Budeme mít jednou nový letopočet?

1. 8. 2014 / Pavel Gajdošík

čas čtení 3 minuty

I když jsme si na časové ose zvykli počítat léta před Kristem a po Kristu tak, že tento tradiční křesťanský letopočet už dnes nepohoršuje ani bojovné ateisty a většině z něj Ježíš v mysli zcela vypadl, nedávno jsem slyšel návrh, že v budoucnu bychom mohli jako novou datovou hranici použít zrození světové sítě a roky začít počítat od internetu.

Pokud bychom brali za opravdový internet až současný "World Wide Web" poprvé navržený Timem Bernersem-Leem v roce 1989 a postupně vybudovaný v první polovině devadesátých let, měli bychom dnes maximálně rok 25 po internetu a třeba já bych mohl tvrdit, že jsem se nenarodil 1974 našeho letopočtu (čili 1974 po Kristu), nýbrž v roce 15 před internetem.

Zní to jen jako bláznivina, ale zrození internetu bude jednou nepochybně považováno za stejně epochální průlom v dějinách lidstva jako okamžik, kdy lidé začali používat první funkční řeč, nebo chvíle, kdy přibližně před pěti tisíci lety v Babylonu či Egyptě vynalezli písmo.

Řeč byla na svou dobu fantastickou sociální technologií, která nás definitivně posunula nad živočichy, protože nám umožnila spolupracovat, písmo nám pomohlo předávat si zkušenosti, objevy a myšlenky zas o krok účinněji (a zanechat je druhým, i když sami zemřeme), a teprve nedávno koncipovaný, ale svět už vítězně dobývající internet je třetí komunikační revolucí, která formy kooperace lidstva nově rozšiřuje až za obzor těch kdysi nejsmělejších snů.

Vždyť máme teprve rok 25 internetové éry, ale světovou síť už využívá 40 % obyvatel naší planety a každý rok se objevují nové ideje, jak jím změnit svět, z nichž většinu se daří uskutečnit, neboť internet je sám "uskutečňujícím nástrojem".

Někdo má nápad jak propojit lidi systémem velmi krátkých zpráv, a tak založí Twitter. Jiným se zas nechce chodit do kina, když jsou lístky drahé, a v mžiku se filmy šíří přes torrenty. Někdo nechce číst papírový tisk, protože ten se mu zdá jednostranný, ale na internetu najde protinázor ke všemu.

Příkladů by se jistě našly ještě tisíce -- nově třeba lidé chtějí vyšachovat taxikářské klany tím, že by si své denní trasy online sladili a vozili se levněji sami, aby v autě vždy neseděl jen řidič-majitel. Před internetem by to nešlo, ale když ho má kdekdo v mobilu, tak stačí vyslat signál, že jste k dispozici teď a tady, a aplikace vám už spolupasažéra "přihraje".

Možnosti harmonizace dříve nesladěných aktivit jsou prostě bezmezné, a proto by se zrození internetu novým "rokem nula" mohlo stát.

Třeba až lidem přijde počítat od Krista moc dlouhé nebo politicky nekorektní, když to protěžuje jen křesťanské vnímání dějin, což by se už nemělo a v budoucnu to z Bruselu jistě zatrhnou.

0
Vytisknout
9908

Diskuse

Obsah vydání | 4. 8. 2014