Gates, aneb O "dvoustranném spiknutí" v americké zahraniční politice

14. 1. 2014 / Karel Dolejší

čas čtení 1 minuta

Bývalý americký ministr obrany Robert Gates čelí kritice za publikaci pamětí nazvaných pateticky Duty (Povinnost). Ostře v nich kritizuje Obamovu administrativu, v níž působil během prvního funkčního období. Výhrady vyjádřil zejména k práci prezidentových poradců, kteří proti názorům ministrů i poradce pro národní bezpečnost prosazovali invazi do Libye nebo intervenci v Egyptě. Za to, že tito lidé měli větší vliv než ministři, však podle Gatese nese odpovědnost především Obama osobně.

Jestřábi v Gatesově vlastní Republikánské straně - jako senátor John McCain, který se nechal slyšet, že Iráčané prý už zase očekávají americké vedení - kritizují exministra za údajný nedostatek loajality a tvrdí, že dokud je Obama v Bílém domě, neměla být taková věc publikována, je "zradou".

Opak je ovšem pravdou. Gates ukazuje, jak málo stačilo k tomu, aby se USA navzdory hlasům ministrů, expertů i vojáků samotných vrhly z ničeho nic do nesmyslného a nebezpečného válečného dobrodružství s katastrofálním koncem v podobě naprosto rozloženého libyjského státu ovládaného ozbrojenými gangy. Nechybělo mnoho a totéž se z podobných důvodů přihodilo v Sýrii, s potenciálně ještě mnohem vážnějšími mezinárodními důsledky.

Pusťte si rozhovor - a pak si znova přečtěte některou z konspiračních "teorií" o tom, jak všechna důležitá rozhodnutí o americké zahraniční politice jsou starostlivě předem naplánována v rámci Council of Foreign Relations...

0
Vytisknout
8099

Diskuse

Obsah vydání | 15. 1. 2014