Rakousko omezilo příliv uprchlíků, a porušuje tak mezinárodní právo

19. 2. 2016

čas čtení 2 minuty

Od září 2015 se každý den utopily dvě děti

Rakousko zavedlo denní limit na počet uprchlíků, přicházejících na jeho území navzdory neobyvkle ostré kritice od Evropské komise, která toto rozhodnutí označila za "jasně v rozporu" s mezinárodním právem.

Rakousko oznámilo, že bude vpouštět do země jen 3200 uprchlíků denně a zavede denní limit 80 žádostí o azyl. Po naplnění těchto kvót budou "hranice uzavřeny", oznámil policejní mluvčí Fritz Grundnig. Dodal, že v důsledku špatného počasu od čtvrtka odpoledne do Rakouska nedorazili žádní uprchlíci.

Vedoucí evropští politikové se dohodly, že budou prosazovat "rychlou realizaci" turecko-evropského akčního plánu o uprchlících, který byl podepsán v Ankaře loni, i když evropské dotace Turecku byly schváleny teprve před týdnem.

Evropské země se navzájem kritizovaly za to, jak přistupují k uprchlické krizi. Někteří vedoucí politikové také vyjádřili frustraci, že musejí trávit dlouhé hodiny vyjednáváním o podružném problému Davida Camerona namísto řešení uprchlické krize.

Mezinárodní organizace v pátek zveřejnily informaci, že v průměru se od září 2015 při pokusu přeplavit se přes Středozemní moře utopily denně dvě děti. Vysoký komisař OSN pro uprchlíky, dětská charitativní organizace UNHCR a Mezinárodní organizace pro migraci apelovaly na vlády, aby zajistily bezpečnost uprchlíků a realizovali pro ně přijímaci programy a programy pro slučování rodin.

"Nemůžeme odvracet tvář od tragedií tolika nevinných mladých životů a ztracených budoucností - a nemůžeme neřešit nebezpečí, jemuž čelí tolik dalších dětí," uvedl výkonný ředitel organizace UNICEF Anthony Lake. "Nemáme teď možnost skoncovat se zoufalstvím, které vede tolik lidí k pokusům překročit moře, ale země mohou a musejí spolupracovat na vytvoření bezpečnosti těchto cest. Nikdo nebude dávat dítě do člunu, pokud bude existovat bezpečnější cesta."

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
6276

Diskuse

Obsah vydání | 22. 2. 2016