Nová pražská koalice jako šance pro Trojkoalici a piráty

15. 12. 2015 / Boris Cvek

čas čtení 1 minuta

Jestliže v Praze opravdu vznikne menšinová koalice TOP09, Trojkoalice, nezávislých a pirátů s podporou ODS, která není součástí koalice kvůli odporu pirátů vládnout společně s ní, znamená to, že Trojkoalici se podařilo zvítězit nad ČSSD i ANO, které spojovala personálně paní Kleslová.

Zajímavé bude v takovém případě sledovat, jak se Trojkoalice a piráti budou snášet s TOP09, ODS a nezávislými. Mezi „nezávislými“ je např. bývalý primátor Hudeček, který patřil k těm nejtvrdším kritikům Matěje Stropnického. Lze mít jisté pochybnosti o tom, zda TOP09 a ODS budou nyní představovat jiný typ politiky, než je ten, který ukázaly, když se svorně (až na pana Tůmu) postavily proti postupu někdejšího primátora Svobody v případu Dopravního podniku. Ostatně zřejmě zejména díky tomu voliči v Praze po zklamaných nadějích, vložených do TOP09, volili ANO.

Vynikající příležitostí by však nová menšinová koalice byla pro Trojkoalici, která mohla už v minulém projektu přesvědčit Pražany, že to myslí se správou věcí veřejných vážně, tedy konfliktně vůči starým pořádkům. Tento konflikt byl nepochybně hlavním důvodem, proč se ČSSD snažila odvolat Matěje Stropnického. Zajímavé nyní bude sledovat, zda se Trojkoalici podaří dostat Stropnického zpátky a kdy přijde chvíle, jestli vůbec, zuřivého odporu proti němu ze strany TOP09, ODS nebo nezávislých. Mezitím by ale Pražané, kteří volili TOP09 a ANO v naději na pozitivní změnu, mohli pochopit, že v příštích volbách musejí podpořit Trojkoalici a piráty.

V Praze může od ledna vládnout menšinová koalice v čele s TOP09 ZDE

0
Vytisknout
6528

Diskuse

Obsah vydání | 17. 12. 2015