Hollande a Merkelová "uzavřeli pakt" proti Cameronovi

29. 5. 2015

čas čtení 1 minuta

Německo a Francie se dohodly na těsnějších vazbách v eurozóně bez znovuotevření stávajících dohod, říká zpráva z Francie. Tento krok je zjevně zamýšlen jako prostředek k podkopání pokusů britského premiéra Camerona znova vyjednat vztahy s EU.

Deník Le Monde odhalil tento týden, že prezident Hollande a kancléřka Merkelová se dohodli na užší politické unii zemí se společnou měnou.

Podle listu je dohoda sepsaná spolupracovníky obou politiků v kuloárech nedávného summitu v Rize znamená pro Camerona hlasité "Děkuji, nechci".

Zatímco se britský premiér chystal na návštěvu Paříže a Berlína, dostal předem studenou sprchu.

Cameron si přeje dohodu evropských států o znovuotevření stávajících smluv, aby mohl znova projednat vazby Británie s EU a získat zpět některé pravomoci z Bruselu, zatímco by současně umožnil užší spolupráci mezi státy eurozóny. Hlavním požadavkem je změna zákonů o dávkách pro přistěhovalce. Cameron si přeje tyto dávky omezit pro všechny, kdo nežili v dané zemi nejméně čtyři roky.

Očekává se také, že bude chtít revidovat princip "stále silnější integrace" EU.

Zdá se však, že Hollande a Merkelová mají úplně jinou agendu. Přejí si reformy ve čtyřech oblastech - ekonomické politice, ekonomice, daních a sociální konvergenci, společné měně - na základě rámců rozvinutých ve stávajících smlouvách.

Francouzsko-německé návrhy budou předloženy na klíčovém červnovém summitu v Bruselu, kde se také Cameron pokusí prosadit svou. Vypadá to, že francouzsko-německá iniciativa získá na summitu podporu a fakticky zabouchne Cameronovi dveře.

Zdroj v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
7501

Diskuse

Obsah vydání | 1. 6. 2015