O demonstracích v Kolíně: "Jsem plná smutku za Německo"

10. 1. 2016

čas čtení 4 minuty

"Samozřejmě, že je jednodušší říkat: 'Musejí vypadnout', než přemýšlet o řešení. Bůh jim dal mozek - jenže lidi nemůžete přimět myslet, když nechtějí."



"Hej, rasisto. Ty jsi tak odporný. Svět by mohl být tak krásný - BEZ TEBE!"

Shrnul to nápis na květináči s primulemi na schodech kolínské katedrály: "Ženu ani květinou neuhodíš", píše z Kolína nad Rýnem Emma Graham-Harrison. Shrnujeme:

V sobotu se v centru Kolína konaly tři rozdílné demonstrace. První byla demonstrace žen s tamburínami a transparenty s nápisy od otevřeně zuřivých, až po černý humor: "Pepřový sprej v Kolíně je vyprodaný, jak se máme cítit bezpečně?" Chtějí větší respekt pro ženy po celé německé společnosti, nikoliv jen tresty pro pachatele silvestrovských útoků. "Opravdu zuřím, oni mají dost policistů na ochranu bank a politiků, ale obyčejné ženy v ulicích? To nemají," stěžovala si Cornelia Quarta, žena v domácnosti, která začala na demonstraci žen a jako mnoho dalších se pak přidala k rostoucí antifašistické demonstraci na druhé straně nádraží pod transparenty s nápisy "Uprchlíci, vítejte".

Pro mnoho lidí, kteří se začali shromažďovat kolem poledne, aby se postavili proti rasistickým stoupencům organizace Pegida, připomněla ochota určité části německé společnosti obviňovat uprchlíky nepříjemné vzpomínky na zvěrstva druhé světové války.

"Podívejte se na to, co se dělo před 70 lety, lidi se vůbec nepoučili," řekl pracovník supermarketu Sebastian Budnik na antifašistickém shromáždění. "Spousta lidí dělajících blbosti s přesvědčením, že mají pravdu."

V sobotu večer vydala kolínská policie prohlášení, podle něhož počet stížností na násilí stoupl podstatnou měrou na 379 - 40 procent případů zahrnovalo sexuální útoky.

Bývalý šéf britské ultrapravicové organizace English Defence League Tommy Robinson přiletěl specielně na demonstraci Pegidy. Vykřikoval: "Islám je rakovina a Pegida je proti tomu léčbou!" a lidi ho hlasitě podporovali, když naléhal "Je to naše Bohem dané právo a povinnost bránit naše ženy. To muži dělají."

Přestože ultrapravičáci najednou hovořili o právech žen, daleko více žen bylo na antifašistickém protestu.

"Vadí mi, když vidím, že ve městě jsou oblasti, kam se ženská nemůže odvážit," řekla Bettina Sattler, houslistka, která nesla transparent s nápisem: "Každá skupina opilců je nesnesitelná". Přišla na demonstraci kvůli svým dcerám a účastnila se protestu antifašistů. Protestovala proti ultrapravicovým organizacím, které se snaží ukrást si ženská práva, aby tím prosazovaly svou protiuprchlickou agendu. "Samozřejmě, že je jednodušší říkat: 'Musejí vypadnout', než přemýšlet o řešení. Bůh jim dal mozek - jenže lidi nemúžete přimět myslet, když nechtějí."

"Je to situace, která se mi absolutně nelíbí. Jsem plná smutku za Německo," říká administrátorka Monica Payen. Jako ostatní na antifašistické demonstraci je znepokojena, že politikové si neuvědomili, že přijmout velké množství nových příchozích během krátké doby s sebou přinese problémy.

Franca Santoro, sociální pracovnice, jejíž rodiče byli imigranti, řekla: "Je lepší hovořit otevřeně o problémech. Není dobré nás 'chránit', to jen ten rasismus zhoršuje. Očekávala jsem, že tu bude hodně rasistů, tak jsem přišla."

Jiní požadovali více vyučování němčiny, více interakce a otevřenější diskusi o kulturních rozdílech mezi společnostmi, které uprchlíci opustili, a jejich novým domovem.

"Historie Merkelové neodpustí," hlásal Robinson (německy neuměl, musel mluvit skrze tlumočníka).

Asi dvě hodiny proti sobě stáli neonacisté a antifašisté. Antifašisté skandovali "Nacistům ne!" a "Uprchlíci jsou vítáni."

Vedle mávala skupina radikálních teenagerů vlajkou s nápisem "Sbohem, White Pride". "Je tady tolik nacistů, že jsem přišel, protože je chci zastavit," řekl jeden teenager. "Pokud jejich strana posílí, naše strana to musí udělat."

Kompletní článek v angličtině ZDE

0
Vytisknout
11504

Diskuse

Obsah vydání | 13. 1. 2016