"Trvalé příměří" Ruska a Ukrajiny už zřejmě neplatí

3. 9. 2014

čas čtení 2 minuty

Ukrajina ustoupila od slova "trvalé". Ruský prezident tvrdí, že dohoda by mohla být uzavřena do pátku.

"Trvalé příměří", které bylo údajně uzavřeno mezi Ukrajinou a Ruskem a které oznámilo prezident Petro Porošenko, už zřejmě neplatí, neboť ukrajinský prezident zrušil slovo "trvalé" a ruský prezident uvedl, že s Porošenkem pouze hovořil o "režimu příměří", o němž doufal, že by mohl být zaveden do konce týdne.

Putin řekl reportérům v Ulánbátoru, že během letu do mongolského hlavního města vypracoval plán o sedmi bodech na ukončení bojů na Ukrajině. Dodal, že doufá, že dohoda bude konečně uzavřena v pátek, kdy se obě strany mají setkat v Minsku.

Putinův plán požaduje, aby se stáhly ukrajinské vojenské jednotky a dobrovolné sbory a aby byly suspendovány letecké údery, aby došlo k výměně zajatců a k otevření humanitárních koridorů.

Podle zprávy v ruské televizi Russia Today Putin uvedl, že doufá, že se Ukrajina bude v pátek aktivně podílet na rozhovorech a přispěje "ke konečnému a úplnému vyřešení situace na jihovýchodní Ukrajině, samozřejmě s plným a bezpodmínečným ujištěním, že budou respektována legitimní práva lidí, kteří tam žijí."

Předtím sdělil deníku Guardian poradce jednoho vysokého ukrajinského činitele, že Porošenkovo oznámení byl "mozkový prd" a že "nikdo tomu nevěří". Kolem města Doněck pokračovaly dál boje.

Ukrajinský premiér Arsenij Jaceňuk charakterizoval Rusko jako "teroristický stát" a řekl, že Kyjev mezi oběma zeměmi vybuduje zeď. Také uvedl, že doufá, že se v blízké budoucnosti Ukrajina stane členskou zemí NATO.

V Estonsku vyjádřil americký prezident Obama určité pochybností o vyhlášeném příměří: "Nebyli jsme svědky příliš mnoha dalších podrobností ohledně onoho takzvaného oznámeného příměří," řekl Obama. "Avšak pokud je Rusko připraveno přestat financovat, vyzbrojovat, poskytovat výcvik a v mnoha případech vysílat vlastní vojska do Ukrajiny a pokud se staví seriózně vůči politickému narovnání, je to něco, v co všichni doufáme."

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
7489

Diskuse

Obsah vydání | 4. 9. 2014