Daleko pravděpodobněji vás zabije doma padající skříň než terorista

17. 12. 2015

čas čtení 2 minuty

Hysterie ohledně údajného nebezpečí terorismu je naprosto přehnaná, varuje Washington Post. Pokud se Američané bojí, že by Islámský stát mohl zaútočit na USA a zabíjet Američany, měli by žádat Kongres o zvýšení lékařského výzkumu cukrovky a Alzheimerovy choroby.

Z objektivního zkoumání faktů vyplývá, že terorismus je pro většinu lidí na Západě naprosto bezvýznamným nebezpečím. Je pravda, že v pátek 13. listopadu bylo v Paříži usmrceno 130 lidí, jenže téhož dne zemřelo ve Francii přibližně třikrát tolik lidí na rakovinu.

Od útoků z 11. září 2001 bylo daleko pravděpodobnější, že Američané zahynou rozdrcením spadlé skříně nebo televizního přijímače doma než na terorismus. Než jste tento článek dočetli až sem, nejméně jeden Američan zemřel na infarkt. Každou hodinu zemře jeden Američan na rakovinu kůže. Každých 65 minut spáchá sebevraždu americký vojenský veterán. A každý den zahyne přibližně 100 Američanů při dopravních nehodách.

Ani v zemích, jako je Izrael, vážně ohrožených terorismem, zdaleka nedosahuje počet obětí terorismu počtu lidí, kteří umírají při dopravních nehodách v automobilech.

Proč se lidé tak strašně bojí terorismu? Psychologové zjistili, že lidé mají silnou tendenci špatně interpretovat předpověditelným způsobem míru rizika, která jim hrozí.

Především, když mají lidé pocit, že situaci sami ovládají, riziko se jim zdá menší. Z toho důvodu si mnoho lidí myslí, že létat letadlem je daleko nebezpečnější než řídit automobil, ve skutečnosti je tomu obráceně.

Lidi také iracionálně považují za větší riziko, když větší počet lidí zemře najednou na jednom místě. Takže je pro ně hrůznější vidět oběti hurikánů a bouří, přestože je jich daleko méně než lidí, kteří zemřou na astma nebo na cukrovku. Přitom počet lidí, který v USA zemře na cukrovku, je desetkrát vyšší než počet obětí hurikánů.

Nerealistický strach nás může občas vést k rizikovému chování. Tak po útocích z 11. září přestali Američané létat letadly a namísto toho jezdili automobilem. V důsledku toho na amerických silnicích zahynulo více lidí, než kolik jich zahynulo při útocích na WTC.

Strach z terorismu vyvolávají nesmyslně média a má to chybné dopady na vládní politickou strategii. Tak Spojené státy vydávají obrovské množství financí na "boj proti terorismu", i když zlepšení bezpečnosti na silnicích a výzkum Alzheimerovy choroby a cukrovky by vedly k daleko menšímu počtu umírajících lidí.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
5887

Diskuse

Obsah vydání | 18. 12. 2015