Ponaučení: Pokud nebudete chtít být přítěží pro státní kasu, stát vás za to potrestá

13. 7. 2013 / Petr Novák

čas čtení 1 minuta

PS. Petr Novák k níže uvedenému článku dodává:

Vzhledem k reakcím na můj článek (viz níže) si dovoluji doplnit jednu důležitou věc, kterou asi většina reagujících přehlédla. Mně a priori nevadí to, že stát vymáhá dluh na člověku za zdravotní pojištění. Je to každého věc, jestli platí zdravotní pojištění, i když nemá příjem. Tedy pokud na to má...

Mně vadí to, že člověku brání stát dluhy splatit tím, že mu nevydá živnostenský list, pokud má dluhy vůči státu nebo jeho úřadům. Vlastně toho dotyčného posouvá do oblasti šedé ekonomiky. Nemůže podnikat a nemá práci, bude tedy podnikat "na černo". Co jiného mu zbývá?

Na to mi odpovězte. Máte řešení? Já nechci soucit pro mého kamaráda, ale řešení.

A stát přichází minimálně o daně ze zisku. Možná malé, ale určitě není můj kamarád sám v podobné situaci.


Včera jsme měl zajímavý rozhovor s mým kamarádem, který ještě před rokem pracoval v bance, píše Petr Novák. Měl slušný plat a byl spokojen. Z banky odešel. Myslel si, že najde lepší práci. Nenašel. Je bez práce. Nebere podporu a není hlášen na úřadu práce. Díky tomu mu vznikl dluh na zdravotním pojištění. Nevadí, řekl si, a šel si zažádat o živnostenský list. Když není práce, tak budu podnikat. Ale to byl velký omyl. Úřednice mu řekla, že má dluh, a proto nedostane živnostenský list. Ponaučení? Berte sociální dávky. O jakoukoli výhodu od státu se perte. Nenechte státu ani ten chlup, protože pokud naopak nebudete chtít být přítěží pro státní kasu, tak vás za to stát potrestá.

0
Vytisknout
9838

Diskuse

Obsah vydání | 16. 7. 2013