Deník Daily Telegraph cenzuroval informace o skandálu v bance HSBC, aby nepřišel o její reklamu

17. 2. 2015

čas čtení 2 minuty

"Pokud čelné noviny dovolí korporacím, aby ovlivňovaly, to co píší, protože se bojí, že přijdou o příjmy z reklamy, je ohrožena sama demokracie."

Bývalý hlavní politický komentátor konzervativního britského deníku Daily Telegraph Peter Oborne ostře zaútočil na tento list. Obvinil ho, že dal přednost zájmům banky HSBC před čtenáři, aby si zachránil zakázku na reklamu

Peter Oborne, hlavní politický komentátor deníku Daily Telegraph, z listu odešel a obvinil ho, že v souvislosti se skandálem v bance HSBC deník spáchal "podvod na čtenářích".

Oborne tvrdí, že management a majitelé listu úmyslně potlačovali kritické informace o bance HSBC, aby si od ní udrželi reklamu. Konstatoval, že jde o nesmírně znepokojující situaci, kdy došlo vlastně ke "sloučení" reklamního oddělení s redakcí.

Oborne uvedl, že chtěl z deníku odejít nenápadně, ale že má "povinnost všechno tohle zveřejnit", poté, co se v minulý týden v Británii média široce zabývala skandálem banky HSBC, jejíž švýcarská pobočka pomáhala bohatým zákazníkům vyhýbat se placení daní a skrývala jim jejich kapitál před daňovými úřady.

Oborne poukázal na to, že "byste potřebovali mikroskop, abyste našli, co o tom napsal Daily Telegraph". V článku na serveru Open Democracy konstatoval Oborne, že "to, jak Daily Telegraph v poslední době píše o bance HSBC, se rovná podvodu na čtenářích".

Tento deník "dal přednost tomu, co považuje za zájmy velké mezinárodní banky před svou povinností informovat své čtenáře. Je jediné slovo, jak popsat tuto situaci: je strašlivá."

"Pokud čelné noviny dovolí korporacím, aby ovlivňovaly, to co píší, protože se bojí, že přijdou o příjmy z reklamy, je ohrožena sama demokracie."

Oborne tvrdí, že se tak Daily Telegraph chová už delší dobu, například ve svém zpravodajství o nedávných protestech v Hongkongu.

Předtím, než byla zveřejněna v deníku Guardian a v BBC obvinění, týkající se skandálu v bance HSBC a zatímco pokračovaly diskuse o tom, že bude materiál zveřejněn, banka HSBC "dočasně pozastavila" svou reklamu v publikacích společnosti Guardian News & Media.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
5698

Diskuse

Obsah vydání | 19. 2. 2015