Channel Four News:

Z Gazy v den stoletého výročí zahájení první světové války

5. 8. 2014

čas čtení 4 minuty



Krishnan Guru-Murthy, moderátor Channel Four News z Jeruzaléma: Světoví politikové a členové královských rodin v pondělí vyjadřovali pocty moci smíření, v den stoletého výročí od vypuknutí první světové války při dojemných připomínkách tohoto výročí po celé Evropě. Avšak zde, uprostřed brutální, pokračující války, války, která je částečně důsledkem dohody, kontroverzně a rychle uzavřené na konci první světové války, smíření je velmi daleko. Britský premiér David Cameron zdůraznil v pondělí, že toto masakrování, toto zabíjení musí skončit. Vláda studuje informace, že možná byl usmrcen i jeden britský humanitární pracovník. V pondělí částečné izraelské příměří násilí v Gaze zpomalilo, avšak večer byly útoky obnoveny. Nejprve náš korespondent Paul Mason, který je v Gaza City. Paule?

Paul Mason: No, Krishnane, na této straně hranice dostáváme poučení, co vlastně příměří znamenají. Izrael jedno příměří vyhlásil a porušil ho během deseti minut. Ve městě Rafah boje, jak se zdá, trochu ustaly, ale sbírají tam mnoho mrtvol. Za mnou dnes večer dunění dělostřelectva pokračuje, mnoho lidí tady přes noc zemře. To je obraz tady v Gaze. Byl to den, kdy se lidé snažili dát své věci dohromady, nicméně, moje reportáž začíná scénami zkázy.

GAZA - ČÁSTEČNÉ PŘÍMĚŘÍ

Pouhých deset minut poté, co začalo jejich vlastní příměří, Izrael zaútočil na jeden obytný dům v pobřežním uprchlickém táboře v Gaza City. Činitelé uvedli, že byla usmrcena osmiletá holčička a 29 lidí bylo zraněno. Záchranáři se domnívají, že tři osoby jsou ještě pod betonovými troskami naživu. Hamas odpálila nejméně jeden dělostřelecký granát směrem k přípravnému areálu izraelské armády a pak byl ve většině Gazy klid.

Než pondělní příměří začalo, brigády Kassim, vojenské křídlo Hamasu, vydaly své požadavky na ukončení bojů. K nim patří: "svoboda, důstojnost, bezpečnost". Ale do to vlastně znamená? Abych to zjistil, vydal jsem se na předměstí Zajtum v Gaza City. Tady vyprávějí nápisy na zdi politický příběh, staré levicové partyzánské hnutí bylo přemalováno zelenou barvou Hamasu.

Je to tady chudá, přeplněná čtvrť. Chytit uprchlého koníka je tu víc zajímavé než schovávat se před stíhačkami F16.

Lama Bahnasawi: Není žádná práce. Neteče voda. Nejde elektřina. Nejsou léky. Není nic. Můj manžel, od doby, co jsme se vzali, nedokázal sehnat práci. Proč?

Paul Mason: Lidé na Západě řeknou, že je to proto, že to tady v Gaze řídí Hamas.

Lama Bahnasawi: (lámaná odpověď v angličtině). Paul Mason vysvětluje: I když sama je stoupencem Organizace pro osvobození Palestiny, vidí Hamas jako legitimní stranu.

Paul Mason: Příměří nám umožnilo dostat se do těch částí Zaitunu, které byly ostřelovány, když jsme se sem naposledy snažili dostat. Většina čtvrti je nyní v troskách. Tohle byly normální příbytky. A i teď jsou izraelští vojáci ve vzdálenosti méně než 3 kilometry.

Paul Mason: Co tady lidí přijmou jako podmínky příměří?

Mohammed Ssyam: Je nutno zrušit obležení. To je minimální požadavek.

Paul Mason: Ale jestliže obležení bude trvat dál, tak co?

Mohammed Ssyam: Nic se nestane. My umíráme stejně. Umírali jsme před válkou, umírali jsme za války, budeme umírat i po válce.

Paul Mason: Někteří lidé viděli více války než míru. Tomuto muži bylo teprve 19, když byli Palestinci vyhnáni z území, které je dnes Izraelem, v roce 1948. A když zjistí, že jsem Brit, začne to být zajímavé.

Kamil Arafat: Pamatuju, když tu byli Britové. Oni jsou příčinou celého tohohle problému. Od té doby Izraelci zničili všechno.

Paul Mason: Je tady ještě jedno místo, které chci vidět, zatímco příměří trvá. Britský vojenský hřbitov. V pondělí tu nebyla žádná ceremonie, jenom ticho.

Pane jo. Můžeme se podívat? Unesete to?

Paul Mason: Jedna izraelská střela naštěstí neexplodovala.

Pro obě strany v této válce je tento kout cizineckého pole významný. Těmto vojákům trvalo skoro rok, než se probojovali do Gazy. A když se sem dostali, britská vláda přislíbila, že Židé budou mít v Palestině domov. Ta válka vytvořila realitu, s níž všichni dodnes žijeme. Je tu z roku 1917 pohřbeno 752 Britů. Palestinci přišli o dvojnásobek tohoto počtu civilistů za poslední měsíc.

0
Vytisknout
6687

Diskuse

Obsah vydání | 7. 8. 2014