Muslimů je mnohem méně než si obyvatelé některých zemí myslí

31. 10. 2014

čas čtení 1 minuta

Mezinárodní průzkum Ipsos Mori, který byl proveden ve 14 zemích a o němž informuje Guardian, ukazuje, že lidé v některých západních zemích nedokáží reálně odhadnout podíl muslimů v jejich vlastní populaci. Pro země, jako je Itálie, Francie, Austrálie, Belgie nebo Kanada je typické, že většina lidí výrazně nadhodnocuje skutečné počty. Například v Austrálii, kde muslimové tvoří dle statistik 2 % populace, je průměrný odhad 18 %. Ve Francii je průměrný odhad dokonce třetina, realita je 8 %. Velmi podobné je to v Belgii.

Podle průzkumníků hraje největší roli v odhadech lidí projekce jejich obav (pravděpodobně vyvolaných médií a informacemi šířícími se po síti, pozn. Boba Kartouse ) ve spojení s jejich špatnou matematickou gramotností. To vysvětluje, proč se Italové domnívají, že nezaměstnanost ohrožuje téměř polovinu lidí (realita je 12 %) nebo proč si Australané myslí, že počet vražd stoupá, když klesá.

Průzkum indexující ignoranci se dále zaměřuje na témata, jako je imigrace, podíl brzkého rodičovství, nezaměstnanost či vývoj násilné kriminality. Podle tohoto indexu umí svou vlastní společnost nejlépe odhadnout Švédové.

Podobná fakta zjistily nedávno Channel Four News mezi některými britskými stoupenci strany UKIP. Dívka tvrdila reportérovi, že je v Británii 90 procent přistěhovalců (!), kdežto ve skutečnosti je jich 8 procent.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
8740

Diskuse

Obsah vydání | 3. 11. 2014