Islamističtí militanti na Sinaji využívají politické krize v Egyptě. Armáda plánuje ofenzivu

15. 7. 2013

čas čtení 3 minuty

Rostoucí sebedůvěra islamistických militantů na egyptském Sinajském poloostrově se projevila 10. července, když se pokusili zabít generála Ahmada Wasfyho, velitele Druhé polní armády zodpovědné za tuto oblast. Využili přitom operačního prostoru vzniklého kolapsem bezpečnostní infrastruktury spojeným s pádem Husního Mubaraka před dvěma lety. Svržení a zatčení exprezidenta Mursího poskytlo salafistickým militantům ještě větší příležitost k prosazování jejich zájmů.

Muslimské bratrstvo navzdory nabízeným sociálním službám nikdy nedokázalo získat základnu na Sinaji a místní islamisty nekontroluje. Přesto prominentní sinajský aktivista Músa ad-Abú Fadžr obvinil jednotlivce spojené s palestinským hnutím Hamás a jeho militantním křídlem Brigády Kásam z finanční podpory násilí na Sinaji prostřednictvím fondů, které poskytl nyní zatčený lídr Muslimského bratrstva Chajrat aš-Šater.

Izraelské zdroje tvrdí, že tucet příslušníků Hamásu přešel na Sinaj a zúčastnil se útoku na postavení egyptské armády v el-Aríši. Ačkoliv to vedení Hamásu popírá, jiné palestinské zdroje informaci potvrzují a hovoří o infiltraci v oblasti Džebel al-Halal na centrálním Sinaji. Egyptští pohraničníci se 7. července utkali s desetičlennou skupinou militantů opouštějících tunel z Gazy. Skupina uprchla tunelem nazpět, ale zanechala za sebou bomby a munici.

Hamás je z neúspěchu islamistického experimentu v Egyptě hořce zklamán, protože od Mursího režimu očekával diplomatickou a finanční podporu. Místo toho se však v Egyptě dočkal sílící kritiky a nepopularity.

4. července skupina islámských militantů ze sinajské skupiny Džamáat Ansar Bajt al-Makdís zaútočila raketou na izraelský přístav Ejlat. Izrael doufá, že zvýšená přítomnost egyptské armády na Sinaji, třebaže protiřečí mírové smlouvě z Camp Davidu, přispěje ke snížení rizika dalších přeshraničních útoků. Mezitím se izraelská armáda připravuje na možné ozbrojené akce pro případ napadení.

Na Sinaji působí směs islamistů z Gazy a Egypta v rámci řady různých uskupení a po svržení Mursího jejich aktivita narůstá; jejich výzbroj zřejmě často pochází z libyjských skladů. 6. července byl ozbrojenci na motocyklech zavražděn kněz kostela Panny Marie v El-Aríši a v beduínském městě Šajch Zuvajdu na severním Sinaji byl unesen křesťanský podnikatel. Militanti jsou rozhořčeni veřejnou podporou koptského papeže Theodora II. pro svržení Mursího. Poté po celé zemi přibylo útolů na kostely.

Intenzita, mobilita, koordinace a plánování útoků na Sinaji od svržení Mursího ukazují na rostoucí sofistikovanost a organizaci, která zatím egyptské bezpečnostní síly vyvádí z rovnováhy. Armáda plánuje rozsáhlé operace a podle smlouvy z Camp Davidu koordinuje svou vojenskou přítomnost s Izraelem. Chystá se zde rozmístit i proudové letouny, což by bylo bez předchozího izraelského souhlasu obzvláště destabilizující. Očekávaná egyptská ofenzíva na Sinaji potrvá nejméně měsíc.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
6541

Diskuse

Obsah vydání | 16. 7. 2013