Oliver Stone ve videu pro Americký svaz občanských svobod:

Nesmíte nečinně přihlížet likvidaci svobod ve Spojených státech

14. 7. 2013

čas čtení 1 minuta



Překlad:

Dovolte mi, abych vám položil velmi jednoduchou otázku. Vadí vám, že vás vláda špehuje? Před třiceti lety by bývalo skandálem jen položit takovouto otázku. Pokud jste zažili Watergate, pokud jste četli zprávy z církevních výborů, víte, jak nebezpečné to je, když je vláda nekontrolovatelná. Vláda zneužívá naší zapomnětlivosti. Neschválili jsme čtvrtý dodatek k americké ústavě proto, abychom ochraňovali ty, co před námi něco chtějí skrývat. Schválili jsme ten dodatek, který všeobecné soudní příkazy a neomezené špehování zakazuje. Protože víme velmi dobře, jak nebezpečná je nekontrolovatelná vláda. Otázkou není: Máte něco, co musíte skrývat? Otázkou je, zda my ovládáme vládu, anebo zda vláda ovládá nás.

Nezapomínejte, že tento boj je součástí toho, co nás jako národ definuje. Tento stát je produktem vzpoury, protože Británie vnucovala Američanům příliš silnou nadvládu. Osvobodili jsme se a vytvořili systém vlády, jehož cílem bylo ochraňovat svobodu. Historie našeho státu je neustálým bojem o to, abychom této hodnotě zůstali věrni.

A jednomu z těchto klíčových okamžiků tohoto boje čelíme právě teď. Nedávná prozrazení nám umožnila nahlédnout do gigantické špehovací mašinérie naší vlády. Je to mašinérie, která likviduje naši svobodu.

Pokud vás to znepokujuje, a znepokojovat by vás to mělo, musíte bezodkladně napsat svému poslanci v Kongresu. Požádejte ho, aby bylo sledování domácích komunikací amerických občanů zrušeno.

Nebudu nečinně přihlížet tomu, jak jsou naše svobody špehovacím programem NSA likvidovány. Ani vy byste tomu neměli nečinně přihlížet.

Zdroj: ZDE

0
Vytisknout
7578

Diskuse

Obsah vydání | 16. 7. 2013