Politika londýndské vlády vůči bezdomovcům je na úrovni "sociálního čištění"

4. 4. 2016

čas čtení 2 minuty

Pozn. red.: Tento článek se především týká Anglie. Ve Skotsku je situace jiná: R. 2003 skotská vláda schválila zákon o bezdomovectví, v jehož rámci je povinována bezdomovcům poskytovat přístřeší. Tento zákon byl ještě zpřísněn v  roce 2012, kdy byla z něho odstraněna povinnost poskytovat přístřeší jen některým kategoriím ohrožených občanů, jako jsou rodiny či těhotné ženy, a rozšířena na všechny bezdomovce. Skotská vláda tvrdí, že "problém bezdomovectví byl ve Skotsku vyřešen, nevládní organizace jako Shelter však jsou o dost skeptičtější.

Dobročinné organizace a politici požadují urgentní změny v bytové politice po celé Británii a varují, že tisíce dětí bez domova mohou být v ohrožení života, když po přestěhování mizí z dohledu podpůrným službám.


Vyšetřování listu Independent odhalilo případy dětí bez domova, které zemřely v důsledku zanedbání a zneužití, když byly jejich rodiny přestěhovány. Další doklady naznačují, že přesun rodin bez domova do jiných částí země mohl vyústit v sebevraždy a potraty.

Městské rady v bezprecedentním měřítku stěhují rodiny bez domova, aby ušetřily peníze za ubytování, když vláda snížila dávky na bydlení o 40 %. Přitom často není předána dokumentace do nového bydliště, takže tisíce žen a dětí v nouzi se ocitají zcela mimo radar podpůrných služeb.

Údaje získané listem Independent ukazují, že z Londýna bylo v letech 2011 - 2015 vystěhováno nejméně 64 704 rodin bez domova. Novější údaje ještě nebyly zpracovány.

Výzkum listu naznačuje, že nejméně třetina rodin byla přestěhována bez předání informací úřadům v novém místě bydliště - ačkoliv není známo, jak přesně velký je podíl takových případů. Obecní rady mají ze zákona povinnost zasílat upozornění podle paragrafu 208 zákona o bydlení z roku 1996.

Dobročinné organizace pomáhající v oblasti bydlení a péče o děti vyzývají k rychlému přehodnocení stávající praxe, při níž nezbývají peníze na adekvátní ubytování.

Po snížení dávek na bydlení o 40 % se rady zoufale snaží nalézt možnosti levnějšího ubytování lidí bez domova, kdekoliv.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
7153

Diskuse

Obsah vydání | 7. 4. 2016