Human Rights Watch: Separatisté na východě Ukrajiny zneužívají nemocnice a zdravotnické vybavení pro účely ozbrojeného boje

5. 8. 2014

čas čtení 4 minuty

Povstalci na východě Ukrajiny vyhrožují zdravotnickému personálu, kradou a ničí zdravotnické vybavení a nábytek v nemocnicích, a také ohrožují péči o civilní pacienty. Zjistila to lidskoprávní organizace Human Rights Watch. Separatisté také zabavují sanitky a používají je k převozu ozbrojenců.

Takové postupy mezinárodní právo válečné přísně zakazuje, požaduje zvláštní ochranu pro zdravotnictví a zdravotnický personál - stejně jako pro raněné a nemocné.

HRW rovněž zdokumentovala útoky na nemocnice s použitím výbušnin, které zabily nejméně dva členy zdravotnického personálu. Ačkoliv okolnosti naznačují, že přinejmenším některé z těchto útoků má na svědomí armáda, o odpovědnosti za ně nelze rozhodnout bez dalšího vyšetřování.

Zdravotnické jednotky jsou podle válečného práva objekty zvláště chráněné. Zahrnují nemocnice, kliniky, zdravotnická centra a podobná zařízení, sanitky a další zdravotnické dopravní prostředky, ať už civilní, nebo vojenské. Všechny strany konfliktu mají povinnost zajistit, že zdravotnický personál nebude ohrožován ani neutrpí újmu, a že nemocnice a sanitky nebudou vystaveny útokům, poškozeny nebo zneužity.

Během vyšetřování na východní Ukrajině HRW zjistila, že povstalci nezákonně zabavili a využívají sanitky k transportu kombatantů, ohrožují zdravotnický personál a poškozují či kradou zdravotnické vybavení. Povstalci v úsilí zajistit svým spolubojovníkům privilegovanou péči také okupovali nemocnice, ohrožovali bezpečnost pacientů a personálu i péči o civilní pacienty.

HRW má doklady o tom, že povstalci ve Slavjansku nezákonně zabavili nejméně čtyři sanitky a používali je k převozu zdravých ozbrojenců do Doněcka. Výzkumník HRW byl svědkem zneužívání těchto vozidel v Doněcku.

Prostřednictvím vlastního výzkumu a rozhovorů se zdravotnickým personálem HRW zjistila, že ve čtyřech nemocnicích se zdržoval značný počet ozbrojených zdravých bojovníků separatistů, jejichž přítomnost v tomto počtu neodpovídala zajištění bezpečnosti zmíněných zařízení. Většina ozbrojenců se nezdržovala u bran nebo na perimetru objektu, což by odpovídalo údajné bezpečnostní funkci.

Naopak přítomnost značného počtu ozbrojenců vystavuje nemocnice riziku, že se stanou vojenským cílem. Podle mezinárodního práva jsou strany konfliktu povinny vyhnout se umisťování vojenských cílů uvnitř nebo v blízkosti sídelních oblastí.

Povstalci obsadili nemocniční sály přinejmenším ve dvou nemocnicích: V Kalininově nemocnici v Doněcku a v Leninově městské nemocnici ve Slavjansku. V Doněcku a psychiatrické nemocnici v Semjonovce také ukradli nebo zničili chirurgické vybavení, nábytek a v Doněcku záznamy pacientů. Ačkoliv mezinárodní právo válečné výslovně nezakazuje rekvizice nemocnic za účelem léčby zraněných bojovníků, takové rekvizice nesmí ohrozit pacienty.

Od června nejméně pět nemocnic na východě Ukrajiny zasáhla explozivní munice jako dělostřelecké granáty a neřízené rakety. Přitom zemřeli nejméně dva členové zdravotnického personálu, zjistila HRW. K většině takových útoků došlo na území pod kontrolou separatistů a to naznačuje, že odpovědnost nesly vládní síly, je však potřeba další šetření. Ukrajinské úřady by měly neprodleně a důkladně vyšetřit útoky na nemocnice a volat pachatele k zodpovědnosti.

HRW také vyzývá mezinárodní podporovatele Ukrajiny, aby od Kyjeva žádali přísné dodržování mezinárodního humanitárního práva v konfliktu na východní Ukrajině.

I když předpokládané civilní objekty se stávají vojenským cílem, pokud jsou využívány k vojenským účelům, nemocnice ztrácejí svou ochranu před útokem pouze tehdy, pokud jsou použity k "aktům poškozujícím nepřítele". Přítomnost ozbrojených stráží nebo ručních zbraní náležejících raněným takový akt nepředstavují. I když jsou nemocnice zneužívány ke skladování zbraní nebo jako úkryt pro zdravé ozbrojence, v takovém případě musí útoku předcházet varování a dojít k němu smí pouze po vypršení stanoveného časového limitu, pokud varování není vyslyšeno a vojenské prostředky nejsou z nemocnice staženy.

Zpráva úřadu Vysoké komisařky OSN pro lidská práva z 15. července popisuje vedení separatistů jako zahrnující "mnoho... občanů Ruské federace". Rusko by prostřednictvím svého vlivu na separatisty mělo vyvinout tlak na to, aby dodržovali mezinárodní humanitární právo, včetně zvláštní ochrany zdravotnických jednotek a personálu, doporučuje HRW.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
6429

Diskuse

Obsah vydání | 7. 8. 2014