Channel Four News:

Saúdská Arábie vraždí v Jemenu civilisty. Británie jí dodává zbraně a letadla, a porušuje tak vlastní domácí i mezinárodní právo

17. 12. 2015

čas čtení 4 minuty

Tyto záběry byly natočeny teprve před třemi dny. Jsou to někteří z 19 civilistů, kteří byli usmrceni nálety nedaleko jemenského hlavního města Sanaa. Jediné letectvo, které shazuje v Jemenu bomby, je letectvo Saúdské Arábie, spolu s dalšími členy její devítičĺenné vojenské koalice. Desetitisíce lidí byly zraněny a OSN usuzuje, že asi polovina lidí usmrcených v této válce jsou civilisté.

Abdullah Hajhouri: "Asi ve čtyři hodiny rány nás zasáhla první raketa. Pak druhá, třetí, čtvrtá, pátá a šestá raketa. Všechny zasáhly nevinné civilisty, ženy a děti. Nemají žádné zbraně. Nemají nic."

V září letošního roku protisaúdské televizní stanice vysílaly tyto záběry leteckého úderu proti továrně na keramiku v městě Sanaa. Amnesty International a Human Rights Watch provedly společné vyšetřování a dospěly k závěru, že to byl civilní cíl a nejméně jeden civilista byl usmrcen. A nadto nalezli na scéně fragmenty bomby, vyrobené v Británii firmou Marconi v devadesátých letech. Bombu mohl shodit jiný spojenec, i když Británie přiznává, že Saúdská Arábie nejen shazuje v Jemenu britské bomby, ale shazuje je také z britských letadel. Británie k tomu Saúdské Arábii poskytuje technickou podporu a styčné důstojníky.

Šéf odboru OSN pro humanitární záležitosti odsoudil saúdské bombardování. Zdůraznil, že je porušením mezinárodního práva. A v důsledku tohoto konfliktu je nyní Jemen na hranici hladomoru. Více než dva miliony lidí byly válkou vyhnány z domovů. Více než 60 procent Jemenců je podle OSN na hranici hladovění. OSN také obvinila tyto Íránem podporované vzbouřence Huthi, že brání při své válce s jednotkami mezinárodně uznávaného jemenského prezidenta distribuci humanitární pomoci.

Nejméně dvě děti byly usmrceny, když vzbouřenci Huthi minulý měsíc ostřelovali město Taz.

Ale co ty britské dodávky zbraní Saúdské Arábii? Zdá se, že pokračují. Britské licence na vývoz zbraní do Saúdské Arábie měly za prvního půl roku 2015 hodnotu více než 1,7 miliard liber. Nevládní organizace usuzují, že v první polovině roku 2015 bylo vyvezeno z Británie do Saúdské Arábie více než 1000 bomb. Británie také vydala licence na prodej bojových letadel. OSN odhaduje, že v Jemenu bylo od března 2015 usmrceno více než 5600 lidí. Většina lidí byla usmrcena při náletech Saúdské Arábie. Mnoho z nich byly ženy a děti. 26 000 lidí bylo zraněno.

Saúdská Arábie opakovaně popírá, že se zaměřuje při náletech na civilisty. Jenže z těchto záběrů, které nemůžeme ověřit, zřejmě vyplývá, že v říjnu byla bombardována nemocnice Lékařů bez hranic. OSN tento útok odsoudila a Lékaři bez hranic poskytli saúdské koalici koordináty své nemocnice.

Nyní lidskoprávní organizace, včetně Amnesty International, obviňují Velkou Británii, že porušuje britské, evropské i mezinárodní zákony. Ve čtvrtek budou konstatovat právní odborníci, že Velká Británie zřejmě porušila dohodu o omezení zbrojení nejméně od července 2015, kdy bylo zahájeno letecké bombardování města Sana. Právní odborníci zdůrazňují, že Británie musí okamžitě zastavit schvalování dodávek relevantních zbraní a musí být zahájeno vyšetřování této záležitosti. Jakékoliv schvalování Velkou Británii dodávek zbraní nebo jiných předmětů Saúdské Arábii za situace, kdy tyto zbraně mohou být použity v konfliktu v Jemenu, by se rovnalo britskému porušení povinností podle domácího, evropského i mezinárodního práva.

Tento týden má být v Jemenu dodržováno sedmidenní příměří, avšak obě strany ho porušily ve středu. Místní lidé svědčí, že saúdské letecké údery pokračují. Otázkou je, proč britské vojenské dodávky do Saúdské Arábie také pokračují, navzdory této strašlivé válce.

0
Vytisknout
4864

Diskuse

Obsah vydání | 18. 12. 2015