Obama: "Některé lidi jsme mučili"

2. 8. 2014

čas čtení 2 minuty

Americký prezident Barack Obama v pátek ostře kritizoval způsob, jímž CIA v nedávné minulosti zacházela s osobami podezřelými z terorismu. Uvedl, že dokáže pochopit, proč CIA zbrkle přijala používání kontroverzních vyšetřovacích technik po 11. září 2001, avšak přiznal: "Některé lidi jsme mučili."

Obama zdůraznil, že Spojené státy "překročily červenou čáru", když se snažily vhodným způsobem reagovat na hrozbu dalších útoků od al Kajdy. Avšak, také dodal, že je důležité nezaujmout "příliš svatouškovský postoj" a dodal, že je přesvědčen, že činitelé výzvědných služeb, kteří mučili zadržené osoby, pracovali v období mimořádného stresu a strachu.

Obamovy výroky přicházejí v předvečer zveřejnění široce očekávané analýzy amerického Senátu, která bude kritizovat CIA za to, že brutálně mučila vězněné osoby podezřívané z terorismu v tajném programu, který nepřinesl žádné důležité informace.

Obama zakázal používání mučení - které CIA nazývá "posílenými vyšetřovacími technikami" krátce po převzetí úřadu r. 2009.

Avšak Obama také silně obhajoval silně kritizovaného šéfa CIA, Johna Brennana, který se byl ve čtvrtek nucen omluvit senátnímu výboru pro výzvědné služby poté, co přiznal, že agenti CIA špehovali členy tohoto senátního výboru, kteří prováděli vyšetřování praktik CIA.

Pozoruhodná Brennanova omluva vedla k požadavkům od mnoha amerických poslanců, aby rezignoval. Obama se však vyjádřil, že v Brennana má plnou důvěru.

Kontroverze týkající se Johna Brennana a špehování zaměstnanců Kongresu je jen nejnovější z mnoha kontroverzí týkajících se amerických výzvědných služeb, včetně dokumentů, prozrazených whistleblowerem Edwardem Snowdenem, z nichž vyplynulo, že ředitel amerických státních výzvědných služeb James Clapper lhal Kongresu.

Obama systematicky podporuje vysoké činitele výzvědných služeb, i když občas kritizuje jejich metody. Jeho nejnovější výroky o tom, že CIA mučila své vězně, jsou dosud nejostřejší.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
9483

Diskuse

Obsah vydání | 5. 8. 2014