BBC: Na řeckém ostrově Kos omdlévají uprchlíci zamčení na stadionu v horku a bez vody

12. 8. 2015

čas čtení 4 minuty

"Rozhodli se zamknout lidi na stadionu bez jídla, bez vody, bez přístupu na záchod. Více než 1000 lidí je stále zamčeno na tom stadioně v horku a na slunci. Rodiny, děti, staří lidé omdlévají vyčerpáním. Je tam silné napětí."

"Ve středu odpoledne jsou na stadionu uprchlíci uzamčeni už 18 hodin. Každou hodinu omdlévají čtyři další lidi. Jeden uprchlík utrpěl epileptický záchvat."

Moderátor: Z Libye přes Středozemní moře na vratkých člunech do Evropské unie přes Maltu a Itálii. Je to cesta, kterou prošly za poslední léta statisíce lidí. Ale jak ilustrují záběry pořádkové policie, střetávající se s imigranty, existuje stále populárnější alternativa. Podle Vysokého komisařství OSN pro uprchlíky do Řecka přišlo od začátku letošního roku přes moře 125 000 imigrantů, je to vůči stejnému období loni více než sedminásobný nárůst. Téměř polovina těchto uprchlíků přišla za poslední měsíc, a to z Turecka, odkud lze moře překročit daleko kratší cestou.

BBC se včera dotazovala tureckého premiéra Ahmeta Davutoglu, co Turecko dělá ve věci uprchlíků:

Ahmet Davutoglu: Je to pro nás obrovské břemeno. Vydali jsme za poslední čtyři roky na uprchlíky 4 miliardy dolarů. A nikdo nám nepomáhá.

BBC: Budete dělat víc, abyste jim zabránili dostávat se do Evropské unie?

Ahmet Davutoglu: To bychom museli uzavřít hranice se Sýrií. Můžeme uzavřít hranice a zabránit jakýmkoliv uprchlíkům, aby vstoupili ze Sýrie do Turecka. V tom případě bude Turecko kritizováno, že neplníme svou humanitární povinnost.

Moderátor: Právě se dovídáme, že policie použila slzného plynu před stadionem na ostrově Kos, kde stojí uprchlíci frontu na registraci. Pořádková policie donutila dav, aby se vrátil na stadion. Hovořil jsem s Juilií Karafou z organizace Lékaři bez hranic. Je na ostrově Kos a pracuje tam na stadionu. Zeptal jsem se jí, jak to tam vypadá:

Julia Karafa, Lékaři bez hranic: Situace na tomto ostrově je v této chvíli hodně dramatická. Je tu teď více než 6000 uprchlíků. Za posledních čtyřiadvacet hodin začaly místní úřady a policie přesunovat tyto uprchlíky z parků a náměstí, kde byli, protože na ostrově neexistuje žádné přijímací středisko, a přemístili je na stadion, aby je mohli registrovat a dát jim průkazy. Ale od včerejšího večera se rozhodli je tam zamknout bez jídla, bez vody, bez přístupu na záchod. Více než 1000 lidí je stále zamčeno na tom stadioně v horku a na slunci. Rodiny, děti, staří lidé omdlévají vyčerpáním. Je tam silné napětí.

Moderátor: Máte možnost na ten stadion vstoupit?

Julia Karafa, Lékaři bez hranic: Ano. Náš tým tam byl včera a je tam i teď. Máme tam zdravotníky, kteří se snaží lidem pomoci. Lidé jsou naprosto vyčerpaní a frustrovaní situací. Velký dav lidí usiluje o registraci u policistů -

Moderátor: Vás ta situace znepokojuje?

Julia Karafa, Lékaři bez hranic: Ano, nás ta situace velmi znepokojuje. Víme, že tam jsou jen tři policisté, kteří uprchlíky registrují. Nikdo neposkytl žádné potraviny. Jen skupina místních dobrovolníků přinesla trochu mléka pro děti.

Moderátor: To je situace, kterou v zemi, jako je Řecko, nečekáte.

Julia Karafa, Lékaři bez hranic: Ne, opravdu jsme to nečekali. Jsem Řekyně, pracuji pro uprchlíky po celou řadu let a to, co jsem viděla včera večer a co vidím dnes, je naprosto nepřijatelné. Měl by existovat organizovaný plán a lidem by se mělo poskytnout slušné místo k pobytu.

Zdroj ZDE Od minuty 7.52) ZDE

0
Vytisknout
7128

Diskuse

Obsah vydání | 14. 8. 2015