Přijímání uprchlíků brání evropský rasismus

13. 10. 2015

čas čtení 1 minuta

Evropská unie musí zakázat zemím, aby si vybíraly, které uprchlíky přijmou a které ne, jinak se to celé zvrhne v ostudný "trh s lidmi", konstatoval nový řecký ministr pro uprchlíky.

Některé země jako Slovensko či Kypr se vyjádřily, že dávají přednost křesťanským uprchlíkům a Maďarsko tvrdí, že velká vlna muslimských uprchlíků ohrožuje evropské "křesťanské hodnoty".

Řecký ministr pro migraci Yannis Mouzalas zdůraznil, že Řecko má problémy s "vybíráním" uprchlíků pro některé země, protože ty země uplatňují "rasistická měřítka". Odmítl je jmenovitě vyjmenovat.

"Názory jako 'chceme 10 křesťanů'nebo '75 muslimů' nebo 'musejí to být vysocí, světlovlasí lidé s modrýma očima a se třemi dětmi' jsou urážkou osobností i svobody uprchlíků," varoval Mouzalas. "Evropa se proti tomu musí kategoricky postavit."

Mouzalas je gynekolog a zakladatel řecké pobočky organizace Lékaři světa. Naléhal na EU, aby zavedla přísné kvóty, "protože jinak se to promění v trh s lidmi a Evropa nemá právo se tak chovat".

Do Řecka přišlo rekordních asi 400 000 uprchlíků většinou ze Sýrie, z Afgánistánu a z Iráku. Většina z nich se doufá dostat do severní Evropy.

Několik tisíc uprchlíků, většinou Afghánců, uvázlo v Řecku kvůli nedostatku peněz. Evropské úřady odmítají Afghánce automaticky považovat za uprchlíky, a proto nejsou součástí relokačního procesu."

"Je absurdní si myslet, že Afghánci přicházejí za lepší prací. V Afghánistánu zuří dlouhodobě válka, není tam nikde bezpečno, to je realita," řekl Mouzalas.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
8636

Diskuse

Obsah vydání | 15. 10. 2015