Proč je dohoda EU se Súdánem mimořádně problematická

27. 5. 2016

čas čtení 4 minuty


Súdán představuje osu přílivu migrantů z Afriky. Současně také soustavně porušuje lidská práva. Pro Evropskou unii, která se snaží omezit příliv migrantů, jde o nešťastnou kombinaci.


Súdán již obdržel 45 milionů dolarů z regionálního programu na "lepší zvládání migrace" v Africkém rohu, v rámci nouzového svěřeneckého fondu Evropské komise. Komise rovněž oznámila pomoc v hodnotě 112 milionů dolarů na "příčiny nezákonné migrace a nuceného vysidlování" v Dárfúru, východním Súdánu, Jižním Kordofánu a na Modrém Nilu. Problémem je, že súdánská armáda se podstatným způsobem podílí na vzniku nestability ve zmíněných oblastech.

"Súdán není jen významnou a důležitou přepravní trasou na sever do Evropy, je také místem, odkud migranti odcházejí," vysvětluje Magnus Taylor, analytik situace v Africkém rohu při International Crisis Group.

"Ale pokud vám jde o to zabránit lidem, aby přicházeli do Evropy a dosáhnout dohody, která omezí tato čísla, pak váš zájem o vnitřní politiku Súdánu může být sekundární."

Řada zpráv odsoudila dohodu EU se súdánskou vládou, kterou po 26 let vede prezident Umar al-Bašír obviněný z genocidy a zločinů proti lidskosti u Mezinárodního trestního soudu. Konflikt v Dárfúru vedl k vyhnání 2,6 milionu osob, navzdory zbraňovému embargu OSN (porušovanému Čínou, která představuje hlavního sponzora súdánského režimu - KD).

EU se snažila zajistit, aby financování neprocházelo přes vládní agentury, a projektoví partneři patří k velkým evropským nevládním organizacím. Podle mluvčího EU bude prý také sledovat "přístup založený na právech".

Chartúm má dlouhou historii selhávání ve vztazích s partnery, kteří poskytují pomoc, a jejich vykazování ze země. Poslední obětí se stal Ivo Freisen, šéf kanceláře agentury OSN por koordinaci nouzové pomoci (OCHA).

Nedávno byl informován, že roční povolení k pobytu nebude obnoveno. OCHA tento krok súdánských úřadů označuje za "faktické vypovězení" a poukazuje na fakt, že jde o čtvrtého vysokého představitele OSN vypovězeného ze země za poslední dva roky.

Kritici súdánské vlády se obávají, že dohoda s EU úřady může dále povzbudit. Vláda se nerozpakovala v dubnu potlačit studentské protesty po celé zemi.

V jednom případě již z května bylo deset studentů chartúmské univerzity zatčeno v kanceláři předního právníka specializovaného na lidská práva. Byli brutálně zmláceni Národní zpravodajskou a bezpečnostní službou, jak tvrdí tiskové prohlášení jejich rodin. Studenti se připravovali angažovat v kauze prodeje univerzitních budov v rámci kontroverzní privatizace.

V březnu 2016 Human Rights Watch vydala detailní zprávu o tom, jak bezpečnostní agenti v Súdánu využívají sexuálního a fyzického násilí proti ženám politických aktivistů, včetně znásilňování, veřejného ponižování a bičování.

Vláda dobře ví, že historicky byly univerzity zdrojem prakticky všech politických změn v zemi. Snaží se je držet pod tlakem, ale v dubnu se protesty přesto rozšířily.

21. dubna v centrální části Severního Kordofánu bezpečnostní síly zahájily palbu na studenty, kteří pochodovali na podporu kandidáta ve studentské komoře. Osmnáctiletý Abubakar Hassan byl zabit a došlo k širší vlně protestů.

V Omdurmánu byl jeden student univerzity Ahlia zabit a tři další zraněni, když skupina studentů podporujících vládní stranu ostřelovala shromáždění opozice. To vyvolalo protesty na univerzitě Bahri v severním Chartúmu 28. dubna, při nichž bylo zatčeno nejméně šest studentů. Demonstrace se týž den objevily také na Univerzitě Rudého moře.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
6746

Diskuse

Obsah vydání | 27. 5. 2016