Miloš Zeman na sjezdu SPOZ, TOP hotel, Praha, 23.3.2013, foto Š. Kotrba

ANALÝZA

Co čeká pravici a co získá Zeman

26. 6. 2013 / Štěpán Kotrba

čas čtení 6 minut
rozhovor pro Parlamentní listy. Ptal se Jaroslav Polanský.
Miloš Zeman jmenoval Jiřího Rusnoka premiérem, třebaže nelze čekat, že jeho vláda získá důvěru. Jaké benefity může Rusnokova vláda přinést této zemi?
Odpovím nejdřív protiotázkou - a musí mít všechno benefit??? No dobrá... Tak první: Ištvan a spol. budou pokračovat v decimování korupčních politiků. Že se to dotkne i TOP 09, je nabíledni. Policie už té hrabivé elity má také dost.

Každý z nich má rodinu a známé. Vidí, kam to dotáhli v téhle mizérii... Motivace k zavření zlodějů je dnes maximální. Policie přestala být loajální k vládnoucí třídě, začala uvažovat "třídně" - dle výše svých platů, které policistům už nestačí na slušný život.
Druhý benefit: Zeman vygraduje diskuzi o smysluplnosti přerozdělování a začne obhajovat keynesiánství v rámci přípravy rozpočtu. V tom má dnes pomocníky i v MMF a EBRD. Obě instituce pochopily, že hladová kráva nedojí a nejspíš chcípne. Diskuze o rozpočtu umožní diskuzi o výši daní, sociální odpovědnosti podnikatelů, Tobinově dani a zdanění luxusu. Dodnes nechápu, proč "podnikatel" může i svoje Maserati odečítat z daní. To v sousedním Německu prostě není možné...
Třetí benefit: Zeman - jako první prezident - je zvolený lidmi. Ví to. A vědí to i lidé. To je nebezpečí pro všechny politické partaje. Zemanův mandát je tudíž odvozen od jejich spokojenosti. Ne od spokojenosti ekonomických elit či novinářských děvek.
Může strach z "horkého" vyšetřování aféry Nagyová v průběhu volební kampaně k předčasným volbám vést TOP 09 k tomu, že nebude chtít předčasné volby?
Tuhle šanci TOP 09 propásla. Měla si udržet 'dynamiku' - řečeno slovy Miroslavy Němcové.
Kdyby byl Kalousek opravdu velký hráč, ponechal by si dynamiku vývoje a při prvním prozrazení skandálního chování vojenské rozvědky, úkolované milenkou premiéra, by zavelel k pádu vlády - ve jménu morálky a bezpečnosti státu. Celá kampaň by se netočila okolo ekonomiky a rozpočtu, ale byla by to Watergate. Zisk si mohl počítat v rozsahu dvacet procent. Protože koho by volili voliči zdecimované ODS? Jedinou pravicovou stranu na politické scéně. Až budou volby, bude mít proti sobě Kubu. A na Nečase a Nagyovou se do té doby zapomene. Stačí další zatčení...
Ale Kalousek se projevil v tu chvíli jako lobbista partajního byznysu, ne jako politik. Dnes už může pouze dobíhat rychlík sprintem a očekávat, že naskočí alespoň do posledního vagonu.
Jsou lidé a činy, které hájit nemá smysl.
TOP 09 rozjela argumentaci, že Zeman posunuje Česko k "putinovskému systému"...
A co je na tom špatného? Označení zahraničních agentů za zahraniční agenty? Nebo snad zavření lidí, kteří díky ožralému Jelcinovi exportovali zisky Ruska z ropy a surovin do londýnských bank a financovali za ně fotbalové kluby a miliardářské jachty?
Pokud "putinismus" bude znamenat likvidaci postupně se vzmáhající moci miliardářů, kteří nepochopili, že moc musí být provázena odpovědností -- a to i tou sociální - tak je to v pořádku.
Pokud "putinismus" bude znamenat návrat k "práci, která pokrok plodí", namísto daňových machinací, pak je to v pořádku. Aby člověk dosáhl toho, co je možné, musí usilovat o to, co je nemožné.
Pokud "putinismus" bude znamenat, že fňuky teplého Putny budou každému putna, já budu rád. Profesor, který se chová jako hlupák, profesorem být nikdy neměl. A je selháním univerzity, že doktrinální politický aktivismus upřednostnila před akademickou důstojností a komplexním kritickým myšlením.
Ohrožením demokracie či dokonce hrozbou fašismu argumentují i liberální a pravicoví komentátoři. Jsou to opodstatněné obavy? Co to vypovídá o autorech daných výroků?
Účelové argumentace už si lidé umějí přebrat. Nechápu, jak je možné, že pravice ztratila jakoukoliv sebereflexi. I "knížepán" občas zašel do hospody v "podhradí" poklábosit, aby předešel konfrontaci s "poddanými". Já prostě místní pravici nechápu. Zemi přivede na pokraj občanské války naprosto diletantskou politikou, a ještě držkuje. Kupodivu se se mnou shodují i někteří pravicoví politici, kteří se dnes cítí stejně jako komunisti v osmdesátém devátém. Zrazeni svými elitami, bez té konejšivé náruče všespásné neoliberální ideologie. Nejhorší je být svědkem splněných snů.
Jak velké ztráty ve skutečnosti utrpěl Miroslav Kalousek, který prozatím nejvíce brojí proti jmenování Jiřího Rusnoka premiérem? Jak moc může vyrůst podpora TOP 09 jakožto síly, která drží prapor boje proti Zemanovi?
Kalousek přišel o moc, která korumpovala veškeré jeho okolí. Celou koalici. Nicméně to jsou dvě otázky... Odpověď na tu první je jasná a je si jí vědom i sám Kalousek. Řekl to ve sněmovně: Prozatím má ještě imunitu, ministr Kuba ne.
Odpověď na druhou otázku vyplývá z té první. Jestli bude svítit slunce, nebo budou politické povodně, které odplaví celou pravici, ukáže Ištvan a příští týdny...
Čili: Klíčové bude chování ministrů vnitra a spravedlnosti v "Zemanově" vládě premiéra Rusnoka.
Prapor boje proti Zemanovi dnes v ruce nedrží nikdo. Šachista Zeman rozehrál velkou rošádu na politické scéně. Odměnou mu budou zvoleníschopní poslanci SPOZ a několik senátorů. Klidně v opozici k ČSSD a KSČM. Tím se on stane nepřímo regulátorem politického vývoje. Zeman se může stát i "levicovou pravicí". Všimněte si reakce podnikatelů, jako je Babiš. Lidí, kteří fakt mají moc i odpovědnost. Protestují proti Zemanovi? Ne. Jsou rádi, protože pravicoví diletanti minulých vlád ohrozili i jejich investice a jejich byznys. A to se v kapitalismu neodpouští... To se trestá. Vězení je ten nejmenší trest. Nejhorší je ztráta moci, vlivu.

Vyšlo v Parlamentních listech

0
Vytisknout
17762

Diskuse

Obsah vydání | 27. 6. 2013