Ošklivé Déjà vu v Libyi aneb Islámský stát na prahu Evropy

19. 2. 2015 / Daniel Veselý

čas čtení 2 minuty

Nejsmělejší sny džihádistů Islámského státu (IS) o šíření jejich perverzní verze islámu za hranice jejich bitevního hájemství v Mezopotámii a Levantě, kde zavádějí řád, který jako by vyvřel z análů nejtemnějšího středověku, se naplňují.

Libye, kterou před čtyřmi roky zachvátilo protivládní povstání, následně bombardování NATO a zahlcení protivládních rebelů zbraněmi ve velkém, se několik let nachází v naprostém chaosu a nyní se již oficiálně stala bitevním předpolím IS, jehož ke všemu odhodlaní bojovníci stojí před branami Evropy.

Tu tam jsou ty „klidné časy“, kdy výstřední plukovník spolupracoval se západními lídry a doslova držel zemi pohromadě. NATO destabilizovalo Libyi, kde přední invazní země USA, Francie a Velká Británie nebyly s to ani zahájit proces národního usmíření, natožpak hospodářskou rekonstrukci země, poničené rozsáhlým bombardováním. Západ zde nyní sklízí hořké plody v podobě řádění islamistických milic včetně IS.

Válka se negativně projevila také v Mali a jinde v Maghrebu, kdy se v regionu v „nesprávných rukou“ ocitlo obrovské množství zbraní, jež NATO původně dodávalo libyjským povstalcům čelícím Kaddáfího armádě.

Opravdové pozdvižení ale nastalo poté, co radikálové z IS veřejně podřízli hrdla 21 egyptským koptským křesťanům; jednomu po druhém, a tuto ohavnou masovou vraždu zveřejnili na videonahrávce. Rázná odpověď na sebe nenechala dlouho čekat. Egyptské bombardéry zaútočily na cíle džihádistů na severovýchodě Libye, nicméně bomby usmrtily nejméně sedm civilistů včetně tří dětí ZDE.

Káhira apeluje na světové společenství, aby proti extrémistům z IS tvrdě zakročilo; volá po „globální vojenské kampani ZDE“, jež by smetla tyto hrdlořezy jednou provždy ze zemského povrchu. O zásahu proti IS na popud Egypta na mimořádném zasedání jednala Rada bezpečnosti OSN.

Západ vidí, že IS volně operuje na severu Afriky, kde válčí po boku koalice islamistů s názvem Libya Dawn proti libyjským vládním jednotkám, které podporuje egyptská armáda, takřka v předsálí Evropy; představa desítek džihádistických útoků v evropských a amerických metropolích je noční můrou nejen západních vlád, ale i obyvatelstva konstantně zastrašovaného přízraky podřezávaných hrdel a lidských pochodní.

0
Vytisknout
9092

Diskuse

Obsah vydání | 20. 2. 2015