V Texasu se střetly dvě ozbrojené muslimské demonstrace

4. 4. 2016

čas čtení 2 minuty


Několik stovek občanů Jižního Dallasu, většinou černých, zaplnilo bulvár Martina Luthera Kinga Juniora, aby se postavilo plánované demonstraci většinově bílého uskupení před mešitami. Obě skupiny byly ozbrojeny.


Dallaská policie hlídala na střeše domu pohřební síně, zatímco se černí demonstranti shromáždili na parkovišti s cílem bránit své ulice a pokřikem "černá síla".

Antiislámská skupina se objevila ve stejnokrojích s puškami a americkou vlajkou. Brzy odešla a protesty skončily bez incidentů. "To je to, čeho se bojí - černý muž," prohlásila aktivistka Olinka Green. "To je to, čeho se Amerika bojí." Protesty v Dallasu jsou spojeny se skupinou New Black Panther Party. (Původní projekt Black Panther Party zaměřený na emancipaci Afroameričanů skončil v roce 1982 a organizace New Black Panther Party je jeho neoficiálním pokračováním, jemuž četní aktivisté původních Černých panterů upírají legitimitu. Organizace Liga proti pomluvám, Southern Poverty Law Centre a Americká komise pro lidská práva označují New Black Panther Party za subjekt šířící nenávist. Organizace prosazuje černý rasismus a antisemitismus, velký vliv v ní mají radikální islamisté ze sdružení Nation of Islam - KD.)

Skupina, která vystupuje pod názvem Bureau of American Islamic Relations (BAIR), svolala sobotní demonstraci před mešitu organizace Nation of Islam v jednu hodinu odpoledne.

Tato relativně umírněná muslimská skupina protestuje proti tomu, co označuje za radikální islamismus.

Sobotní demonstraci svolala s odůvodněním, že příslušná mešita "otevřeně a veřejně propaguje násilí proti Američanům," tvrdí facebookové oznámení akce.

"Nemůžeme stát stranou, zatímco všichni různí protiameričtí, arabsky radikální islamisté se spojují s organizací Nation of Islam/Black Panthers a bílými protiamerickými anarchistickými skupinami, sjednocují se s cílem zničit naši zemi a zabíjet nevinné lidi, aby dosáhli nadvlády prostřednictvím strachu!", tvrdí pozvánka na akci.

Krystal Muhammadová, předsedkyně New Black Panther Party, obviňuje protestující, že se snaží "obtěžovat a zastrašovat" návštěvníky mešity. Muhammadová patří k těm, kdo se v černém a se zbraněmi objevili na bulváru Martina Luthera Kinga Juniora, protože "nikdo jiný naše lidi neochrání".

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
7778

Diskuse

Obsah vydání | 7. 4. 2016