Lidi v ČR jsou "upracovaní, chudí a manipulovatelní"

7. 9. 2015

čas čtení 2 minuty

Chtěla bych reagovat na Váš článek týkající se “Parlamentních listů”, konkrétně jejich článku o uprchlících. Musím si znovu položit otázku, zda někdo tyto protiuprchlické nálady nevyvolává úmyslně. Myslím, že je celkem obecně známá ochotná pomoc našich lidí při katastrofách jako byly povodně či cunami, ale opět na tomto měla obrovský podíl média, píše Michaela Neckářová. V okamžiku kdy by média rozpoutala kampaň, uvedu příklad - "můžou si za to sami - neměli stavět u vody", myslím si, že by to dokázalo valnou většinu národa zcela ovlivnit.

Musím znovu opakovat: jsme manipulovatelní a lidé jsou zavalováni negativními, strach vyvolávajícími informacemi, nevím kolik z nich čte například BL nebo využívá jiné zdroje.

Bohužel je smutnou skutečností, že lidé pracují dnes běžně na 12 hodinové směny a mají 2 a více prací, aby se uživili. Upřímně, na přemýšlení o jiných věcech než jsou pro ně ty základní jim mnoho času nezbývá.

Nerada bych se proto uchýlila ke kategorickému odsuzování naší společnosti - bohužel díky okolnostem - nabralo její smýšlení špatný směr.

Vaše listy píší o západoevropské solidaritě, obávám se, že naše veřejnost má opačné informace, pokud si vzpomínám, proběhly v TV reportáže o demonstracích v Německu o zvedajících se vlnách protestů proti jakýmko-li přistěhovaleckým vlnám, např. ve Francii.

Lidé mají také jistě v podvědomí, že i Amerika, přistěhovalce či jakékoli uprchlíky příliš nevítá. Z mé vlastní zkušenosti, lidé, které já znám, rozhodně nemají tak radikální postoje o jakých informují média, obavy tam možná jsou ale myslím, že lidskou stránku a to, že je třeba pomoci většina z nich naprosto chápe.

Proto bych velmi nerada, aby byli lidé v Čechách posuzování podle nějakých štvavých článků či reportáží - to by byla obrovská chyba.

Nakonec bych chtěla ještě uvést příklad - oficiální informace v médiích - průměrný plat českého člověka - 25.000,- Kč - kdo si myslíte, že jej má ? Tato informace je zcela zavádějící, lidé se proto téměř bojí sdělit jeden druhému - jak na tom jsou skutečně - nikdo nechce vybočovat.

Pokud bychom uvedli skutečný plat dle jednotlivých profesí, byla by to poněkud jiná káva. Mám pocit, že právě takovýto druh informací, který je zcela odkloněn od reality vyvolává v lidech strach a nejistotu, které u některých ústí v přehnané obranné postoje.

0
Vytisknout
10000

Diskuse

Obsah vydání | 9. 9. 2015