Analýza vojenských cvičení ukazuje přípravu na možný konflikt mezi Ruskem a NATO

12. 8. 2015 / Karel Dolejší

čas čtení 3 minuty

Frear, Th. - Kearns, I. - Kulesa, T.: Preparing for the Worst: Are Russian and NATO Military Exercises Making War in Europe More Likely?ZDE (pdf)

Analýza letošních ruských březnových manévrů a na ně navazujících červnových manévrů NATO, kterou předložil thinktank European Leadership Network, konstatuje, že se obě strany připravují na vzájemný ozbrojený konflikt.

Kromě ruské "hry s ohněm" představuje další aspekt vyostřování situace rostoucí rozsah a zaměření vojenských cvičení prováděných Ruskem i NATO a jejich partnery v euroatlantickém prostoru, k čemuž dochází od vypuknutí ukrajinské krize.

Březnového náhle oznámeného ruského cvičení se zúčastnilo 80 000 vojáků a červnového cvičení NATO Allied Shield 15 000 příslušníků ozbrojeného personálu z 19 členských a partnerských zemí.

Obě cvičení ukazují, že byla naplánována s ohledem na vojenské kapacity a možné válečné plány protistrany. Thinktank neříká, že na některé ze stran padlo rozhodnutí o válce, nicméně manévry ukazují, kam se situace v Evropě posunula. Nejistotu a nepředvídatelnost dále zesiluje vyhlašování náhlých manévrů bez předchozího oznámení, jak je to běžné v sérii posledních ruských vojenských cvičení.

Thinktank navrhuje, aby Rusko a NATO začaly o manévrech intenzívně komunikovat, využívaly mechanismů OBSE a existujícího katalogu opatření k posílení důvěry a bezpečnosti, a postupovaly v souladu s Vídeňským dokumentem o zvýšení předvídatelnosti v oblasti vojenství. Politici obou stran by měli přehodnotit dopady velkých manévrů v pohraničních oblastech.

Konečně autoři navrhují, aby vznikla nová smlouva ohledně oboustranných omezení rozmisťování specifických kategorií výzbroje, doplněná o robustní inspekce.

Vzhledem k úrovni vzájemné nedůvěry je zejména poslední doporučení v danou chvíli zcela mimo rozsah možného. Ruská strana sérii posledních cvičení využívá k nátlaku na Západ a spoléhá na to, že Evropa se zalekne možnosti ozbrojené konfrontace. Bez dosažení svých širších politických cílů Kreml nepřistoupí na to, že by se tohoto prostředku vzdal. A Západ nemůže přistoupit na model "nové Jalty".

Prosazení představ, podle nichž 30 000 mizerně vyzbrojených islamistů na Blízkém východě představuje pro NATO větší ohrožení než Rusko, jež jen v březnu provedlo velké manévry s účastí téměř 3 x většího počtu vojáků, než má celý "islámský stát", a masivního množství moderních zbraní, poblíž východní hranice NATO, lze zřejmě vysvětlit usilovným tureckým lobbingem a kšefty s Putinem, které provedl Obama kvůli své vysněné dohodě s Íránem.

Zpochybňování ruských válečných příprav zaměřených na konflikt s NATO, které jsou zřejmé v řádu let na základě debaty v odborném tisku i rozpočtových priorit Kremlu, patří do repertoáru téhož charakteru, jako například výsměch představě, že se česká nebo kterákoliv jiná evropská veřejnost může masivně přiklonit k extrémistickým a xenofobním postojům.

0
Vytisknout
8483

Diskuse

Obsah vydání | 14. 8. 2015