejte, musíme hradit průběžné náklady, i když se je snažíme udržovat na minimu.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno nově zaslat i z mobilního telefonu nebo na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

40984