Facebook, Apple a Twitter se octly v konfliktu s americkou FBI

19. 2. 2016

čas čtení 1 minuta


Americká firma Apple se právně hájí proti FBI, která požaduje přístup k zašifrovaným informacím na IPhonu jednoho z vrahů ze San Bernardina. Federální soudce nařídil firmě Apple, aby vytvořila a digitálně podepsala software, který by ulehčil možnost uhádnout heslo mobilního telefonu iPhone 5c. Tento mobil totiž patřil Syedu Farookovi, jednomu z vrahů při masové střelbě u jedné vládní budovy v Los Angeles v Kalifornii.

Tento nátlak děsí technologické firmy z několika důvodů. Jejich právníci argumentují, že jestliže je vláda bude schopna donutit vytvořit dešifrovací software a natáhnout ho na požadované mobilní telefony, zničí to důvěru, kterou mají zákazníci v bezpečnost svých mobilů. Právníci argumentují, že by mohl vzniknout precedent, a bezpečnostní orgány by tak v budoucnu mohly požadovat přístup do mobilního telefonu každého podezřelého. Firmu Apple nyní podpořily Facebook a Twitter.

K problému se vyjádřili i prezidentští kandidáti Bernie Sanders a Hillary Clinton. Zdůraznili, že by chtěli najít kompromis, a odmítli se postavit na jednu či na druhou stranu.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
6247

Diskuse

Obsah vydání | 22. 2. 2016