Boj proti extremismu promění Británii v policejní stát, varuje vysoký činitel britské policie

6. 12. 2014

čas čtení 2 minuty

Boj proti extremismu může znamenat, že "se Británie nevědomky promění v policejní stát" a policisté v "ideopolicii", varoval jeden z nejvyšších britských policejních činitelů.

Sir Peter Fahy, velitel policie v Manchesteru, upozornil, že už nyní se od policistů očekává, aby rozhodovali, co je přijatelná svoboda projevu a co už přijatelné není, v důsledku zintenzivňujícího se policejního boje proti radikalizaci a hrozbě teroristických útoků.

Extremistické názory by však neměla podle Fahyho definovat policie, ale politikové, akademičtí pracovníci a jiní členové občanské společnosti.

Fahy upozornil, že podporuje nová opatření proti terorismu, které zveřejnila britská vláda minulý týden, včetně navrhovaného zákazu extremistických přednášek na britských univerzitách.

Fahy zdůraznil, že vláda, akademičtí pracovníci a občanská společnost se musejí rozhodnout, kde leží hranice mezi svobodou projevu a extremismem. Jinak, varoval, to rozhodnutí udělají bezpečnostní služby, vláda a šéfové policie. Fahy dodal: "Jestliže toto rozhodnutí, jak definovat extremismus, bude ponecháno na policii, hrozí nebezpečí, že se Británie promění v policejní stát. Je důležité, aby tuto definici vypracovala širší společnost a nikoliv bezpečnostní služby."

Fahy varoval, že se už dnes od policie očekává, aby rozhodovala o tom, kdy osoby vyjadřující nenávist vůči homosexuálům či vůči právům žen překračují hranici k extremismu a totéž se týká radikálního islámu. "Hrozí nebezpečí, že se proměníme v ideopolici," dodal. "Já jako bezpečnostní byrokrat zdůrazňuju, že se nechceme octnout v oblasti, kdy bychom jako policie určovali, jaké myšlenky jsou přijatelné a jaké nikoliv. Policie tady není od toho, aby definovala, co je extremismus."

Fahy citoval příklad protestů, které se letos v létě konaly před jedním obchodem s kosmetikou v Manchesteru, který prodává zboží z Izraele. Obchod se stal terčem demonstrací v době izraelských vojenských útoků v Gaze, kde bylo usmrceno mnoho palestinských civilistů, včetně dětí. Obchod si stěžoval, protože před ním docházelo k vášnivé výměně názorů mezi propalestinskými a proizraelskými aktivisty. Fahy uvedl, že policie byla nucena uprostřed těchto protestů rozhodovat, co je extremismus. "Bylo by daleko lepší, aby debata o definici extremismu proběhla ve společnosti a aby o tom, co je extremismus, nemuseli rozhodovat policejní velitelé na ulici před nějakým obchodem."

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
7018

Diskuse

Obsah vydání | 9. 12. 2014