Human Rights Watch:

Lidé prchající před pronásledováním nyní váznou v ožebračeném Řecku

15. 12. 2015

čas čtení 2 minuty

Je nyní naléhavě nutné více, než kdy předtím, aby Evropská unie začala jednat kolektivně a zajistila férové rozdělení odpovědností za uprchlíky, které by poskytlo pronásledovaným lidem přístup k férovým azylovým procedurám a umožnilo jim žít v lidsky přijatelné situaci.

"Jsem v pasti. Nemohu jít dál ani zpátky," řekl výzkumnici organizace Human Rights Watch Saaman, třicetiletý herec z Íránu, který musel ze země uprchnout, aby se vyhnul pronásledování poté, co odmítl vystupovat v režimní propagandistické divadelní inscenaci. Saaman patří k tisícům žadatelů o azyl, kteří nyní uvízli v Řecku. Patří k nim i stovky lidí, kteří byli minulý týden odvezeni autobusy zpět do Řecka z bývalé jugoslávské republiky Makedonie, která od listopadu odmítá přijímat uprchlíky určitých národností. To porušuje mezinárodní právo, neboť uprchlíci mají právo na to, aby byla jejich žádost o azyl individuálně posouzena a nesmějí být odmítáni na základě svého občanství.

V Aténách se úřady zoufale snaží najít dočasné ubytování pro lidi, kteří byli vráceni zpět od severních řeckých hranic. Vzniká vážné znepokojení, že další a další tisíce uprchlíků uváznou v Řecku. Řecko má zoufale nedostatečný azylový systém a procento uděleného azylu je daleko nižší než je průměr Evropské unie - Řecko uděluje azyl jen asi 15 procentům uprchlíků, kdežto průměr Evropské unie byl r. 2014 45 procent.

Rostoucí tlak množství uprchlíků v Řecku v této zchudlé zemi vyvolává vážný problém. Hlavně to ohrožuje lidi, jako je Saaman, kterým je odpírána ochrana, na kterou mají podle mezinárodního práva nárok.

Evropská unie v pondělí přislíbila, že poskytne na ubytování uprchlíků, uvízlých v Řecku, 80 milionů euro. To ale nestačí. Německo už oznámilo, že začne vracet uprchlíky do Řecka podle Dublinských předpisů, podle nichž má odpovědnost za zpracování žádostí o azyl první země EU. Už se prokázalo, že tento přístup je neférový a nerealistický - země na okraji Evropské unie mají daleko nejmenší kapacitu pro zvládání velkého množství uprchlíků.

Evropská unie se nemůže vracet k systému, který zcela selhal. Je nyní naléhavě nutné více, než kdy předtím, aby Evropská unie začala jednat kolektivně a zajistila férové rozdělení odpovědností za uprchlíky, které by poskytlo pronásledovaným lidem přístup k férovým azylovým procedurám a umožnilo jim žít v lidsky přijatelné situaci.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
6628

Diskuse

Obsah vydání | 17. 12. 2015