Britští labouristé ostře zaútočili na "alarmistické, dehumanizující, nepřátelské a zaujaté" výroky konzervativce Philipa Hammonda o imigrantech

10. 8. 2015

čas čtení 3 minuty

Tři hlavní kandidáti na nového šéfa britské Labouristické strany ostře odsoudili jazyk, který použil konzervativec Philip Hammond, Cameronův nový ministr zahraničí na adresu imigrantů. Během své návštěvy jihovýchodní Asie použil Hammond překvapivě agresivního jazyka. Vyjádřil se, že "loupeživí afričtí migranti ohrožují sociální strukturu Evropské unie a její životní úroveň.

Vysocí činitelé Labouristické strany obvinili Hammonda z šíření poplašné zprávy poté, co tvrdil, že Evropa "se nedokáže ubránit", pokud bude muset přijmout miliony imigrantů z Afriky.

Hammond řekl v Singapuru BBC: "Rozdíl v životní úrovni mezi Evropou a Amerikou znamená, že vždycky budou mít miliony Afričanů hospodářskou motivaci snažit se dostat do Evropy." Dodal: "Pokud budou přítomny velké počty zoufalých imigrantů, kteří budou loupežit v oblasti u hranic s Anglií, bude pořád existovat nebezpečí eurotunelu. Budeme muset ten problém vyřešit tím, že nakonec vrátíme ty, kdo nemají nárok na azyl, do jejich zemí původu."

Yvette Cooper z Labouristické strany charakterizovala Hammondovy výroky jako "alarmistické a nekonstruktivní". Liz Kendal poukázala na to, že v debatě nesmí být místo pro dehumanizující jazyk, jakého použil Hammond, a Jeremy Corbyn zdůraznil, že Hammondovy výroky jsou součástí jazyka, jehož cílem je vyvolávat nepřátelství a předsudky.

Koncem července se stal britský konzervativní premiér Cameron terčem ostré kritiky od lidskoprávních organizací i od politiků, že v souvislosti s uprchlíky použil dehumanizujícího výrazu "hejno".

Stínový labouristický ministr zahraničí Hilary Benn se vyjádřil, že britská vláda musí projevit odpovědnost a mezinárodní státnictví a že Hammond "by si měl dávat větší pozor na to, co říká". "Ti, kdo prchají ze Sýrie, jsou zoufalí uprchlíci ze země zničené válkou," dodal.

Yvette Cooper zdůraznila: "Jak na to poukazují nevládní organizace, mnoho z těch lidí, kteří přeplouvají Středozemní moře, prchají před strašlivými konflikty a před humanitární krizí v Sýrii. Británie však nedělá ve věci uprchlické krize nic. Potřebujeme praktickou reakci na pomoc uprchlíkům, a evropské země musejí koordinovaně na tom spolupracovat, ne činit konfliktní výroky namísto práce."

Jeremy Corbyn naléhal na politiky, aby "explicitně uznali příspěvek Afričanlů a dalších imigrantů naší společnosti a aby nepoužívali tohoto ostudného jazyka".

Kendallová dodala: "Konzervativci by se měli soustředit na politické řešení a nevyvolávat napětí rétorikou. Nesmíme pomíjet lidskou tragédii, jíž jsou tyto příběhy a Británie ny měla přijímat férový podíl uprchlíků a žadatelů o azyl."

Těsně před Hammondovými výroky ostře kritizoval Británii za její přístup k uprchlíkům mimořádný velvyslanec OSN pro uprchlickou problematiku Francois Crepeau. Vyjádřil se, že přístup Británie k "odvážným" uprchlíkům v Calais se "rovná rasismu".

"Zajímavé je," dodal Crepeau, "že ve většině našich zemí nemáme nic proti četným Francouzům či Němcům, kteří do nich přijíždějí, ale vůbec se nám nelíbí, když přijedou lidé s tmavší kůží."

Podrobnosti v angličtině ZDE ZDE

0
Vytisknout
5097

Diskuse

Obsah vydání | 12. 8. 2015