Čelná labouristická politička požaduje zásah OSN při uprchlické krizi v Calais

11. 8. 2015

čas čtení 2 minuty

Yvette Cooper, stínová ministryně vnitra a kandidátka na šéfa Labouristické strany, ostře kritizovala dehumanizující rétoriku konzervativního ministra zahraničí Philipa Hammonda a požaduje realizaci "řádného humanitárního plánu".

Británie a Francie by měly povolat OSN na pomoc při řešení nebezpečné uprchlické krize v Calais, vyjádřila se labouristická politička Yvette Cooper, stínová ministryně vnitra a kandidátka na šéfa Labouristické strany.

Cooperová konstatovala, že zásah OSN je nutný, aby se vykročilo ze slepé uličky, kdy francouzská vláda dovoluje lidem, aby se pokoušeli bez povolení dostat se do Británie.

Cooperová navrhla dohodu, v jejímž rámci by Vysoké komisařství OSN pro uprchlíky začalo osoby tábořící v Calais registrovat jako žadatele o azyl.

Zároveň by Británie měla začít přijímat více uprchlíků, schválených OSN, kteří prchají z válečných konfliktů jako v Sýrii.

Cooperová předložila tento návrh poté, co se konzervativní ministr zahraničí Philip Hammond stal terčem ostré kritiky za to, že hovořil o "nájezdnických a záškodnických" imigrantech a varoval, že by mohly ohrozit životní úroveň Evropy a sociální struktury.

Cooperová zdůraznila, že povolání OSN by bylo "zralou a lidskou reakcí" na nebezpečnou situaci, jíž čelí tisíce uprchlíků i na chaos, jemuž jsou vystaveni turisté.

"Nepraktická a upřímně řečeno ostudná reakce britské vlády na Calais je nepřijatelná," řekla. "Sledujeme scénu ministra zahraničí, který o věci nemá ani páru a používá dehumanizujícího jazyka o lidech, včetně těch, kteří uprchli před konfliktem v Sýrii, namísto aby předložil řádný humanitární plán, odpovídající hrdé a vstřícné zemi, jako je Británie. Apeluji na britského premiéra, aby se dohodl s prezidentem Hollandem a aby pozvali UNCHR k registraci těch lidí, kteří táboří v Calais, a aby byl zahájen řádný proces zpracovávání žadatelů o azyl.

Obdobná krize s uprchlickým táborem v Sangatte byla takto prostřednictvím dohody s francouzskou vládou vyřešena r. 2002.

Minulý týden vyjádřilo Komisařství OSN pro uprchlíky znepokojení nad strašlivými životními podmínkami asi 3000 uprchlíků v Calais i jinde na severním pobřeží Francie. Komisařství OSN pro uprchlíky také vyjádřilo znepokojení nad rostoucím počtem úmrtí při pokusech dostat se do tunelu pod kanálem La Manche. Od začátku června při nich zahynulo nejméně 10 osob.

Komisařství OSN pro uprchlíky zdůraznilo, že OSN je připravena "dále pomoci Francii, Británii i ostatním zemím EU při hledání praktických a účinných řešení."

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
5946

Diskuse

Obsah vydání | 12. 8. 2015