100 % francouzských žen zažilo sexuální obtěžování ve veřejné dopravě

19. 6. 2015

čas čtení 2 minuty

Co mají všechny francouzské ženy společného? Že jsou bez námahy štíhlé a šik? Mají rády víno, cigarety nebo malé psy? Možná. Jisté je jedno: Věc, kterou sdílejí opravdu všechny, je sexuální obtěžování.

Nedávno publikovaná studie Nejvyššího výboru pro rovnost mezi ženami a muži (HCEfh) zjistila, že 100 % francouzských žen bylo sexuálně obtěžováno během používání veřejné dopravy.

HCEfh není spolkem radikálních feministek: Jde o vládní instituci vytvořenou v roce 2013 prezidentem Francoisem Hollandem, aby hodnotila genderovou rovnost ve veřejné politice, prováděla výzkum a formulovala doporučení určená premiérovi. Studie je výsledkem hloubkových rozhovorů s 600 ženami z pařížské oblasti; definuje sexuální obtěžování ve veřejném prostoru jako "manifestace sexismu ovlivňující právo na bezpečnost s omezující svobodu žen pobývat a pohybovat se ve veřejném prostoru." To zahrnuje vše od pohvizdování a pokřikování přes stalking až k osahávání a znásilnění.

Avšak obtěžování žen na veřejnosti je globální fenomén. Studie OSN z roku 2010 zjistila, že 66 % žen v Novém Dillí hlásilo obtěžování na veřejnosti dvakrát až pětkrát ročně; nedávná studie spoluprovedená ActionAid Vietnam zjistila, že 87 % vietnamských žen a dívek bylo nejméně jednou obtěžováno na veřejnosti. Je to tak velký problém, že mnohé země, včetně Japonska, Brazílie, Egypta, Malajsie a Indie mají vlaky určené pouze pro ženy.

Francouzské feministky vnímají výzkum HCEfh v perspektivě hluboce zakořeněného národního sexismu, který tiše rozkvétá, zatímco aktivistky řeší příjmovou nerovnost, která nyní dosahuje 15,2 %. "Ano, měli jsme některé velké intelektuálky jako Simone de Beauvoir, ale to... ukazuje, že Francie není baštou ženských práv, za niž by ji někteří rádi vydávali," říká Héloïse Duchéová, spoluzakladatelka organizace Stop Street Harassment.

"Nejde o to říkat mužům, že jsou špatní," vysvětluje dále. "Musíme prostě změnit mentalitu. Ačkoliv to je to úplně nejtěžší."

Zdroj v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
6976

Diskuse

Obsah vydání | 19. 6. 2015