Bez příkras, aneb Feyerabend

13. 1. 2014 / Karel Dolejší

čas čtení 1 minuta

"Pokud Pravda, jak ji pojímají někteří ideologové, je ve sporu se svobodou, pak máme volbu. Můžeme opustit svobodu. Ale můžeme také opustit Pravdu."
Paul Karl Feyerabend

Před 90 lety, 13. ledna 1924, se ve Vídni narodil filosof vědy a profesor filosofie na University of California v Berkeley, Paul Karl Feyerabend.

Navázal na práci svého učitele Karla Poppera, ovšem opustil jeho normativní teorii vědy známou jako kritický racionalismus ve prospěch podstatně "anarchičtější" koncepce.

I ti, kdo o Feyerabendovi nevědí téměř nic a nic od něj nečetli, se často pohoršují nad jediným memem vytrženým z jeho studie Against Method (1975). Ano, jde o slavné "anything goes" (vše je povoleno).

Věc se má ovšem tak, že Feyerabend prostě popsal, co zjistil při studiu dějin vědy. A toto studium ho přesvědčilo, že nové teorie nebývají přijaty, protože by splňovaly nároky vědecké metody, ale čistě proto, že příznivci při prosazování nových teorií použili všechny myslitelné triky - racionální, rétorické nebo i sprosté. Tento přístup právě F. označil spojením "anything goes". A zdůraznil, že nejde o žádný princip, jehož by se on držel, ale o empirickou generalizaci.

Může to jistě znít cynicky, ale myslím, že autor měl pravdu. A zdaleka nejen v oblasti "čisté" vědy.

0
Vytisknout
9137

Diskuse

Obsah vydání | 14. 1. 2014