Izrael vyhlásil sedmihodinové částečné humanitární příměří

4. 8. 2014

čas čtení 1 minuta

Jednostranné částečné humanitární příměří začalo platit od 10:00 místního času a bude trvat do 17:00. Izraelští představitelé však varovali, že "odpoví na jakoukoliv palbu" během této doby.

Poté, co Hamas porušil poslední příměří, Izrael odmítá jednat o dalším.

V neděli palestinská delegace v Káhiře publikovala své požadavky, zatímco Izrael začal částečné stahování jednotek z Gazy.

Vysoký izraelský představitel, s nímž hovořil Jediot Achronot, byl pesimistický a vyjádřil názor, že Izrael se sám dostal do pasti, když přerušil veškerou komunikaci týkající se egyptských rozhovorů. Obává se, že Izrael bude nakonec přinucen uzavřít dohodu, která toho výměnou nabídne velmi málo.

Cílem nynějšího příměří je umožnit přísun humanitární pomoci a navrátit části ze statisíců vysídlených Palestinců návrat domů. Příměří neplatí v oblasti východně od města Rafa, kde dosud probíhají boje. A Izrael si rovněž vyhradil právo odpovídat na palbu.

Izraelské jednotky se během víkendu stáhly z většiny městských oblastí do prostoru kolem hranice. Izraelští představitelé tvrdí, že armáda je blízko dosažení hlavního cíle, zničení diverzních tunelů.

Mezitím v Káhiře probíhají dvojstranné rozhovory mezi Egyptem a Palestinci.

Podle palestinských představitelů během izraelské operace zahájené 8. července zemřelo 1 788 Palestinců, většinou civilistů. Více než čtvrtina z 1,8 milionu obyvatel byla vysídlena, až 3 000 domů bylo zničeno nebo poškozeno.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
6002

Diskuse

Obsah vydání | 4. 8. 2014