Britští herci a spisovatelé naléhají na Davida Camerona, aby se postaral o děti v uprchlických táborech ve Francii

19. 2. 2016

čas čtení 4 minuty



Známý britský herec Jude Law shromáždil nejvýznamnější britské spisovatele a herce, kteří apelují na Davida Camerona, aby pomohl rostoucímu počtu dětí bez doprovodu rodičů, kteří žijí v zoufalých podmínkách uprchlických táborů u francouzských měst Calais a Dunkirk. Jude Law uprchlické tábory navštívil a byl šokován tím, co tam viděl.

Herec zdůraznil, že jako rodič byl šokován příběhy dětí a jejich prosbami.

"Jsou zoufalí," řekl. "Jeden chlapeček mě chytil a prosil mě, že Džungle není dobréí místo, že tam nechce být."

Law dodal, že je "zděšen obrovským počtem lidí, kteří žijí za těch nejextremnějších podmínek mezi Dunkirkem a Calais, a množství bídy."

Byl tak znepokojen tím, co tam viděl, že shromáždil 145 osobností veřejného života a požádal je, aby společně s ním apelovaly na britskou vládu, aby bezodkladně pomohla stovkám uprchlických dětí, kteří přežívají v plátěných přístřešcích bez doprovodu rodičů v uprchlických táborech ve Francii.

Dopis podepsali herci Benedict Cumberbatch, Idris Elba, Harriet Walter, Helena Bonham Carter, Jim Broadbent, Kristin Scott-Thomas, Mark Rylance, Stephen Fry, Steve Coogan a Thandie Newton, dále hudebníci Bob Geldof a Peter Gabriel a spisovatelé Ali Smith, Kamila Shamsie, Philip Pullman a Yann Martel. Petici podepsali i dramatik Tom Stoppard, fotbalista Gary Lineker a podnikatel Sir Richard Branson.

Jude Law se v táborech setkal s dětmi ze Sýrie a z Iráku, ve věku od 12 do 16 let. "Byly zjevně ztraumatizovány. Přežily pašeráctví, mnoho z nich bylo bito nebo nuceně zdrogováno, aby byly při pašování zticha. Byly svědky toho, jak jejich rodinní příslušníci a přátelé spadli ze člunů a utopili se.

Dopis britských celebrit požaduje, aby britský premiér "přesvědčil francouzské úřady, aby byla likvidace dalších čásdtí tábora v Calais odložena, dokud neposkytne Francie plnou ochranu všem dětem, kteří v táboře v současnosti žijí, anebo dokud jim neumožní, aby přišli za svými příbuznými v Británii.

Toto je humanitární krize, kterou je nutno přiznat a je nesmírně důležité, abychom udělali všechno, co je v našich silách, abychom pomohli těmto nevinným a vysoce zranitelným uprchlíkům, tak rychle, jak je to jen lidsky možné."

Dopis také požaduje, aby britská vláda urychlila proces, jehož prostřednictvím by měly být děti, které mají příbuzné v Británii, do té země vpuštěny a o ty, které v Británii nikoho nemají, aby se řádně postarala Francie.

Známý autor knížek pro děti Michael Morpurgo, který také navštívil uprchlické tábory, byl návštěvou také zcela šokován.

"Odešel jsem odtamtud a zuřím. Tenhle ostrov bídy a zoufalství existuje mezi dvěma nejbohatšími zeměmi na tomto světě, které jsou údajně liberálními demokraciemi a zacházejí s těmito lidmi, jako by to byla špína," řekl. "Byl jsem na místech, kde jsou oblasti, které jsou těmto táborů, trochu podobné - v Gaze, nebo v uprchlických táborech v Jordánsky - ale nikdy, nikdy jsem nebyl na místě takové bídy, kde jsou lidé tak úmyslně ponižováni.

Mám obrovský pocit hanby, že jsem součástí společnosti, která tohle toleruje. Že náš premiér a francouzský prezident se nemohou sejít a najít způsob, jak se o tyto lidi lidsky postarat, to prostě nechápu.

Morpurgo uvedl, že ho šokovala i silná policejní přítomnost v táborech. "Francouzští policisté procházeli táborem ve skupinách po dvaceti, vypadali jako bojovníci ninja, samá agrese, samé antipatie," řekl. Uprchlíci se potulovali bezcílně, byla jim zima, byli zoufalí. Byli tam vidět lidé v různých etapách deprese. Bylo to strašlivé."

Morpurgo dodal, že se Británie za druhé světové války o záchranu uprchlických dětí postarala daleko lépe. "Jsou tam stovky chlapců, kteří nemají rodinu, jsou tam sami. Proč pro ně prostě nepošleme vlak a nepostaráme se o ně? Británie je plná vřelých lidí, kteří by se o ně starali. Zoufám si, že jsme se nic nenaučili ohledně naší povinnosti jako světoobčané. Není to o počtech uprchlíků, jde o to, že se nechováme lidsky. Alespoň částečně jsme důvodem válek v této části světa, nejsme od příčiny tamější situace izolováni.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
5801

Diskuse

Obsah vydání | 22. 2. 2016