Inspektor amerického ministerstva zahraničí: Clintonová pochybila, když používala soukromý emailový účet

26. 5. 2016

čas čtení 1 minuta


Hillary Clintonová porušila předpisy amerického ministerstva zahraničí, když ve funkci šéfky této instituce používala soukromý emailový účet. To je rozhodnutí nezávislého inspektora, který pro americké ministerstvo zahraničí tuto záležitost vyšetřoval.

Vyšetřování zjistilo, že Clintonová nikdy nežádala o svolení používat soukromý emailový účet a kdyby o ně požádala, tak by ho nedostala.

Inspekce také kritizovala způsob, jímž ministerstvo zahraničí zachází se svými elektronickými archivy a elektronickou komunikací. Poukázalo na dlouhodobou, systémovou slabost bezpečnostního zajištění elektronické komunikace na ministerstvu, která trvá bez ohledu na to, kdo je ministrem zahraničí.

Clintonová ve funkci ministryně zahraničí převzala praxi předchozích ministrů, kteří také používali pro komunikaci soukromé emailové účty. Naopak Clintonová více než předchozí ministři zahraničí daleko systematičtěji než oni emailovou korespondenci archivovala a zpřístupňovala.

Donald Trump zneužil této kontroverze k tomu, aby hovořil o "podvodnici Hillary". Clintonovou v této věci také vyšetřuje FBI a američtí republikáni okamžitě začali využívat inspektorské zprávy k útokům na Clintonovou. Argumentují, že je to nedůvěryhodná osoba.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
5308

Diskuse

Obsah vydání | 27. 5. 2016